Polub nas na Facebooku

Odżywianie i diety

Błędem jest postrzeganie diety wyłącznie w kategoriach odchudzania się i utraty zbędnej masy ciała. Dieta to po prostu pewien program żywienia, który powinien być właściwie zbilansowany pod kątem indywidualnych potrzeb organizmu człowieka i jego preferencji w zakresie odżywiania się.

W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie nabiera na znaczeniu. Ludzie stają się bardziej świadomi tego, co powinni jeść i komponują codzienne menu z coraz lepszej jakości składników. Zdrowe odżywianie pełni kluczową funkcję nie tylko w zachowaniu pożądanej figury, ale i zdrowia czy kondycji. Determinuje nawet długość życia człowieka.

W naszym serwisie możesz znaleźć informacje na temat podstawowych grup żywieniowych i piramidy żywienia, dzięki czemu skomponujesz dla siebie odpowiednią dietę. Musisz wiedzieć, że złe nawyki żywieniowe uderzają bezpośrednio w Twój organizm i mogą doprowadzić do wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, nowotworów czy chorób układu krążenia. Dlatego koniecznością jest zadbanie, aby codzienne odżywianie całej rodziny było budowane wyłącznie na zdrowych produktach spożywczych, dostarczających do organizmu cenne białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Rozwiń całość

Najnowsze

Co to jest wosk pszczeli? Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?
Co to jest wosk pszczeli? Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?
Seler naciowy – niskokaloryczne warzywo o właściwościach oczyszczających: wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, propozycje podania
Seler naciowy – niskokaloryczne warzywo o właściwościach oczyszczających: (…)
Zsiadłe mleko – jak je zrobić? Właściwości i skuteczność przy odchudzaniu
Zsiadłe mleko – jak je zrobić? Właściwości i skuteczność przy odchudzaniu
Żółty stolec u dorosłego i dziecka – przyczyny, żółty stolec a trzustka 
Żółty stolec u dorosłego i dziecka – przyczyny, żółty stolec a trzustka 
Suszona żurawina – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Suszona żurawina – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Zielony jęczmień (młody jęczmień) – właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne
Zielony jęczmień (młody jęczmień) – właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki (…)
Pomarańcze – odmiany, wartości odżywcze i zdrowotne
Pomarańcze – odmiany, wartości odżywcze i zdrowotne
Zatwardzenie u niemowlęcia – jak rozpoznać i jak pomóc dziecku?
Zatwardzenie u niemowlęcia – jak rozpoznać i jak pomóc dziecku?
Zaparcie u niemowląt – jakie są przyczyny? Jak pomóc dziecku?
Zaparcie u niemowląt – jakie są przyczyny? Jak pomóc dziecku?
Wrotycz pospolity - surowiec leczniczy. Właściwości, zastosowanie i działania niepożądane
Wrotycz pospolity - surowiec leczniczy. Właściwości, zastosowanie i działania (…)
Tyrozyna – działanie, dawkowanie, skutki uboczne
Tyrozyna – działanie, dawkowanie, skutki uboczne
Szpinak – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Szpinak – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Mleko sojowe – kalorie, wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie. Jak przyrządzić mleko sojowe w domu?
Mleko sojowe – kalorie, wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie. Jak (…)
Sól bocheńska – jakie ma właściwości i jak ją stosować
Sól bocheńska – jakie ma właściwości i jak ją stosować
Sól gorzka – na przeczyszczenie i odtrucie organizmu. Jakie właściwości ma sól gorzka?
Sól gorzka – na przeczyszczenie i odtrucie organizmu. Jakie właściwości ma sól (…)
Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie
Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie
Sól z Morza Martwego – jakie ma właściwości i jak ją stosować
Sól z Morza Martwego – jakie ma właściwości i jak ją stosować
Mleko ryżowe – jak samodzielnie je przygotować i jakie ma właściwości
Mleko ryżowe – jak samodzielnie je przygotować i jakie ma właściwości