Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?

Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Jaką kawę powinniśmy pić? Źródło: 36,6

Kawę pije każdy z nas. Zastanawialiście się jednak kiedykolwiek nad tym, że różne sposoby parzenia kawy wpływają nie tylko na jej walory smakowe, ale i na wartości odżywcze? Jaki sposób parzenia kawy wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na tym?

Na rynku dostępnych jest wiele ekspresów: ciśnieniowe, przelewowe oraz wiele metod parzenia kawy: po turecku, zalewana wrzątkiem. Możemy wybierać między kawą ziarnistą, już zmieloną, kawą rozpuszczalną. Jak mądrze wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na piciu kawy?

Polecamy: Czy picie kawy może wydłużyć życie? Zaskakujące wyniki badań!

W ekspresie ciśnieniowym woda pod wysokim ciśnieniem przechodzi bardzo szybko przez kawę - wszystko co dobre zabiera ze sobą do filiżanki, a negatywne substancje nie zdążą się wytrącić. W ekspresie przelewowym woda również ma krótki kontakt z kawą, wytrącone tłuszcze zostają na papierowym filtrze, ale taka kawa ma mało kofeiny.

A co z kawą po turecku? Ta kawa gotuje się długo, woda doprowadzana jest do wrzenia, gotuje się kilka minut, w zaparzanym napoju podnosi się pianka. Kawa po turecku jest bardzo wyrazista w smaku, ale niestety w swoim składzie ma zarówno to co dobre, jak i tłuszcze, które mogą podnieść cholesterol.

Typowo polskie picie kawy to... kawa z fusami na dole, zalewana wrzątkiem. Taka kawa nie podniesie nam cholesterolu, ale nie jest zbyt dobra. Podobnie jak kawa rozpuszczalna, kawa źle przechowywana, kawa mielona. Zobaczcie na filmie, co warto wiedzieć o kawie! I czego do kawy nie wolno dodawać - cukru, mleka skondensowanego itp.

Ważne!

Kupuj kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed zaparzeniem. Ziarna kawy powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dochodziło do procesu utleniania. W kawie również mogą zalęgnąć się grzyby.

Słodzicie kawę? Warto przeczytać: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm?

Kofeina w kawie

Kofeina utrzymuje się w naszym organizmie od 15 minut do godziny. O wiele więcej kofeiny niż w kawie, znajdziemy w gorzkiej czekoladzie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
139
8
Więcej na temat
Rekonstrukcja brodawki - czy warto?
Rekonstrukcja brodawki - czy warto?
Czy krowie mleko jest zdrowe i czym jest sms-owa szyja? Odpowiedzi w programie 36,6°C w sobotę 21 kwietnia
Czy krowie mleko jest zdrowe i czym jest sms-owa szyja? Odpowiedzi w programie 36,6°C w sobotę 21 kwietnia
Przepis na domowy chleb
Przepis na domowy chleb
Oglądasz program 36,6°C? Sprawdź, co zapamiętałeś z ostatniego odcinka
Oglądasz program 36,6°C? Sprawdź, co zapamiętałeś z ostatniego odcinka
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Silny ból z tyłu głowy - co może być jego przyczyną? Czy jest niebezpieczny?
Silny ból z tyłu głowy - co może być jego przyczyną? Czy jest niebezpieczny?
Puls serca: normy tętna, wysoki i niski puls serca, metody na obniżenie pulsu
Puls serca: normy tętna, wysoki i niski puls serca, metody na obniżenie pulsu