Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta przeciwzapalna - na czym polega?
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta przeciwzapalna - na czym polega?

mat. prasowe 

Wpływ diety na zdrowie i dobre samopoczucie jest niezaprzeczalny, a coraz częściej naukowe badania podkreślają znaczenie odpowiednich wyborów żywieniowych w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Jednym kierunków w dziedzinie żywienia, który zdobywa coraz większe uznanie, jest dieta przeciwzapalna.

Stan zapalny może stać się przyczyną wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Dlatego ważne jest zrozumienie, jak odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu na szkodliwe czynniki. W jego przebiegu uczestniczą różne komórki, białka krwi i naczynia krwionośne. Poprzez stan zapalny organizm usuwa szkodliwe czynniki i naprawia uszkodzone tkanki. W normalnych warunkach stan zapalny ulega samoistnemu zakończeniu, ale czasami może przybrać formę przewlekłą, co jest niekorzystne dla zdrowia i może prowadzić do wielu chorób.

Do rozwoju stanu zapalnego mogą się przyczynić bakterie, wirusy, urazy mechaniczne, substancje chemiczne, martwica, reakcje immunologiczne czy nawet nowotwory. Przewlekły stan zapalny rozwija się, gdy organizm nie potrafi w pełni zwalczyć czynnika uszkadzającego tkanki i może prowadzić do schorzeń autoimmunologicznych i niektórych nowotworów.

Czynniki sprzyjające przewlekłemu stanowi zapalnemu to m.in. niezdrowy styl życia, chroniczny stres, zanieczyszczenie środowiska, używki i niewłaściwa dieta. Objawy stanu zapalnego to ból, obrzęk, zaczerwienienie, gorączka, utrata apetytu i osłabienie.

W diagnozie i leczeniu stanów zapalnych odgrywają ważną rolę badania takie jak OB i CRP. Leczenie polega głównie na stosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) i glikokortykosteroidów. Warto również podkreślić, że dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu i profilaktyce chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym. Dieta przeciwzapalna może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych i wspierać zdrowie organizmu.

Dieta zapalna - najważniejsze założenia

Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu przeciwdziałanie i leczenie chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym. Ważne jest, aby menu było różnorodne, oparte na świeżych produktach, głównie warzywach i owocach. Dieta powinna zawierać dobre źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz naturalne antyoksydanty.

Podstawowe zasady diety przeciwzapalnej:

  • nie jest to dieta odchudzająca, więc powinna dostarczać całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię;
  • opiera się na świeżych produktach, zwłaszcza warzywach i owocach;
  • warzywa powinny być obecne w każdym posiłku (należy stawiać na ich różnorodne kolory i rodzaje);
  • należy łączyć białka, tłuszcze i węglowodany w każdym posiłku;
  • warto dostarczać odpowiednią ilość błonnika;
  • węglowodany powinny pochodzić z nisko przetworzonych produktów o niskim indeksie glikemicznym bez użycia syropu glukozowo-fruktozowego;
  • ogranicza spożycie białka zwierzęcego na rzecz białka roślinnego;
  • wyklucza tłuszcze trans, które mogą zwiększać ryzyko wielu chorób;
  • dobre źródła tłuszczów to między innymi olej rzepakowy, oliwa z oliwek, awokado, orzechy i tłuste ryby;
  • suplementy mogą wspomóc dietę, ale powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem;
  • zioła i przyprawy, takie jak imbir, kurkuma czy cynamon mają działanie przeciwzapalne;
  • ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, najlepiej pić wodę mineralną i herbaty ziołowe.

Produkty dozwolone w diecie przeciwzapalnej to między innymi warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby morskie, oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, zioła i przyprawy. Z kolei produkty zabronione to dania fast food, produkty wysoko przetworzone, tłuste mięso, słodycze, alkohol i napoje słodzone.

Dobrze skomponowana dieta przeciwzapalna może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, pomagając w zapobieganiu wielu chorób cywilizacyjnych. Istnieje możliwość dostosowania jadłospisu do różnych diet, takich jak dieta śródziemnomorska, DASH czy wegetariańska, aby wzmocnić efekt przeciwzapalny i cieszyć się lepszym zdrowiem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
68
5
Polecamy
Dieta, która może uchronić nas przed chorobami.
Sprawdź, jak powinien wyglądać Talerz Zdrowego Żywienia
Dieta, która może uchronić nas przed chorobami. Sprawdź, jak powinien wyglądać Talerz Zdrowego Żywienia Dzień Dobry TVN
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel?
Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Stan zapalny – czym są stany zapalne w organizmie i czy dieta coś pomoże?
Stan zapalny – czym są stany zapalne w organizmie i czy dieta coś pomoże? TVN zdrowie
Endometrioza – dieta.
Jadłospis i przepisy dla kobiet
Endometrioza – dieta. Jadłospis i przepisy dla kobiet TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok