Polub nas na Facebooku

Zdrowe przepisy

Dieta jest bardzo ważna w profilaktyce wielu schorzeń. Zapobieganie otyłości, cukrzycy, problemów z trawieniem, a także miażdżycy czy nadciśnieniu tętniczemu odbywa się właśnie przez zdrowe odżywianie. Zbilansowana dieta to podstawa zdrowego trybu życia. Dzięki naszym przepisom z łatwością znajdziecie smaczne i lekkostrawne potrawy, które idealnie wpisują się w zdrowy tryb życia.

Lekkostrawna dieta, spożywanie około pięciu posiłków dziennie, duża ilość warzyw, kasz, picie 2 litrów wody dziennie - to wszystko zalecenia dietetyków odnośnie zbilansowanego odżywiania. Piramida żywieniowa jako podstawę zdrowej diety promuje jedzenie dużej ilości warzyw i owoców (w proporcji 3/4 warzyw, zaś 1/4 owoców), a także - aktywność fizyczną, o której nie wolno zapominać. Makarony, kasze, ryż, a także inne przetwory zbożowe również powinny często gościć na naszych stołach. Tutaj warto pamiętać, by wybierać produkty pełnoziarniste, gdyż są najbardziej wartościowe. Dziennie powinno się wypijać dwie szklanki mleka - jest to orientacyjna wartość, którą można zastąpić innym dowolnym produktem mlecznym - np. jogurtem lub kefirem. Piramida żywieniowa zachęca do ograniczenia spożywanych tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych - lepiej zastąpić je roślinnym odpowiednikiem. Co z mięsem? Czerwone mięso powinno gościć na naszych stołach sporadycznie. O wiele zdrowiej jeść mięso chude, a najlepiej - ryby, nasiona roślin strączkowych, jajka, które są bogate w białko, ale nie przyczyniają się do powstawania np. złego cholesterolu.

Dzięki zdrowym przepisom na naszej stronie z łatwością znajdziecie coś dla siebie - będzie smacznie, posiłki przygotowywane samemu mają dużo większą wartość odżywczą, a przy tym - są zdrowe.

Rozwiń całość

Najnowsze

Czerwony ziemniak – co go wyróżnia? Jakie są jego właściwości?
Czerwony ziemniak – co go wyróżnia? Jakie są jego właściwości?
Masło klarowane – czym jest, do czego służy i jak je zrobić?
Masło klarowane – czym jest, do czego służy i jak je zrobić?
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku
Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie
Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie
Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie w kuchni
Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie w kuchni
Pizza z kalafiora – przepisy. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kalafiora 
Pizza z kalafiora – przepisy. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kalafiora 
Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe. Jak zrobić kiszone pomidory? Właściwości zdrowotne 
Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe. Jak zrobić kiszone pomidory? Właściwości zdrowotne 
Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis na panierowaną solę w szpinakowym sosie 
Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis na panierowaną solę w szpinakowym sosie 
Grzyby shiitake - skarbnica witamin i minerałów. Uprawa, właściwości lecznicze grzybów shiitake
Grzyby shiitake - skarbnica witamin i minerałów. Uprawa, właściwości lecznicze grzybów shiitake
Przepis na domowy chleb
Przepis na domowy chleb
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki
Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Zastosowanie kulinarne
Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Zastosowanie kulinarne
Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz. Jak przygotować? Wartość odżywcza i właściwości czerwonej fasoli
Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz. Jak przygotować? Wartość odżywcza i właściwości czerwonej fasoli
Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu?
Mąki bezglutenowe. Które mąki naprawdę nie zawierają glutenu?
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?
Chipsy z jarmużu – dietetyczna i chrupiąca przekąska. Wartość odżywcza i właściwości jarmużu
Chipsy z jarmużu – dietetyczna i chrupiąca przekąska. Wartość odżywcza i właściwości jarmużu
Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej
Budyń jaglany – przepis. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kaszy jaglanej