Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Jakich produktów się wystrzegać?

Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Jakich produktów się wystrzegać?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Kanapki z ciemnego pieczywa z kolorowymi dodatkami

Fot: Jenny Sturm / stock.adobe.com

Dna moczanowa to jednostka chorobowa znana pod nazwami: skaza moczanowa, artretyzm, podagra. Niegdyś nazywana chorobą bogatych ludzi. Spowodowana przez odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach i tkankach okołostawowych, w wyniku jego podwyższonego poziomu we krwi, czyli tzw. hiperurykemii. Jej leczenie opiera się przede wszystkim na diecie.

Dna moczanowa obejmuje przede wszystkim staw śródstopno-paliczkowy dużego palca stopy. Pojawić się może też w obrębie stawu skokowego, kolanowego i nadgarstka. Objawia się zaczerwienieniem, tkliwym i gorącym obrzękiem towarzyszącym stanom zapalnym. Może występować także jako kamienie nerkowe, nefropatia moczanowa czy guzki dnawe.

Zobacz także: Leczenie dny moczanowej - domowe sposoby

Objawy dny moczanowej

Typowe objawy skazy moczanowej to:

  • ciepło, niekiedy stan podgorączkowy w okolicach stawu,
  • bolesność, obrzęk, zwiększona wrażliwość stawu,
  • zaczerwieniona skóra wokół stawu,
  • łuszczenie się i swędzenie skóry wokół stawu,
  • ograniczona ruchliwość stawu.

Czynniki wywołujące dnę moczanową

Za zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi odpowiada zmniejszona wydajność pracy nerek, która może mieć rozmaitą etiologię. Czynniki dziedziczne wydają się odgrywać w tym przypadku istotną rolę. Zmagać się z nią mogą osoby chore na zespół Lescha-Nyhana, w przebiegu którego dochodzi do częściowego lub całkowitego niedoboru enzymu odpowiadającego za kontrolę poziomu kwasu moczowego. Artretyzm może być spowodowany silnym urazem lub niedawną operacją, zwłaszcza u osób, które były odwodnione. W grupie ryzyka zachorowania znajdują się chorujący na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej, chorobę wieńcową. Do dny moczanowej predysponować mogą stosowane leki zwiększające stężenie kwasu moczowego, które zmniejszają ilość soli i wody w organizmie (np. leki moczopędne). Chorobę rozpoznaje się najczęściej u mężczyzn po 40 roku życia. Szczyt zachorowalności u kobiet występuje po 65 roku życia.

Dieta przy dnie moczanowej

Dolegliwości dny moczanowej zwykle można zmniejszyć za sprawą modyfikacji stylu życia i zmiany sposobu odżywiania. Zaleca się stosowanie diety niskokalorycznej, zwłaszcza przez osoby otyłe. Dobre efekty przynosi dieta wegetariańska wzbogacona o jaja i nabiał. Wśród generalnych zasad dietetycznych należy zwrócić uwagę na regularność spożywanych posiłków i ich ilość. Zaleca się posilanie się 4-5 razy dziennie w odstępach 2-3 godzin. Ważne jest, aby zachować odpowiedni margines czasowy między spożyciem kolacji a pójściem spać. Ostatni posiłek trzeba zjeść około 4 godziny przed snem, co zapobiegnie gromadzeniu się kwasu moczowego w nocy. Duże znaczenie ma sposób przyrządzania potraw. Dania powinny być łagodne w smaku, pozbawione nadmiernych przypraw, chude, duszone na wodzie, gotowane na parze, a nie smażone na tłuszczu czy pieczone. W menu powinny dominować produkty, z których powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Wystrzegać się należy diety bogatej w puryny, bo kwas moczowy jest produktem końcowym przemiany związków purynowych. Zrezygnować trzeba z diety zawierającej dużo tłuszczów, które wzmagają wchłanianie zwrotne moczanów i nasilają objawy choroby.

Zobacz film: Ile chemii jest w jedzeniu? Źródło: Stylowy Magazyn

Zobacz także: Dna moczanowa – leczenie ziołami i domowe, dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa - czego nie jeść

Nieodpowiednia dieta odpowiada za blisko 12% zachorowań na dnę moczanową. W przebiegu choroby należy ograniczyć ilość spożywanego alkoholu (zwłaszcza piwa, z powodu zawartości drożdży piwnych), owoców morza, wędzonych szprotek, suszonych grzybów, śledzi, sardynek, makreli, flądry, lina, parówek, dyni, kapusty czerwonej i włoskiej, bananów, melonów, słodzonych fruktozą napojów, mięsa wołowego, wieprzowego, dziczyzny, podrobów, bekonu, kaszanki i tłustych sosów. Całkowicie z diety należy usunąć sandacza, dorsza, łososia, solę, karpia, pstrąga, szczupaka, golonkę i konserwy. Zakazane są brokuły, brukselka, boczniaki, kalafior, kukurydza, por, szpinak, papryka, pieczarki, prawdziwki oraz rabarbar. Należy unikać wywarów mięsnych i na bazie kości.

Zdaniem niektórych specjalistów produktami, które mogą przyczynić się do rozwoju artretyzmu, są warzywa bogate w purynę, jak groch, fasola, szpinak, soczewica, płatki owsiane, otręby pszenne i kiełki pszenicy.

Dna moczanowa - co jeść

Produktami, które zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju dny moczanowej, są: nabiał, większość zielonych warzyw, pomidory, owoce, pokarm bogaty w witaminę C. Dowiedziono, że dzienne spożycie 1500 mg witaminy C zmniejsza ryzyko zachorowania na dnę moczanową o 45%. Wśród produktów mlecznych zmniejszających ryzyko wystąpienia dny moczanowej wymienia się mleko niskotłuszczowe lub beztłuszczowe oraz jogurty o niskiej zawartości tłuszczu.

Zobacz także: Jakie efekty daje leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny? Na czym polega kuracja cytrynowa?

Zupy i sosy przygotowywać należy wyłącznie na wywarach warzywnych. W jadłospisie powinny znaleźć się: ryż, makaron i pieczywo (najlepiej żytnie i razowe). Chorzy na skazę moczanową mogą z umiarem jeść masło, maślankę, sery i jaja oraz niewielkie ilości mortadeli, salami i gotowanej szynki. Wskazane są czerwone buraki, chrzan, cebula, kapusta biała i pekińska, cukinia i marchew. Nie powinno zabraknąć w diecie rzodkiewki, ziemniaków, sałaty, ananasa, czereśni, agrestu, brzoskwini, wiśni, gruszki, kiwi, malin i porzeczki. Dozwolone są ziarna sezamu i słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, ziemne, dżemy, marmolady i konfitury.

W dnie moczanowej ogromne znaczenie ma nawadnianie organizmu. Chory powinien spożywać co najmniej 2 l płynów dziennie. Odpowiednie nawodnienie będzie sprzyjało wydalaniu kwasu moczowego i zapobiegnie powstawaniu kamieni nerkowych. Wskazane są: woda mineralna alkaliczna, herbaty owocowe, herbaty ziołowe, kawa zbożowa, koktajle mleczno-owocowe i warzywno-owocowe. Alkalizowana woda zjonizowana przywraca równowagę kwasowo-zasadową oraz wspiera naturalny system buforowy organizmu i rozrzedza mocz.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1242
64
Komentarze (3)
Redakcja serwisu
Informacje odnośnie do ograniczenia spożycia brokułów czy dorsza są jak najbardziej poprawnie umieszczone w tekście. Nie odpowiadamy za informację na innych stronach internetowych. Autorzy piszący dla danego portalu korzystają z rzetelnych źródeł, a teksty są konsultowane z lekarzami, by podnieść ich wartość merytoryczną. Jeśli pewne rozbieżności są pomiędzy tekstami na jednym portalu, prosimy o podanie konkretnych zarzutów. Jeśli jednak są to różnice pomiędzy innymi portalami, możemy jedynie zapewnić, że dokładamy wszelkich starań, by nasze teksty dostarczały rzetelnych informacji.
Czytaj całość
Hana
Słabiąca jest ta rozbieżność, na jednej stronie czytam np., że brokuły są wskazane, a na innej że zabronione. To samo z czekoladą, strączkowymi, dorszem i wiele innych. Kto to wypisuje???
Czytaj całość
Iga
Świetny tekst. Dobre uzpełnienie artykułu "Dna moczanowa - dieta pomocna w walce z chorobą".
Czytaj całość
Nie przegap
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?