Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?

Zobacz film: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność. Źródło: 36,6

Jak przechowywać sery i wędliny, żeby jak najdłużej były świeże i nie pleśniały? Jakie banany i jakie awokado wybrać? Czy owoce i warzywa powinno się trzymać w lodówce? Jak zabezpieczyć koncentrat pomidorowy przed zepsuciem? Na te wszystkie pytania odpowiada Michel Moran!

Jak wybrać miejsce w lodówce?

A teraz kilka praktycznych porad dotyczących przechowywania żywności, o których Michel nie powiedział.

Przede wszystkim ważne jest miejsce przechowywania żywności w lodówce. Zazwyczaj na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych, dlatego tam powinniśmy znaleźć miejsce na mleko, kefiry, jogurty. Środkowa półka powinna zawierać produkty o krótkiej dacie przydatności, np. biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa. Dolna półka powinna uginać się od warzyw i owoców.  

Dlaczego nie warto myć jajek przed schowaniem ich do lodówki? Niemyte jajka mogą stać w lodówce nawet 3 tygodnie. Ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną. Ugotowane danie dobrze jest spożyć tego samego lub następnego dnia (jest to obowiązek w przypadku dań z rybą) lub w terminie krótszym niż 3 dni od ugotowania.

Bardzo ważne jest częste mycie lodówki. Na jej ściankach osadzają się bowiem bakterie z już psujących się dań. Produkty, które spleśniały, zawierają bardzo niebezpieczne dla zdrowia mykotoksyny, dlatego nie powinno się ich jeść. Mykotoksyn nie zabija nawet obróbka termiczna, a są to substancje mutagenne, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów!

Odpowiednie przechowywanie żywności, mycie produktów przed spożyciem oraz dokładnie sprzątanie w kuchni pomoże nam zachować higienę i uniknąć wielu poważnych chorób - od zatrucia pokarmowego do rozwoju pasożytów w naszym organizmie.

Jak długo poszczególne produkty nadają się do spożycia? Dowiesz się z naszego filmiku:

Zobacz film: Jak długo można przechowywać określone produkty? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
18
3
Polecamy
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić jajko w diecie?
Rewolucja na talerzu
Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu Dzień Dobry TVN
Salmonella w mięsie z indyka.
GIS ostrzega przed jego jedzeniem
Salmonella w mięsie z indyka. GIS ostrzega przed jego jedzeniem TVN zdrowie
Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki