Polub nas na Facebooku
Czytasz: Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Kobieta wybiera produkty w sklepie. Stoi i czyta etykiety.

Fot. vgajic / Getty Images

Guma gellan znajduje się na liście dozwolonych dodatków do żywności. Występuje w przetworach owocowych, takich jak dżemy, konfitury, marmolady i soki. Jest powszechnym składnikiem gotowych sosów i dressingów. Wykazuje działanie przeczyszczające, dlatego może wywoływać biegunki. 

Guma gellan zaliczana jest do grupy dodatków do żywności. Występuje w składzie napojów, soków, produktów mlecznych, a także niektórych kosmetyków. Guma gellan stosowana w zalecanych ilościach nie wykazuje szkodliwości, jednak w nadmiarze może doprowadzić do wystąpienia objawów niepożądanych.

Polecamy: Żywność GMO - znakowanie i produkty. Korzyści i zagrożenia związane z żywnością GMO

Guma gellan - czym jest?

Guma gellan jest dodatkiem do żywności oznaczanym symbolem E418 stosowanym w celu zapobiegania niepożądanym zmianom jakościowym dotyczącym tekstury produktu. Dodatek do żywności to każda substancja, która w normalnych warunkach nie jest spożywana sama jako żywność, a także nie jest stosowana jako typowy składnik żywności. Guma gellan odpowiada przede wszystkim za kształtowanie i zachowanie właściwej struktury i konsystencji określonego produktu żywnościowego. Stanowi naturalny polisacharyd (inaczej wielocukier, cukier złożony) otrzymywany ze skrobi w procesie fermentacji pod wpływem działania bakterii Pseudomonas elodea. Guma gellan znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdyż należy do:

  • emulgatorów - grupa dodatków spożywczych, których celem jest utworzenie lub utrzymanie jednorodnej emulsji, czyli mieszaniny dwóch lub więcej substancji,
  • stabilizatorów - substancje odpowiedzialne za utrzymanie właściwej i pożądanej struktury produktu,
  • zagęstników - związki o działaniu żelującym, pęczniejące w wodzie i zapewniające odpowiednią lepkość, kleistość i konsystencję produktów żywnościowych.

Guma gellan nie jest przyswajalna przez przewód pokarmowy człowieka. Została uznana za substancję nieszkodliwą dla zdrowia, dlatego dozwolone jest jej stosowanie w produktach spożywczych, a także w kosmetycznych i farmaceutycznych.

Gdzie jeszcze znajdziemy chemię w żywności? Co producenci dodają do jedzenia? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Guma gellan - jakie posiada właściwości?

Guma gellan ze względu na swoje właściwości żelujące, zagęszczające i stabilizujące znajduje się w składzie wielu produktów żywnościowych. Jest rozpuszczalna w wodzie, a po zgęstnieniu może wytrzymywać działanie ciepła. Przy niższych temperaturach guma gellan tężeje i przybiera postać mocnego żelu, który można poddawać działaniu wysokich temperatur. Żele otrzymywane przy pomocy gumy gellan są bardzo elastyczne, zwarte, podatne na krojenie, a ponadto cechują się wysoką przezroczystością i przyjemnym zapachem. Gumie gellan przypisuje się działanie poprawiające wygląd, zapach i smak produktu. Guma gellan jest odporna na zamrażanie i rozmrażanie, dlatego nierzadko dodawana jest do lodów.

Guma gellan - zastosowanie w żywności i kosmetyce

Guma gellan stanowi powszechny dodatek do galaretek, produktów mlecznych, dressingów, dżemów, marmolad, sosów i soków. Wykorzystywana jest w produkcji napojów bezalkoholowych oraz mleczka sojowego. Guma gellan znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Stosowana jest jako dodatek do produktów przeznaczonych do codziennej pielęgnacji włosów i skóry. Guma gellan jest składnikiem past do zębów, maseczek do twarzy oraz mleczek kosmetycznych. Ma również zastosowanie farmaceutyczne, np. do syropów o właściwościach wzmacniających. Wykorzystywana jest również w mikrobiologii jako składnik podłoża do hodowli bakterii.

Guma gellan - możliwe działanie na zdrowie

Guma gellan jest substancją, która może przyczynić się do poprawy perystaltyki jelit, a tym samym ułatwić procesy trawienne i zapobiegać uciążliwym zaparciom. Ten powszechnie stosowany dodatek do żywności reguluje drożność jelit oraz wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn osadzonych na jego ścianach. Guma gellan posiada właściwości spowalniające absorpcję (inaczej wchłanianie) cukru, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Guma gellan - czy może być szkodliwa?

Guma gellan została zakwalifikowana do substancji bezpiecznych dla zdrowia człowieka, jednak spożyta w nadmiarze może doprowadzić do pewnych objawów niepożądanych. Wykazuje właściwości przeczyszczające, dlatego jednym z możliwych następstw jest wystąpienie biegunek. Guma gellan nie jest trawiona przez przewód pokarmowy człowieka, dlatego jej nadmierne ilości mogą doprowadzić do uciążliwych wzdęć. Aktualnie nie ma jednak jednoznacznej informacji i danych o dozwolonej i bezpiecznej w stosowaniu dawce gumy gellan. Z tego powodu guma gellan do produktów żywnościowych, kosmetycznych i farmaceutycznych dodawana jest w niewielkich ilościach. 

Zobacz film: Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych

Czy stawiasz na żywność ekologiczną, wolną od substancji chemicznych?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
3
Polecamy
Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie.
Wpływ gumy arabskiej na zdrowie
Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie. Wpływ gumy arabskiej na zdrowie TVN zdrowie
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach.
Zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie  TVN zdrowie
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie.
Źródła syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby