Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?

kawa

PeopleImages GettyImage

Kawę pije większość z nas. Zastanawialiście się jednak kiedykolwiek nad tym, że różne sposoby parzenia kawy wpływają nie tylko na jej walory smakowe, ale i na wartości odżywcze? Jaki sposób parzenia kawy wybrać, żeby nasz organizm na tym skorzystał?

Na rynku dostępnych jest wiele ekspresów: ciśnieniowe, przelewowe oraz wiele metod parzenia kawy: po turecku, zalewana wrzątkiem. Możemy wybierać między kawą ziarnistą, już zmieloną, kawą rozpuszczalną. Jak mądrze wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na piciu kawy?

Czytaj też:

Właściwości zdrowotne kawy

Ziarna kawy są źródłem polifenoli roślinnych należących do przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, wykazują dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz wzmacniają odporność. Kawa może mieć też korzystny wpływ na kondycję psychiczną. W jej składzie występują cenne minerały, takie jak: wapń, cynk, magnez i mangan.

    Sposoby parzenia kawy - jakie mają zalety?

      W ekspresie ciśnieniowym woda pod wysokim ciśnieniem przechodzi bardzo szybko przez kawę - wszystko, co dobre, zabiera ze sobą do filiżanki, a negatywne substancje nie zdążą się wytrącić. W ekspresie przelewowym woda również ma krótki kontakt z kawą, wytrącone tłuszcze zostają na papierowym filtrze, ale taka kawa ma mało kofeiny.

      A co z kawą po turecku? Tę kawę gotuje się długo, woda doprowadzana jest do wrzenia, gotuje się kilka minut, w zaparzanym napoju podnosi się pianka. Kawa po turecku jest bardzo wyrazista w smaku, ale niestety w swoim składzie ma zarówno to co dobre, jak i tłuszcze, które mogą podnieść cholesterol.

      Typowo polskie picie kawy to... kawa z fusami na dole, zalewana wrzątkiem. Taka kawa nie podniesie nam cholesterolu, ale nie jest zbyt dobra. Podobnie jak kawa rozpuszczalna, kawa źle przechowywana, kawa mielona. Zobaczcie na filmie, co warto wiedzieć o kawie! I czego do kawy nie wolno dodawać - cukru, mleka skondensowanego itp.

      Kupuj kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed zaparzeniem. Ziarna kawy powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dochodziło do procesu utleniania. W kawie również mogą pojawić się szkodliwe grzyby i pleśń.

      Jak przyrządzić zdrowa kawę na początek dnia? Zobacz wideo:

      Źródło: Dzień Dobry TVN

      Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

      Kawa rozpuszczalna spożywana w umiarkowanych ilościach jest produktem zdrowym. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z kawą naturalną jest znacznie bardziej przetworzona. Kawa rozpuszczalna, podobnie jak zwykła zawiera cenne przeciwutleniacze, ale warto  pamiętać, że obok składników pożądanych znajdują się w niej również metale ciężkie, m.in. glin i nikiel.

      Słodzicie kawę? Warto przeczytać: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm.

      Czy artykuł okazał się pomocny?
      Tak Nie
      219
      20
      Polecamy
      Właściwości kawy orkiszowej.
Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
      Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
      Jeśli nie kawa to co?
Alternatywa dla kawy
      Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy Dzień Dobry TVN
      Kawa z cykorii - właściwości lecznicze.
Z czego jest otrzymywana? 
      Kawa z cykorii - właściwości lecznicze. Z czego jest otrzymywana?  TVN zdrowie
      Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie.
Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?
      Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie. Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna? TVN zdrowie
      Komentarze (0)
      Nie przegap
      Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
      Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
      Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
      Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
      Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
      Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
      Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
      Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
      Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
      Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
      Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
      Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia