Polub nas na Facebooku
Czytasz: Smardz (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Występowanie w Polsce
menu
Polub nas na Facebooku

Smardz (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Występowanie w Polsce

Smardz grzyb jadalny - morchella

Fot. tomasztc / Getty Images

Smardz jest grzybem zaliczanym do grupy grzybów jadalnych, jednak spożywać można go dopiero po obróbce termicznej. Występuje także pod nazwą Morchella esculenta i spotkać możemy go w lasach liściastych i iglastych. 

Smardze są grzybami jadalnymi, jednak przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej, aby były w pełni bezpieczne. Niestety tych grzybów nie możemy zbierać w Polsce, znajdują się bowiem pod ochroną. Fani smardzów mogą się udać na zbiory do Czech lub na Słowację, gdzie grzyby te występują licznie. Smardze spotkamy nie tylko w Europie, lecz także w Azji i w Ameryce Północnej. Rosną z reguły po przejściu obfitych deszczy, zwykle gromadnie. 

Polecamy: Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?

Jak wygląda smardz?

Owocnik ma z reguły średnicę ok. 7 cm i maksymalną wysokość 10 cm. Jego kształt może być różny - kulisty, jajowaty, owalny, stożkowaty, ale co ważne jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary czy też czarny. Owocnik musi być pofałdowany, pełen wypustek podzielonych żeberkowymi przegrodami. 

Dolna część główki wyróżnia się wypustkami o zaokrąglonym kształcie, które są wyraźnie zespojone z trzonem grzyba, który ma do 9 cm długości i 4 cm szerokości. Również środek trzonu powinien być pusty, a jego powierzchnia jest pomarszczona, chropowata i ziarnista.

Smardze jadalne

Fot. fotoco-istock / Getty Images

Smardze mają miąższ o woskowatej konsystencji, która jest krucha i ma barwę białą lub żółtawą. Grzyby te mają korzenny aromat i są bardzo cenione ze względu na wysoką zawartość białka oraz błonnika. Znajdziemy w nim potas, żelazo oraz aminokwasy: arginina, alanina, glicyna, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, izoleucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, seryna, tyrozyna, walina, leucyna, tryptofan i prolina.

Grzybów tych nie można spożywać surowych - żeby nie były toksyczne dla ludzi muszą być poddane obróbce termiczne. W Rosji popularne są nalewki ze smardzów. Można je także suszyć czy marynować. Grzyby przed podaniem należy dokładnie opłukać i oczyścić. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy też w jajecznicy lub omlecie. 

Zobaczcie na filmie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
9
Polecamy
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące.
Jak je od siebie odróżnić?
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Jak je od siebie odróżnić? Dzień Dobry TVN
Jak odróżnić prawdziwka od szatana – niezawodny sposób
Jak odróżnić prawdziwka od szatana – niezawodny sposób Dzień Dobry TVN
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny?
Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów TVN zdrowie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?