Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Jakich produktów się wystrzegać?

Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Jakich produktów się wystrzegać?

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: Jenny Sturm / stock.adobe.com

Dna moczanowa to jednostka chorobowa znana pod nazwami: skaza moczanowa, artretyzm, podagra. Niegdyś nazywana chorobą bogatych ludzi. Spowodowana przez odkładanie się kryształków kwasu moczowego w stawach i tkankach okołostawowych, w wyniku jego podwyższonego poziomu we krwi, czyli tzw. hiperurykemii. Jej leczenie opiera się przede wszystkim na diecie.

Dna moczanowa obejmuje przede wszystkim staw śródstopno-paliczkowy dużego palca stopy. Pojawić się może też w obrębie stawu skokowego, kolanowego i nadgarstka. Objawia się zaczerwienieniem, tkliwym i gorącym obrzękiem towarzyszącym stanom zapalnym. Może występować także jako kamienie nerkowe, nefropatia moczanowa czy guzki dnawe.

Zobacz także: Leczenie dny moczanowej - domowe sposoby

Objawy dny moczanowej

Typowe objawy skazy moczanowej to:

  • ciepło, niekiedy stan podgorączkowy w okolicach stawu,
  • bolesność, obrzęk, zwiększona wrażliwość stawu,
  • zaczerwieniona skóra wokół stawu,
  • łuszczenie się i swędzenie skóry wokół stawu,
  • ograniczona ruchliwość stawu.

Czynniki wywołujące dnę moczanową

Za zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi odpowiada zmniejszona wydajność pracy nerek, która może mieć rozmaitą etiologię. Czynniki dziedziczne wydają się odgrywać w tym przypadku istotną rolę. Zmagać się z nią mogą osoby chore na zespół Lescha-Nyhana, w przebiegu którego dochodzi do częściowego lub całkowitego niedoboru enzymu odpowiadającego za kontrolę poziomu kwasu moczowego. Artretyzm może być spowodowany silnym urazem lub niedawną operacją, zwłaszcza u osób, które były odwodnione. W grupie ryzyka zachorowania znajdują się chorujący na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej, chorobę wieńcową. Do dny moczanowej predysponować mogą stosowane leki zwiększające stężenie kwasu moczowego, które zmniejszają ilość soli i wody w organizmie (np. leki moczopędne). Chorobę rozpoznaje się najczęściej u mężczyzn po 40 roku życia. Szczyt zachorowalności u kobiet występuje po 65 roku życia.

Dieta przy dnie moczanowej

Dolegliwości dny moczanowej zwykle można zmniejszyć za sprawą modyfikacji stylu życia i zmiany sposobu odżywiania. Zaleca się stosowanie diety niskokalorycznej, zwłaszcza przez osoby otyłe. Dobre efekty przynosi dieta wegetariańska wzbogacona o jaja i nabiał. Wśród generalnych zasad dietetycznych należy zwrócić uwagę na regularność spożywanych posiłków i ich ilość. Zaleca się posilanie się 4-5 razy dziennie w odstępach 2-3 godzin. Ważne jest, aby zachować odpowiedni margines czasowy między spożyciem kolacji a pójściem spać. Ostatni posiłek trzeba zjeść około 4 godziny przed snem, co zapobiegnie gromadzeniu się kwasu moczowego w nocy. Duże znaczenie ma sposób przyrządzania potraw. Dania powinny być łagodne w smaku, pozbawione nadmiernych przypraw, chude, duszone na wodzie, gotowane na parze, a nie smażone na tłuszczu czy pieczone. W menu powinny dominować produkty, z których powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Wystrzegać się należy diety bogatej w puryny, bo kwas moczowy jest produktem końcowym przemiany związków purynowych. Zrezygnować trzeba z diety zawierającej dużo tłuszczów, które wzmagają wchłanianie zwrotne moczanów i nasilają objawy choroby.

Zobacz także: Dna moczanowa – leczenie ziołami i domowe, dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa - czego nie jeść

Nieodpowiednia dieta odpowiada za blisko 12% zachorowań na dnę moczanową. W przebiegu choroby należy ograniczyć ilość spożywanego alkoholu (zwłaszcza piwa, z powodu zawartości drożdży piwnych), owoców morza, wędzonych szprotek, suszonych grzybów, śledzi, sardynek, makreli, flądry, lina, parówek, dyni, kapusty czerwonej i włoskiej, bananów, melonów, słodzonych fruktozą napojów, mięsa wołowego, wieprzowego, dziczyzny, podrobów, bekonu, kaszanki i tłustych sosów. Całkowicie z diety należy usunąć sandacza, dorsza, łososia, solę, karpia, pstrąga, szczupaka, golonkę i konserwy. Zakazane są brokuły, brukselka, boczniaki, kalafior, kukurydza, por, szpinak, papryka, pieczarki, prawdziwki oraz rabarbar. Należy unikać wywarów mięsnych i na bazie kości.

Zdaniem niektórych specjalistów produktami, które mogą przyczynić się do rozwoju artretyzmu, są warzywa bogate w purynę, jak groch, fasola, szpinak, soczewica, płatki owsiane, otręby pszenne i kiełki pszenicy.

Dna moczanowa - co jeść

Produktami, które zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju dny moczanowej, są: nabiał, większość zielonych warzyw, pomidory, owoce, pokarm bogaty w witaminę C. Dowiedziono, że dzienne spożycie 1500 mg witaminy C zmniejsza ryzyko zachorowania na dnę moczanową o 45%. Wśród produktów mlecznych zmniejszających ryzyko wystąpienia dny moczanowej wymienia się mleko niskotłuszczowe lub beztłuszczowe oraz jogurty o niskiej zawartości tłuszczu.

Zobacz także: Jakie efekty daje leczenie dny moczanowej sokiem z cytryny? Na czym polega kuracja cytrynowa?

Zupy i sosy przygotowywać należy wyłącznie na wywarach warzywnych. W jadłospisie powinny znaleźć się: ryż, makaron i pieczywo (najlepiej żytnie i razowe). Chorzy na skazę moczanową mogą z umiarem jeść masło, maślankę, sery i jaja oraz niewielkie ilości mortadeli, salami i gotowanej szynki. Wskazane są czerwone buraki, chrzan, cebula, kapusta biała i pekińska, cukinia i marchew. Nie powinno zabraknąć w diecie rzodkiewki, ziemniaków, sałaty, ananasa, czereśni, agrestu, brzoskwini, wiśni, gruszki, kiwi, malin i porzeczki. Dozwolone są ziarna sezamu i słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, ziemne, dżemy, marmolady i konfitury.

W dnie moczanowej ogromne znaczenie ma nawadnianie organizmu. Chory powinien spożywać co najmniej 2 l płynów dziennie. Odpowiednie nawodnienie będzie sprzyjało wydalaniu kwasu moczowego i zapobiegnie powstawaniu kamieni nerkowych. Wskazane są: woda mineralna alkaliczna, herbaty owocowe, herbaty ziołowe, kawa zbożowa, koktajle mleczno-owocowe i warzywno-owocowe. Alkalizowana woda zjonizowana przywraca równowagę kwasowo-zasadową oraz wspiera naturalny system buforowy organizmu i rozrzedza mocz.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu