Polub nas na Facebooku
Czytasz: Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki

Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki

Zainteresował Cię ten artykuł?
B17 ułożone z pestek dyni

Fot: zaklina69 / stock.adobe.com

Witamina B17 ma spore grono zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi są przekonani, że amigdalina jest rewolucją w onkologii, z kolei drudzy uważają, że zwiększone dawkowanie B17 może spowodować zatrucie cyjanowodorem.

Amigdalina jest popularnie nazywana witaminą B17, choć nie należy do związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek w niektórych krajach jest uznawany za bezpieczny środek do usuwania guzów nowotworowych, co sprawia, że jest stosowany w onkologii w miejsce chemioterapii i zabiegów. Jego skuteczność nie jest jednak do końca potwierdzona, gdyż amigdalina w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, co przy zwiększonym dawkowaniu może prowadzić do zatrucia.

Witamina B17 (amigdalina) – występowanie

Witamina B17 jest związkiem chemicznym z grupy glikozydów. Występuje w wielu roślinach, jej obecność jest wyczuwana przez nas przy spożywaniu owoców, gdyż to ona powoduje gorzki posmak w okolicach pestek. Najwięcej B17 znajduje się w pestkach migdałowca (stąd nazwa związku) oraz orzechach makadamia i nerkowca. Poza tym amigdalina występuje w nasionach i pestkach takich owoców, jak pigwa, morela, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, gruszki i nektarynki. Mniejsze ilości związku zawierają: dziko rosnące jagody (jeżyna, żurawina, aronia, czarny bez, malina, truskawka), warzywa strączkowe (fasola, bób, ciecierzyca, soczewica), nasiona lnu, sezamie, pędach bambusa i ziarna zbóż (jęczmień, owies, pszenica, gryka, proso, żyto, brązowy ryż).

Zobacz także: Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B17 (amigdalina) – działanie

Witamina B17 była stosowana w walce z rakiem już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Chinach, gdzie migdały były niezbędnym składnikiem diety. Rzeczywista cudowna moc amigdaliny jest jednak kontrowersyjna. Rozkład witaminy B17 w ludzkim organizmie przebiega za każdym razem w ten sam sposób – amigdalina rozkłada się w kwas pruski, w którego skład wchodzą cyjanowodór, aldehyd benzoesowy oraz glukoza. Pozytywne efekty tego rozkładu nie są jednak do końca potwierdzone, co pobudza do dyskusji. Zwolennicy uważają, że B17 powinna być stosowana w leczeniu nowotworów, gdyż rozkład związku następuje dopiero wewnątrz komórek rakowych i organizm na tym nie cierpi. Sukcesywne stosowanie amigdaliny zmniejsza objętość guza, a w rezultacie także ryzyko wystąpienia przerzutów.  Dzieje się tak ze względu na działanie beta-glukozydazy (enzymu). Poza tym według zwolenników witaminę B17 powinno się stosować nie tylko jako lek przeciwnowotworowy, ale także profilaktycznie – wystarczy do tego jeden owoc zawierający amigdalinę dziennie.

Witamina B17 (amigdalina) – skutki

Skuteczność witaminy B17 w walce z rakiem została poddana w wątpliwość przez lekarzy. Cyjanowodór i aldehyd atakują bowiem też zdrowe komórki, co może doprowadzić do zatrucia organizmu. Do komórek rakowych przechodzą małe ilości tych substancji, co w żaden sposób nie pozwala pokonać choroby nowotworowej. Poza tym, zwiększone dawki B17 obniżają ciśnienie krwi, co może być szkodliwie dla osób mających problemy z prawidłowym krążeniem.

Obie strony sporu o witaminę B17 mają swoje racje – lekarze zarzucają zwolennikom amigdaliny krętactwo, żerowanie na ludzkiej nadziei oraz wyłudzanie jak największych pieniędzy od ludzi rozpaczliwie walczących z chorobą nowotworową. Osoby, które popierają tę alternatywną formę leczenia uważają, że krytycy amigdaliny wspierają tym samym największe światowe koncerny farmaceutyczne. Nie można jednoznacznie stwierdzić, która z tych tez jest prawdziwa, gdyż badania wciąż nie są w stanie wykazać całkowitej skuteczności  amigdaliny lub jej braku. Zanim chora osoba zdecyduje się rozpocząć terapię metaboliczną witaminą B17, powinna skonsultować to z onkologiem, szczególnie jeżeli jest w trakcie chemioterapii. Należy uważać na formę przyjmowania amigdaliny – na rynku pojawia się wielu oszustów, którzy przedstawiają placebo jako „czystą” amigdalinę. Ten związek można znaleźć w sklepach zielarskich pod postacią gorzkich migdałów lub gorzkich jąder pestek moreli, które następnie można zmielić i dodawać do codziennych posiłków.

Witamina B17 (amigdalina) – inne formy

B17 może też być przyjmowana jako letril – półsyntetyczna wersja amigdaliny. Może występować pod postacią tabletek, które zawierają od 5 do 51 mg cyjanowodoru na gram. Tabletka rozkłada się w jelicie enzymatycznie na kwas glukuronowy i mandelonitril, a później następuje hydroliza, w wyniku której do organizmu dostają się wspomniane substancje – aldehyd benzoesowy i cyjanowodór, co prowadzi do zatrucia. Witaminę B17 pod postacią letrilu bezpieczniej jest przyjmować dożylnie, gdyż wtedy do organizmu nie dostaje się cyjanowodór.


Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
21
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!