Polub nas na Facebooku
Czytasz: Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
menu
Polub nas na Facebooku

Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?

Mrożone jedzenie w lodówkach.

Fot. Katrina Wittkamp / Getty Images

Wbrew pozorom zamrożona żywność nie może leżeć w nieskończoność. Najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest właśnie zbyt długie mrożenie produktów. Często po prostu zapominamy, kiedy dany produkt wylądował w zamrażarce. W ten sposób sami fundujemy sobie problemy zdrowotne... 

W programie 36,6°C poznaliśmy tajniki mrożenia i rozmrażania żywności. Nie od dziś wiadomo, że trzymanie jedzenia w niskich temperaturach pozwala uniknąć marnowania żywności. Jednak nie wszystko nadaje się do zamrożenia. Podobnie wiele produktów spożywczych nie może leżeć w naszych zamrażarkach w nieskończoność! Zobaczcie, ile możemy mrozić pewne produkty:

Jak przechowywać zamrożone produkty?

Jak przechowywać zamrożone produkty? Tabelka / 36,6

Co możemy z powodzeniem zamrozić? Oto lista:

  • mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet;
  • dania gotowe, np. pierogi, chili, leczo, zupy, bigos;
  • owoce, także banany czy borówki;
  • warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka;
  • ciasto francuskie, także to kupowane;
  • kruche ciasto;
  • masło;
  • pieczywo;
  • jajka - tylko uwaga, bez skorupek;
  • zioła;
  • starty żółty ser. Jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.

Czego nie powinno się mrozić? Oto lista:

  • nabiał - jogurty, sery, mleko itd. źle znoszą niskie temperatury i zmieniają swoją konsystencję. Np. jogurt stanie się lodami, a ser pokruszy;
  • nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę – np. ogórków, sałaty, pomarańczy, arbuzów. W trakcie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają jedzenie. Pomidory można za to z powodzeniem mrozić w innych daniach lub mrozić w formie pulpy;
  • ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu;
  • gazowanych napojów;
  • soków (rozwarstwiają się po rozmrożeniu);
  • sałatek.

Niektóre produkty wymagają specjalnego przygotowania do mrożenia. Więcej dowiecie się tutaj: Mrożenie – ciasta, niektórych warzyw i owoców. Jakich zasad trzeba przestrzegać?

Wiesz, jak prawidłowo rozmrażać jedzenie?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jak rozmrażać jedzenie?

Wiele zależy od produktu. Mięso i ryby rozmrażaj poprzez zanurzenie w chłodnej wodzie. Z kolei owoce podczas rozmrażania tracą dużo wody, zatem jeśli chcemy je wykorzystać do ciasta, lepiej dodać je jeszcze w połowie zamrożone. Jak rozmrażać pieczywo? Najlepiej w temperaturze pokojowej, można je potem umieścić na chwilę w rozgrzanym piekarniku, żeby było chrupiące. Nie rozmrażaj pieczywa w mikrofalówce, ponieważ stanie się gumowate.

Najlepszym sposobem rozmrażania produktów spożywczych jest umieszczenie ich w lodówce na dolnej półce. To najbardziej czasochłonna metoda, ale najbezpieczniejsza. Zimno chroni jedzenie przed psuciem się. 

Ważne jest także to, aby zamrożonych produktów nie wystawiać na słońce. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii. 

Więcej zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Program 36,6 - zapowiedź 9. odcinka (27.04.2019). Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
24
4
Polecamy
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Mrożenie – ciasta, niektórych warzyw i owoców.
Jakich zasad trzeba przestrzegać?
Mrożenie – ciasta, niektórych warzyw i owoców. Jakich zasad trzeba przestrzegać? TVN zdrowie
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało Dzień Dobry TVN
Jak kupować mądrze i zdrowo?
Krótki poradnik
Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy