Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść, aby podkręcić metabolizm?
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Kobieta kroi warzywa lub owoce na desce do krojenia w kuchni. Zdrowe odżywianie.

Fot. Klaus Vedfelt / Getty Images

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Należy zacząć od podstaw

Probiotyki - dla prawidłowo funkcjonującego organizmu podstawą są dobrze pracujące jelita. To w nich składniki odżywcze są wyodrębniane z pożywienia. Niektóre z nich pomagają i przyśpieszają trawienie treści pokarmowej. Aby ten proces przebiegał sprawnie, należy zadbać o odpowiednią florę bakteryjną jelit. Kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus jest niezbędny do prawidłowej ich pracy. Wchodzi on w skład flory bakteryjnej jelit, wpływa pozytywnie na perystaltykę, usprawnia trawienie, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych, np. żelaza. Kwas mlekowy jest również niezbędny do syntezy witamin z grupy B, które pełnią ważną rolę w układzie trawiennym. Probiotyki tworzą sprzyjające warunki nie tylko dla witamin, bo uczestniczą również w wytwarzaniu enzymów i hormonów, które mają swój udział w trawieniu treści pokarmowej.

Źródła probiotyków - kiszona kapusta, kiszone ogórki, jogurty naturalne, kefiry, maślanki czy zsiadłe mleko.

Błonnik - jest włóknem pokarmowym, który odgrywa ważną rolę w organizmie. Przede wszystkim jest prebiotykiem, czyli stanowi pożywkę dla probiotyków, aby te mogły prawidłowo pełnić swoje funkcje. Dodatkowo, zapobiega zaparciom i chorobom jelit, polepsza ich ukrwienie i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Co więcej spowalnia wchłanianie glukozy do krwi. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi 20 – 40 g/dzień. Warto pamiętać, że należy spożywać ok. 1,5 – 2 litrów płynów dziennie, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu (w tym układu pokarmowego), szczególnie przy diecie bogatej w błonnik.

Źródła błonnika - płatki, otręby, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, suszone brzoskwinie i śliwki, jeżyny, porzeczki, maliny, gruszka, fasolka szparagowa, brokuły, brukselka, karczochy, suszone pomidory.

Zobaczcie, jak sposób gryzienia wpływa na trawienie:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Niezbędne witaminy z grypy B i minerały

Bez nich organizm nie może prawidłowo przyswajać i wykorzystywać składników odżywczych z pożywienia. Niedobory witamin z grupy B powodują problemy z trawieniem, biegunkę i nudności. Są rozpuszczalne w wodzie i nie magazynują się w organizmie, dlatego trzeba je dostarczać cały czas.

B₁ (tiamina) - jest niezbędna do metabolizmu węglowodanów, dzięki niej glukoza jest odpowiednio spalana i nie zalega w organizmie, to z kolei nie pozwala jej przemienić się w toksyczne związki. B₁ wpływa na poziom energii, który jest rzeczywiście odczuwalny. Im dieta jest bogatsza w węglowodany, tym zapotrzebowanie na tiaminę wzrasta.

Źródła tiaminy – pełnoziarniste produkty zbożowe, ryż brązowy, szparagi, kapusta włoska, drożdże, rośliny strączkowe, wieprzowina, nasiona słonecznika, orzechy.

B₃ (PP, niacyna) – ma wpływ na przyswajanie węglowodanów, tłuszczów i białek przez organizm. Przyczynia się do uwolnienia energii powstałej na skutek procesów metabolicznych oraz reguluje poziom cukru we krwi. Niedobór powoduje biegunki i upośledzenie metabolizmu cukrów.

Źródła niacyny – mięso z kurczaka, wątróbka wołowa i wieprzowa, mintaj, dorsz, śledzie, kasza gryczana i jęczmienna, otręby pszenne, pomidory, brokuły.

B₅ (kwas pantotenowy) – jest niezbędny do metabolizmu białek, cukrów, tłuszczy oraz do wytwarzania niektórych hormonów, które umożliwiają prawidłowe działanie metabolizmu energetycznego. Jest również częścią koenzymu A, który odpowiada za uwalnianie energii.

Źródła witaminy B₅ – kurczak, wątróbka wołowa i wieprzowa, śledź, makrela, mleko pełne, jaja, otręby pszenne, awokado, pestki słonecznika.

B₆ (pirydoksyna) – rozporządza białkiem, pomaga w jego rozkładzie na aminokwasy w celu uzyskania energii. Dodatkowo, umożliwia pobieranie węglowodanów i tłuszczów z produktów białkowych. Dzięki temu organizm może wykorzystywać i magazynować energię. Bierze także udział w produkcji enzymów, które wspierają trawienie.

Źródła pirydoksyny – kurczak, indyk, drożdże, brokuły, ziemniaki, produkty pełnoziarniste.

Magnez – wspiera układ trawienny aktywując enzymy uczestniczące w przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów na energię. Źródłem będzie kasza gryczana, jaglana i pęczak, pełnoziarniste pieczywo i makarony, kakao, pestki dyni.

Chrom – stymuluje przemiany energetyczne, bierze udział w przemianie białek i węglowodanów oraz w produkcji insuliny, pobudza pracę enzymów i ogranicza odkładanie tłuszczu. Niedobór chromu pobudza apetyt na słodycze, spowalnia przemianę materii, białka są gorzej trawione, a glukoza jest nieprawidłowo przyswajana, co może przyczynić się do cukrzycy. Źródłem chromu są jaja, chude mięso, kasze, pełnoziarniste produkty, owoce morza.

Jak podkręcić metabolizm i jednocześnie poprawić odporność? Dowiesz się tego z filmu :

Zobacz film: Skarby natury pobudzające układ trawienny. „Jelita to nasza odporność” Źródło: Dzień Dobry TVN

Przyprawy podkręcające trawienie

Czosnek, imbir, majeranek, oregano - pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych, a te wspomagają trawienie.

Kminek - bardzo dobrze radzi sobie z trawieniem tłustych potraw.

Chili - jest źródłem kapsaicyny, która przyśpiesza metabolizm i stymuluje spalanie tłuszczów.

Należy również pamiętać, aby:

  • jeść co 2-3 h (4-5 posiłków, małe porcje);
  • jeść bez pośpiechu, dobrze przeżuwać;
  • nie omijać śniadań! Pobudzają metabolizm, a każdy następny posiłek będzie lepiej trawiony;
  • ostatni posiłek zjeść 2-3 h przed snem;
  • pić ok 1,5-2 litrów płynów dziennie;
  • ruszać się!
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
37
0
Polecamy
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie?
Źródła aminokwasów
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie? Źródła aminokwasów Dzień Dobry TVN
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu”
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu” Dzień Dobry TVN
Metabolizm – co go przyspiesza, a co spowalnia?
Metabolizm – co go przyspiesza, a co spowalnia? TVN zdrowie
Żywność, która wzmocni odporność.
Co jeść, aby nie chorować?
Żywność, która wzmocni odporność. Co jeść, aby nie chorować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby