Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?

Jaką kawę powinniśmy pić? Jaki ekspres do kawy wybrać, by zachować zdrowotne właściwości kawy?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Jaką kawę powinniśmy pić? Źródło: 36,6

Kawę pije każdy z nas. Zastanawialiście się jednak kiedykolwiek nad tym, że różne sposoby parzenia kawy wpływają nie tylko na jej walory smakowe, ale i na wartości odżywcze? Jaki sposób parzenia kawy wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na tym?

Na rynku dostępnych jest wiele ekspresów: ciśnieniowe, przelewowe oraz wiele metod parzenia kawy: po turecku, zalewana wrzątkiem. Możemy wybierać między kawą ziarnistą, już zmieloną, kawą rozpuszczalną. Jak mądrze wybrać, żeby nasz organizm skorzystał na piciu kawy?

Polecamy: Czy picie kawy może wydłużyć życie? Zaskakujące wyniki badań!

W ekspresie ciśnieniowym woda pod wysokim ciśnieniem przechodzi bardzo szybko przez kawę - wszystko co dobre zabiera ze sobą do filiżanki, a negatywne substancje nie zdążą się wytrącić. W ekspresie przelewowym woda również ma krótki kontakt z kawą, wytrącone tłuszcze zostają na papierowym filtrze, ale taka kawa ma mało kofeiny.

A co z kawą po turecku? Ta kawa gotuje się długo, woda doprowadzana jest do wrzenia, gotuje się kilka minut, w zaparzanym napoju podnosi się pianka. Kawa po turecku jest bardzo wyrazista w smaku, ale niestety w swoim składzie ma zarówno to co dobre, jak i tłuszcze, które mogą podnieść cholesterol.

Typowo polskie picie kawy to... kawa z fusami na dole, zalewana wrzątkiem. Taka kawa nie podniesie nam cholesterolu, ale nie jest zbyt dobra. Podobnie jak kawa rozpuszczalna, kawa źle przechowywana, kawa mielona. Zobaczcie na filmie, co warto wiedzieć o kawie! I czego do kawy nie wolno dodawać - cukru, mleka skondensowanego itp.

Ważne!

Kupuj kawę ziarnistą, którą należy zemleć bezpośrednio przed zaparzeniem. Ziarna kawy powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dochodziło do procesu utleniania. W kawie również mogą zalęgnąć się grzyby.

Słodzicie kawę? Warto przeczytać: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm?

To Cię zainteresuje

Priapizm - wstydliwy i bolesny problem mężczyzn Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym? Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Kofeina w kawie

Kofeina utrzymuje się w naszym organizmie od 15 minut do godziny. O wiele więcej kofeiny niż w kawie, znajdziemy w gorzkiej czekoladzie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Więcej na temat
Joanna Krupa o zamrożeniu swoich komórek jajowych
Zdrowy kręgosłup - prawidłowe postawy
Czym jest gen BRCA? Jaka jest rola genu BRCA w diagnozowaniu nowotworów?
Michel Moran radzi jak przechowywać żywność
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu