Polub nas na Facebooku
Czytasz: Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 
menu
Polub nas na Facebooku

Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Biała piana podczas obróbki mięsa - dlaczego się pojawia?

bit245/Getty Images

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Biała piana podczas gotowania mięsa. Skąd się bierze? 

Pojawienie się białej piany na mięsie podczas obróbki termicznej nie jest powodem do niepokoju. Wysoka temperatura prowadzi do wytrącenia się białka i wody, które znajdują się we włóknach mięśniowych

Po pewnym czasie piana gęstnieje i przypomina białko ściętego jajka. Mimo że nie stanowi ona żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia, to wygląda mało estetycznie i sprawia, że możemy stracić ochotę na jedzenie.

Biała piana - co można zrobić, aby się nie pojawiła? 

Obecność białej piany podczas obróbki mięsa jest zupełnie naturalnym procesem, który pojawia się za każdym razem, gdy przygotowujemy danie na bazie mięsa. Są jednak sposoby na to, aby było jej mniej. 

Po pierwsze nie należy kroić ani nakłuwać mięsa podczas gotowania, pieczenia, czy smażenia. Po drugie trzeba pamiętać, że na ilość białej piany wpłyną także warunki, w jakich przechowywane było mięso. Jeśli przed obróbką - przez dłuży czas - było trzymane w chłodnym miejscu, to woda zmieni się w lód, który niszczy ściany komórkowe i w czasie obróbki może pojawić się więcej białej piany. 

Po trzecie - warto pamiętać o marynacie. Jeśli dodamy do niej soli, to przyprawa zatrzyma wodę, wpłynie też na białko. Dzięki temu nie będą się one wytrącać.

Zobacz wideo: Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
82
7
Polecamy
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso.
Czy warto po nie sięgać?
Drób uchodzi za najzdrowsze mięso. Czy warto po nie sięgać? TVN zdrowie
Seitan, czyli chińskie mięso – co to jest i jak je przyrządzić?
Seitan, czyli chińskie mięso – co to jest i jak je przyrządzić? Dzień Dobry TVN
Drób – cenny składnik diety
Drób – cenny składnik diety TVN zdrowie
Jak jeść krewetki w restauracji, w domu?
Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie
Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia