Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?

Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Jaką kawę powinniśmy pić? Źródło: 36,6

Kawę pije każdy z nas. Zastanawialiście się jednak kiedykolwiek nad tym, że różne sposoby parzenia kawy wpływają nie tylko na jej walory smakowe, ale i na wartości odżywcze? Jaki sposób parzenia kawy wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na tym?

Na rynku dostępnych jest wiele ekspresów: ciśnieniowe, przelewowe oraz wiele metod parzenia kawy: po turecku, zalewana wrzątkiem. Możemy wybierać między kawą ziarnistą, już zmieloną, kawą rozpuszczalną. Jak mądrze wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na piciu kawy?

Polecamy: Czy picie kawy może wydłużyć życie? Zaskakujące wyniki badań!

W ekspresie ciśnieniowym woda pod wysokim ciśnieniem przechodzi bardzo szybko przez kawę - wszystko co dobre zabiera ze sobą do filiżanki, a negatywne substancje nie zdążą się wytrącić. W ekspresie przelewowym woda również ma krótki kontakt z kawą, wytrącone tłuszcze zostają na papierowym filtrze, ale taka kawa ma mało kofeiny.

A co z kawą po turecku? Ta kawa gotuje się długo, woda doprowadzana jest do wrzenia, gotuje się kilka minut, w zaparzanym napoju podnosi się pianka. Kawa po turecku jest bardzo wyrazista w smaku, ale niestety w swoim składzie ma zarówno to co dobre, jak i tłuszcze, które mogą podnieść cholesterol.

Typowo polskie picie kawy to... kawa z fusami na dole, zalewana wrzątkiem. Taka kawa nie podniesie nam cholesterolu, ale nie jest zbyt dobra. Podobnie jak kawa rozpuszczalna, kawa źle przechowywana, kawa mielona. Zobaczcie na filmie, co warto wiedzieć o kawie! I czego do kawy nie wolno dodawać - cukru, mleka skondensowanego itp.

Ważne!

Kupuj kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed zaparzeniem. Ziarna kawy powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dochodziło do procesu utleniania. W kawie również mogą zalęgnąć się grzyby.

Słodzicie kawę? Warto przeczytać: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm?

Kofeina w kawie

Kofeina utrzymuje się w naszym organizmie od 15 minut do godziny. O wiele więcej kofeiny niż w kawie, znajdziemy w gorzkiej czekoladzie.

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
142
8
Więcej na temat
Czy glutenu trzeba się bać?
Czy glutenu trzeba się bać?
Co się dzieje z ciałem człowieka podczas wypadku komunikacyjnego?
Co się dzieje z ciałem człowieka podczas wypadku komunikacyjnego?
Test: Czy hormonalna terapia zastępcza pomaga kobietom w okresie menopauzy? 
Test: Czy hormonalna terapia zastępcza pomaga kobietom w okresie menopauzy? 
Jak wygląda leczenie zaawansowanego raka jelita grubego?
Jak wygląda leczenie zaawansowanego raka jelita grubego?
Komentarze (0)
Nie przegap
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować? Materiał sponsorowany
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany