Czytasz: Dieta Dąbrowskiej - wskazania, jadłospis i opinie

Dieta Dąbrowskiej - wskazania, jadłospis i opinie

Ceramiczna miska na kamiennym stole pełna liści szpinaku

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta Ewy Dąbrowskiej umożliwia oczyszczenie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Jest to leczniczy post zalecany głównie w chorobach autoimmunologicznych. Ubocznym efektem diety jest utrata zbędnych kilogramów.

Ewa Dąbrowska jest lekarzem klinicznym, internistą i doktorem nauk medycznych. Stworzyła dietę, której najważniejszą zasadą jest spożywanie wyłącznie owoców i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, białek oraz tłuszczy. 

Początkowo dieta ta służyła wyłącznie leczeniu pacjentów, ale z czasem zyskała popularność i zaczęła być stosowana także jako dieta odchudzająca, ponieważ jest niskokaloryczna. Czas trwania postu dr Dąbrowskiej zależy od indywidualnych potrzeb, ale zwykle wynosi od 1 dnia do 6 tygodni. Dieta oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie lecznicze i profilaktyczne.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej - wskazania i przeciwwskazania

Dr Ewa Dąbrowska zainteresowała się rolą żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych w trakcie pisania swojej pracy doktorskiej. Po przeprowadzeniu stosowanych badań opracowała dietę warzywno-owocową, której celem jest odtrucie organizmu i aktywowanie mechanizmów samoleczących. 

Wskazania do przeprowadzenia diety Dąbrowskiej to:

  •  osłabiona odporność objawiająca się nawracającymi infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, wirusowymi,
  •  alergia, astma, nietolerancje pokarmowe, katar sienny,
  •  choroby autoimmunologiczne - łuszczyca, choroba Hashimoto, gościec,
  •  trądzik,
  •  zapalenie wątroby,
  •  nieżyt jelit, zespół jelita nadwrażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  •  migrena,
  •  schorzenia neurologiczne - choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, padaczka, nerwice, zaburzenia pamięci, niedokrwienne udary mózgu,
  •  problemy hormonalne - dolegliwości menopauzalne, torbiele jajników, mięśniaki macicy, zaburzenia miesiączkowania, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, nadmiar prolaktyny lub estrogenów,
  •  nadciśnienie,
  •  zakrzepica,
  •  choroba wieńcowa,
  •  stłuszczenie wątroby,
  •  paradontoza,
  •  atopowe zapalenie skóry, 
  •  reumatoidalne zapalenie stawów.
Dieta dr Dąbrowskiej nie jest wskazana dla osób, które chorują na nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, czynną gruźlicę, depresję czy ostrą porfirię. Nie mogą jej stosować także kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby cierpiące na ciężką niewydolność wątroby, nerek i serca. Dieta warzywno-owocowa nie może być stosowana u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową, przyjmujących hormony sterydowe lub cytostatyki.

Dieta Dąbrowskiej – jadłospis

W diecie Dąbrowskiej jadłospis bazuje na warzywach i owocach o niskiej zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. W trakcie postu można jeść:

  • warzywa kapustne (krzyżowe) – kapustę białą, czerwoną, pekińską, pak choi, włoską, brukselkę, brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepę, rzodkiew, brukiew, rzeżuchę, rzodkiewkę, gorczycę, rukiew wodną, rukolę, musztardowiec itp.,
  • warzywa korzeniowe – buraki, seler, pietruszkę, marchew, pasternak,
  • warzywa liściaste niekapustne – sałatę rzymską, dębową, masłową, karbowaną, lodową, roszponkę, boćwinę i botwinkę, mizunę, miętę, szałwię, bazylię, portulakę warzywną, natkę pietruszki, tymianek, szałwię, koperek, pokrzywę, rozmaryn, mniszek lekarski, endywię, rukolę, seler naciowy, koper włoski, cykorię itp.,
  • warzywa z rodziny dyniowatych – dynie, cukinie, kabaczki, melony, ogórki,
  • warzywa cebulowe – cebulę, czosnek, szczypiorek, por, szalotkę,
  • warzywa psiankowate (niewskazane przy chorobach autoimmunologicznych i alergiach) – pomidory, bakłażany, paprykę,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym – grejpfruty, owoce jagodowe, kiwi, cytrynę, jabłka.

Warzywa i owoce należy jeść surowe, ugotowane lub kiszone, przyprawiane naturalnymi przyprawami i niewielką ilością nieoczyszczonej soli. Do picia zalecana jest woda mineralna, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne i owocowe, wywary warzywne i kompoty bez cukru.

Przykładowe dzienne menu w diecie dr Dąbrowskiej może wyglądać tak:

  • śniadanie – surówka z ogórka kiszonego, cebuli i selera naciowego, zupka z brokułu z włoszczyzną, herbata miętowa,
  • przekąska – pokrojona w słupki marchewka,
  • obiad – zupa krem z dyni z dodatkiem selera naciowego, pieczone pomidory nadziewane jarzynami, kompot z owoców jagodowych (np. z malin),
  • podwieczorek – suszone jabłko, sok z buraka,
  • kolacja – biała kapusta na ciepło z koperkiem, mix sałat ze szczypiorkiem, herbata owocowa lub z melisy.

Dieta dr Dąbrowskiej – opinie

Opinie na temat diety dr Dąbrowskiej są bardzo pozytywne. Nie jest to typowa dieta odchudzająca, tylko lecznicza i oczyszczająca, mimo to większość chwali ją za efekt schudnięcia. Wśród opinii o diecie Dąbrowskiej można przeczytać, że komuś zaszkodziła – może tak się zdarzyć u osób, które nie wykonały odpowiednich badań przed rozpoczęciem postu. Z założenia powinien on być przeprowadzany pod kontrolą lekarza, który ustali jego długość.

To Cię zainteresuje

Dieta turbo - jak schudnąć 5 kg w 10 dni; grupy produktów i zasady Działanie witaminy C w organizmie – jakie są objawy i skutki nadmiaru kwasu askorbinowego? Borówka amerykańska – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne, zastosowanie i odmiany

Wiele osób potwierdza, że post leczniczy dr Dąbrowskiej pozwala pozbyć się problemów skórnych, nadmiaru cholesterolu, wrzodów. Niewielka ilość dostarczanych kalorii sprawia, że organizm uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne. Enzymy, witaminy i minerały dosłownie wymiatają z ciała wszelkie zbędne produkty przemiany materii, złogi, skrzepy oraz tkankę tłuszczową.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Witamina A (retinol) – występowanie i źródła, nadmiar, przedawkowanie
Papaja – egzotyczny owoc o licznych właściwościach odżywczych i leczniczych. Kaloryczność owocu. Jak jeść papaję i kto powinien jej unikać?
Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska? 
Glutaminian sodu – co to jest, gdzie występuje, jak powstał i czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Komentarze (0)
Nie przegap
Rak piersi to nowotwór złośliwy: rodzaje raka piersi, objawy, rozpoznanie i profilaktyka
Jak naturalnie przyciemnić siwe włosy? Domowe sposoby na siwiznę – orzechy włoskie, cebula, ziemniaki, rumianek, lawenda, szałwia, czarna herbata
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Typy sylwetki kobiecej a wygląd brzucha – wystający brzuch może oznaczać chorobę
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test