Polub nas na Facebooku

Dieta

Dieta to każdy rodzaj planowania posiłków i restrykcji w żywieniu. Zwykle diety kojarzy się głównie z odchudzaniem, jednak nie każda z diet ma zmniejszyć masę ciała. 

Większość chorób i dolegliwości wymaga utrzymania konkretnych ograniczeń żywieniowych. Niekiedy polegają ine na unikaniu pewnych pokarmów (na przykład w diecie pooperacyjnej nie wolno jeść posiłków ciężkostrawnych), kiedy indziej skierowane są głównie na uzupełnienie niedoborów (na przyład w anemii należy wzbogacić posiłki w produkty zawierające łatwoprzyswajalne żelazo). 

Podstawowe zasady zdrowych diet, nienakierowanych na zwiększenie masy ciała, to:

  • włączenie do posiłków produktów z dużą ilością błonnika, 
  • jedzenie dużych ilości warzyw i owoców,
  • unikanie cukru i soli,
  • picie dużych ilości wody,
  • dzielenie posiłów na mniejsze, cześciej spożywane,
  • ograniczenie używek (kawa, hebata, alkohol) na rzecz herbatek ziołowych i soków, 
  • unikanie produktów tłustych, smażonych na rzecz gotowanych na parze lub grillowanych

 

Rozwiń całość

Najnowsze

Seler naciowy – niskokaloryczne warzywo o właściwościach oczyszczających: wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, propozycje podania
Seler naciowy – niskokaloryczne warzywo o właściwościach oczyszczających: (…)
Pomarańcze – odmiany, wartości odżywcze i zdrowotne
Pomarańcze – odmiany, wartości odżywcze i zdrowotne
Mleko sojowe – kalorie, wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie. Jak przyrządzić mleko sojowe w domu?
Mleko sojowe – kalorie, wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie. Jak (…)
Mleko ryżowe – jak samodzielnie je przygotować i jakie ma właściwości
Mleko ryżowe – jak samodzielnie je przygotować i jakie ma właściwości
Mleko owsiane – jakie ma właściwości i kto może je pić? Przepis na domowe mleko owsiane
Mleko owsiane – jakie ma właściwości i kto może je pić? Przepis na domowe mleko (…)
Mleko migdałowe – kalorie, właściwości, skład. Jak zrobić mleko migdałowe?
Mleko migdałowe – kalorie, właściwości, skład. Jak zrobić mleko migdałowe?
Melon – jakie są rodzaje melonów? Kalorie, właściwości i wartości odżywcze
Melon – jakie są rodzaje melonów? Kalorie, właściwości i wartości odżywcze
Mąka orkiszowa – czy zawiera gluten? Właściwości prozdrowotne i zastosowanie. Przepis na naleśniki i chleb orkiszowy
Mąka orkiszowa – czy zawiera gluten? Właściwości prozdrowotne i zastosowanie. (…)
Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze i kaloryczność. Jakie posiada właściwości prozdrowotne?
Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze i kaloryczność. Jakie (…)
Mąka gryczana – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni
Mąka gryczana – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i zastosowanie w (…)
L-karnityna – działanie i skutki uboczne. Jak ją stosować?
L-karnityna – działanie i skutki uboczne. Jak ją stosować?
Kreatyna: działanie, rodzaje, dawkowanie suplementu
Kreatyna: działanie, rodzaje, dawkowanie suplementu
Fruktoza w owocach – czy jest wskazana dla cukrzyków? Jakie posiada właściwości?
Fruktoza w owocach – czy jest wskazana dla cukrzyków? Jakie posiada właściwości?
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce
Flawonoidy i ich zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób oraz w kosmetyce
Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa
Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa
Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis
Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy (…)
Dieta bez cukru – czy jest zdrowa? Co można jeść?
Dieta bez cukru – czy jest zdrowa? Co można jeść?
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy (…)