Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu
menu
Polub nas na Facebooku

Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

chrzan

DebbiSmirnoff GettyImages

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Chrzan pospolity wykorzystywany jest w kosmetyce, kuchni i lecznictwie. Nie powinny go stosować m.in. osoby z chorobami nerek.

Warto podkreślić, że, mimo wielu pozytywnych dla zdrowia i samopoczucia właściwości, chrzan pospolity może być również szkodliwy dla niektórych ludzi. Nie powinny go stosować np. osoby z marskością wątroby bądź zaburzeniami pracy nerek.

Czytaj też:

Chrzan pospolity – co to jest?

Chrzan pospolity (łac. Armoracia rusticana) to wieloletnia bylina z rodziny kapustowatych. Rośnie dziko w Europie i Azji, często można spotkać go również w Polsce. Ponadto jest rośliną uprawną, którą pozyskuje się nie tylko na produkty spożywcze i przyprawy, ale również w celach leczniczych. Roślina ta osiąga ok. 150 cm wysokości, ma silnie ulistnioną, mocną łodygę oraz liście, które mogą mieć nawet 100 cm długości. Są charakterystyczne i rozpoznaje się je po podłużnym, jajowatym kształcie. Kwiaty chrzanu pospolitego pojawiają się latem (od czerwca do sierpnia), są białe, drobne i małe (ok. 5 mm) oraz zebrane w wiechy (baldachimy). Pod ziemią znajduje się biały, długi i mięsisty korzeń. To właśnie on jest bardzo aromatyczny, a także ostry w smaku.

Chrzan pospolity – zastosowanie

Chrzan pospolity ma wiele zastosowań. W kuchni sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych i ciężkostrawnych. Dzięki swoim właściwościom pobudza wytwarzanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie takich potraw. Dodawany jest także do wielu przetworów z ogórków – dzięki właściwościom antybakteryjnym sprawia, że tego typu zapasy na zimę mogą dłużej nadawać się do spożycia. Ponadto stanowi świetną bazę do różnego rodzaju sosów i dressingów.

Chrzan na piegi

Warto wiedzieć, że chrzan pospolity używany jest także w kosmetyce. Osoby, które przemywają nim twarz, mogą cieszyć się delikatniejszą i wybieloną skórą. Dzięki swoim właściwościom usuwa także piegi i wszelkie przebarwienia.

Chrzan na ból gardła i przeziębienie

Chrzan pospolity stosowany jest także w leczeniu różnego typu dolegliwości i stanów chorobowych. Przede wszystkim sprawdza się przy przeziębieniach i grypie, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Idealnie sprawdza się przy objawach takich jak: kaszel, katar i ból gardła.

Jak działa chrzan na układ pokarmowy?

Dzięki właściwościom grzybobójczym i pleśniobójczym chrzan pospolity nadaje się dla osób chorujących na kandydozy. Neutralizuje środowisko sprawia, że np. drożdżyca znika. Jest również stosowany w dolegliwościach i schorzeniach układu pokarmowego.

Chrzan usprawnia działanie pęcherzyka żółciowego, wspomaga apetyt i trawienie, pobudza przemianę materii, a także obniża poziom złego cholesterolu. Warzywo jest również stosowane pomocniczo w leczeniu nowotworów. Jest to możliwe ze względu na zawarte w nim glukozynolany, które nie tylko hamują rozwój komórek nowotworowych, ale również zmniejszają ryzyko postępowania choroby.

Chrzan na bóle reumatyczne

Ponadto chrzan pospolity stosowany jest w leczeniu chorób reumatycznych, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Dzięki niemu znikają obrzęk, objawy bólowe i przykurcze, a także zwiększa się zdolność ruchowa stawów. Można go wykorzystywać również w formie okładów na bóle w przebiegu skazy moczanowej lub podczas zapalenia nerwu kulszowego. Roślinę stosuje się także ze względu na jej rozgrzewające działanie, dlatego poleca się ją osobom borykającym się z infekcjami i zziębniętym.

Jak stosować chrzan pospolity?

Korzeń chrzanu ma wiele zastosowań. Również sposobów na jego przyrządzenie jest dużo. Do najczęstszych zalicza się pokrojenie go na niewielkie kawałki i ssanie. Można go także zetrzeć na tarce i dodać do wybranych produktów, np. do jogurtu naturalnego. Warto stosować chrzan pospolity w formie okładów, a także przygotować go jako składnik inhalacji. Dodatkowo można z niego przyrządzić syrop, który warto pić z dodatkami, np. z miodem i sokiem z cytryny.

Kto nie powinien stosować chrzanu pospolitego?

Mimo wielu przydatnych właściwości chrzanu pospolitego należy pamiętać, że nie każdy powinien go stosować. Nie powinny przyjmować go osoby z marskością wątroby, schorzeniami nerek, z problemami endokrynologicznymi, a także ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego. Powinny z niego zrezygnować także osoby z chorobą wrzodową. Jeśli po jego zjedzeniu występuje zgaga, także należy go odstawić. Warto również pamiętać, że codzienna, maksymalna dawka chrzanu to ok. 40 g. W większych ilościach może on powodować negatywne skutki, takie jak podrażnienie jelit, żołądka i nerek. Po spożyciu za dużej ilości chrzanu mogą pojawić się wymioty, biegunka i silne pocenie się.

Dlaczego warto jeść chrzan i jak wybrać ten najlepszy? Zobacz wideo:

Źródło: X-news

A: Sonia Młodzianowska

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
10
Polecamy
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku Dzień Dobry TVN
Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze.
Na co działa imbir i kto powinien go unikać?
Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze. Na co działa imbir i kto powinien go unikać? Dzień Dobry TVN
Chrzan.
Dlaczego nie można go zabraknąć na świątecznym stole?
Chrzan. Dlaczego nie można go zabraknąć na świątecznym stole? TVN zdrowie
Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni.
Właściwości prozdrowotne szczawiu
Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne szczawiu TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki