Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożywanie wątróbki może nasilać niektóre choroby. Kto nie powinien jej jeść? 
menu
Polub nas na Facebooku

Spożywanie wątróbki może nasilać niektóre choroby. Kto nie powinien jej jeść? 

wątróbka

Smakosze podrobów zacierają ręce na myśl o wątróbce. Choć posiłek ten bogaty jest w wiele cennych składników odżywczych, nie każdy powinien go jeść. Komu szkodzi?

Wątróbka — właściwości zdrowotne

Wątróbka ma swoich wielbicieli i przeciwników. Odpowiednio przyrządzona może naprawdę zaskoczyć nawet najbardziej wybrednego smakosza. Podroby drobiowe, wołowe, wieprzowe, jagnięce lub cielęce połączone z owocami bądź przysmażoną cebulką są godne rozważenia. Co więcej, wątróbka to źródło wielu cennych mikro i makroelementów.

Po pierwsze stanowi znakomite źródło witaminy B oraz A, co ma znaczenie dla naszego układu nerwowego i wzroku. Idealnie nadaje się także w walce z anemią, ze względu na wysoką zawartość żelaza.

Niestety, choć bardzo zdrowa, nie każdy może ją spożywać.

Wątróbka a przeciwwskazania – kto nie powinien jej jeść?

O wątróbce przez pewien czas krążyły negatywne plotki. W sieci znaleźć mogliśmy liczne informacje bowiem posiłek ten może wpływać drastycznie na podnoszenie poziomu złego cholesterolu. Jak się okazuje, nie do końca jest to prawdą, jednak podroby te nie są wskazane dla każdego.

Przede wszystkim ostrożność powinny zachować osoby z chorobami serca, miażdżycą oraz te walczące z problemami układu krążenia. Produkt ten niebezpieczny może być także dla pacjentów borykających się z reumatyzmem, gdyż zaostrza objawy. Wątróbkę i inne podroby powinny wykluczyć z diety również osoby chorujące na dnę moczanową. Wszystko przez puryny, czyli organiczne związki chemiczne, które w organizmie przekształcane są na kwas moczowy.

W bardzo małych ilościach wątróbkę powinny spożywać także kobiety w ciąży, bowiem nadmiar witaminy A jest szkodliwy dla płodu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
6
Polecamy
Dieta sokowa – na czym polega i jak wpływa na organizm?
Dieta sokowa – na czym polega i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Rehabilitacja po covidzie.
Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem?
Rehabilitacja po covidzie. Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem? Dzień Dobry TVN
Naturalne sposoby na przeziębienie, czyli owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C!
Naturalne sposoby na przeziębienie, czyli owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C! TVN zdrowie
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?