Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grillowane mięso może szkodzić sercu
menu
Polub nas na Facebooku

Grillowane mięso może szkodzić sercu

Szaszłyk na grillu

Fot: LauriPatterson / gettyimages.com

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Badania naukowców z University of South Australia (UniSA) oraz Gyeongsang National University (Korea Płd.) sugerują, że karmelizacja zachodząca w czerwonym mięsie w wysokiej temperaturze (na przykład podczas pieczenia smażenia i grillowania) powoduje powstawanie związków, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i powikłań cukrzycy.

Dlaczego czerwone mięso szkodzi sercu?

Naukowcy sprawdzili wpływ na zdrowie dwóch diet – jednej bogatej w czerwone mięso i przetworzone zboża, drugiej obfitującej w produkty mleczne pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe oraz białe mięso przyrządzane na parze, gotowane i duszone.

Okazało się, że dieta bogata w czerwone mięso znacząco zwiększała poziom AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji) we krwi, co sugeruje, że może przyczyniać się do rozwoju chorób.

Kiedy czerwone mięso jest smażone w wysokich temperaturach, jak przy grillowaniu, pieczeniu lub smażeniu, tworzy związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE), które po spożyciu mogą gromadzić się w organizmie i zakłócać normalne funkcjonowanie komórek – powiedział dr Permal Deo z UniSA.

W ocenie specjalisty częste spożycie pokarmów o wysokim AGE przyczynia się do sztywnienia naczyń i mięśnia sercowego, zapalenia i stresu oksydacyjnego – objawów choroby zwyrodnieniowej.

Choroby układu krążenia, którym w dużej mierze można zapobiegać, są główną przyczyną zgonów na świecie, zaś w Australii stanowią jedną piątą wszystkich zgonów.

Zdaniem ekspertów zdrowsze od potraw smażonych czy pieczonych mogą być posiłki wolno gotowane (na przykład w elektrycznym wolnowarze).

Czy z mięsa trzeba całkowicie zrezygnować?

Mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza i witaminy B12. Mimo to spożywane w nadmiarze przyczynia się do rozwoju chorób serca czy nawet niektórych nowotworów. Nie znaczy to jednak, że mięso trzeba całkowicie wykluczyć z diety. Zdaniem specjalistów od żywienia mięso wolno nam spożywać maksymalnie trzy razy w tygodniu. A jaki rodzaj wybrać? Zdecydowanie najzdrowsze jest mięso drobiowe.

Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Które jest najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa jest zdrowe? Źródło: x-news

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
7
Polecamy
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe?
Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia.
Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi? TVN zdrowie
Milion Polaków zrezygnowało z mięsa.
Jakie korzyści daje wykluczenie go z diety?
Milion Polaków zrezygnowało z mięsa. Jakie korzyści daje wykluczenie go z diety? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie