Polub nas na Facebooku

Witaminy i składniki mineralne

W dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie bardzo ważną rolę odgrywają witaminy oraz wiele składników mineralnych. Dlaczego są one tak istotne dla naszej kondycji zdrowotnej i samopoczucia?

Witaminy to substancje, które regulują i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Przedrostek „vita” po łacinie oznacza „życie”, a nazwę tę, co ciekawe, wprowadził do terminologii polski uczony Kazimierz Funk, w 1912 roku. Pierwszą znaną współcześnie witaminą była witamina B1. Wśród witamin wyróżnia się kwasy, pochodne kwasów i alkohole o dużej masie cząsteczkowej, jak np. witamina A.

Z kolei składniki mineralne to pierwiastki takie jak wapń, potas, żelazo, selen, sód, mangan i wiele innych, które także regulują i determinują pracę poszczególnych narządów i układów.

Ważne jest dostarczanie do organizmu witamin i składników mineralnych wraz z pożywieniem. W niektórych przypadkach nie jest to jednak możliwe. Na przykład witamina D produkowana jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, a witamina K przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Jeśli występują ich braki, należy je uzupełniać za pomocą suplementów. Z kolei nadmiar witamin czyli hiperwitaminoza, może być także szkodliwa dla orgamizmu. 

Z naszego serwisu możesz uzyskać informacje o tym jakie znaczenie mają witamina B17, witamina B12, witamina PP czy witamina E. Dowiesz się jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach. Które składniki mineralne wymagają podania określonych produktów, aby dobrze wchłaniały się w organizmie człowieka? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w tej kategorii.

Rozwiń całość

Najnowsze

 Ziarna kakaowca – właściwości i wartości odżywcze. Jak je spożywać?
 Ziarna kakaowca – właściwości i wartości odżywcze. Jak je spożywać?
Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne szczawiu
Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne (…)
Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne
Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne
Pigwa pospolita – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, właściwości kosmetyczne, stosowanie, przeciwwskazania 
Pigwa pospolita – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, właściwości (…)
Nowe zalecenia dietetyków. Awans kawy i warzyw w piramidzie żywieniowej
Nowe zalecenia dietetyków. Awans kawy i warzyw w piramidzie żywieniowej
Makroelementy – definicja i obecność w organizmie oraz diecie
Makroelementy – definicja i obecność w organizmie oraz diecie
Kwas migdałowy – działanie, efekty, efekty uboczne. Jak stosować kwas migdałowy?
Kwas migdałowy – działanie, efekty, efekty uboczne. Jak stosować kwas migdałowy?
Grejpfrut – właściwości owocu, korzyści dla zdrowia i urody
Grejpfrut – właściwości owocu, korzyści dla zdrowia i urody
Jarmuż – wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne. W jakiej postaci najlepiej jeść jarmuż?
Jarmuż – wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne. W jakiej postaci najlepiej (…)
Nadmiar potasu w organizmie – jakie daje objawy? Jakie leczenie zastosować?
Nadmiar potasu w organizmie – jakie daje objawy? Jakie leczenie zastosować?
Szkorbut – przyczyny choroby spowodowanej niedoborem witaminy 
Szkorbut – przyczyny choroby spowodowanej niedoborem witaminy 
Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B
Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B
Najczęstsze objawy niedoboru żelaza u dorosłych, dzieci i ciężarnych kobiet
Najczęstsze objawy niedoboru żelaza u dorosłych, dzieci i ciężarnych kobiet
Aloes – do picia i na skórę. Jak stosować aloes zwyczajny i drzewiasty?
Aloes – do picia i na skórę. Jak stosować aloes zwyczajny i drzewiasty?
Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D
Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D
Działanie witaminy C w organizmie – jakie są objawy i skutki nadmiaru kwasu askorbinowego?
Działanie witaminy C w organizmie – jakie są objawy i skutki nadmiaru kwasu (…)
Czym jest i jak działa biotyna? Gdzie występuje witamina H (nazywana także B7)?
Czym jest i jak działa biotyna? Gdzie występuje witamina H (nazywana także B7)?
Żelazo w diecie - naturalne źródła. Jaką rolę pełni żelazo?
Żelazo w diecie - naturalne źródła. Jaką rolę pełni żelazo?