Polub nas na Facebooku

Witaminy i składniki mineralne

W dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie bardzo ważną rolę odgrywają witaminy oraz wiele składników mineralnych. Dlaczego są one tak istotne dla naszej kondycji zdrowotnej i samopoczucia?

Witaminy to substancje, które regulują i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Przedrostek „vita” po łacinie oznacza „życie”, a nazwę tę, co ciekawe, wprowadził do terminologii polski uczony Kazimierz Funk, w 1912 roku. Pierwszą znaną współcześnie witaminą była witamina B1. Wśród witamin wyróżnia się kwasy, pochodne kwasów i alkohole o dużej masie cząsteczkowej, jak np. witamina A.

Z kolei składniki mineralne to pierwiastki takie jak wapń, potas, żelazo, selen, sód, mangan i wiele innych, które także regulują i determinują pracę poszczególnych narządów i układów.

Ważne jest dostarczanie do organizmu witamin i składników mineralnych wraz z pożywieniem. W niektórych przypadkach nie jest to jednak możliwe. Na przykład witamina D produkowana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, a witamina K przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Jeśli występują ich braki, należy je uzupełniać za pomocą suplementów. Z kolei nadmiar witamin czyli hiperwitaminoza, może być także szkodliwa dla orgamizmu. 

Z naszego serwisu możesz uzyskać informacje o tym jakie znaczenie mają witamina B17, witamina B12, witamina PP czy witamina E. Dowiesz się jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach. Które składniki mineralne wymagają podania określonych produktów, aby dobrze wchłaniały się w organizmie człowieka? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w tej kategorii.

Rozwiń całość

Najnowsze

Czy niedobór białka w diecie szkodzi? Skutki zbyt małej podaży białka w diecie
Czy niedobór białka w diecie szkodzi? Skutki zbyt małej podaży białka w diecie
Niedobór witaminy A – konsekwencje dla zdrowia. Jak uzupełnić braki witaminy A?
Niedobór witaminy A – konsekwencje dla zdrowia. Jak uzupełnić braki witaminy A?
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy B6 – przyczyny i konsekwencje. Sposoby uzupełniania pirydoksyny
Niedobór witaminy B6 – przyczyny i konsekwencje. Sposoby uzupełniania pirydoksyny
Co to jest papaina? Zastosowanie papainy w kosmetyce i nie tylko
Co to jest papaina? Zastosowanie papainy w kosmetyce i nie tylko
Serum z witaminą C - działanie serum do twarzy i efekty stosowania
Serum z witaminą C - działanie serum do twarzy i efekty stosowania
Dietoterapia – czym się zajmuje? Jakie ma znaczenie kliniczne?
Dietoterapia – czym się zajmuje? Jakie ma znaczenie kliniczne?
Program 36,6°C, odcinek 2. Co zapamiętałeś z odcinka? Test wiedzy
Program 36,6°C, odcinek 2. Co zapamiętałeś z odcinka? Test wiedzy
Jodowanie tarczycy – zasady terapii i kwarantanny, skutki uboczne
Jodowanie tarczycy – zasady terapii i kwarantanny, skutki uboczne
Co to jest histydyna? Działanie i zastosowanie histydyny
Co to jest histydyna? Działanie i zastosowanie histydyny
Herbatka koperkowa – właściwości, zastosowanie, zalety i zagrożenia
Herbatka koperkowa – właściwości, zastosowanie, zalety i zagrożenia
Garcinia cambogia – co to jest? Skutki uboczne i działanie ekstraktu
Garcinia cambogia – co to jest? Skutki uboczne i działanie ekstraktu
Rola manganu w organizmie – objawy niedoboru i nadmiaru, normy
Rola manganu w organizmie – objawy niedoboru i nadmiaru, normy
Czym się różni cystyna od cysteiny? Właściwości i działanie cystyny na włosy i nie tylko
Czym się różni cystyna od cysteiny? Właściwości i działanie cystyny na włosy i nie tylko
Co jeść po treningu? Posiłek po wysiłku i przed nim
Co jeść po treningu? Posiłek po wysiłku i przed nim
Co to jest arginina? Właściwości, działanie i skutki uboczne argininy
Co to jest arginina? Właściwości, działanie i skutki uboczne argininy
Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Syrop z agawy – pozyskiwanie, zastosowanie, właściwości
Syrop z agawy – pozyskiwanie, zastosowanie, właściwości