Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witamina C nie tylko wzmacnia odporność. Poznaj 6 powodów, dla których nie może jej zabraknąć w diecie
menu
Polub nas na Facebooku

Witamina C nie tylko wzmacnia odporność. Poznaj 6 powodów, dla których nie może jej zabraknąć w diecie

Produkty bogate w witaminę C

Fot: yulka3ice / gettyimages.com

Witamina C kojarzy się nam przede wszystkim ze wzmacnianiem odporności. Na tym jednak jej korzystny wpływ na organizm się nie kończy! Co jeszcze potrafi witamina C i dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to jeden z cenniejszych związków dla naszego organizmu. Każdego dnia potrzebujemy jej ok. 100 mg. Doskonałym źródłem witaminy C są m.in. papryka, jarmuż, natka pietruszki, cytryna, czarna porzeczka, brokuły czy brukselka.

Witamina C - dlaczego jest nam potrzebna?

  • Chroni przed rakiem

Witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Kwas askorbinowy chroni przed wolnymi rodnikami, które aktywują tzw. stres oksydacyjny. Jego występowanie ma ścisły związek z rozwojem wielu schorzeń, w tym nowotworów. Badania pokazują, że spożywanie większej ilości produktów bogatych w witaminę C sprawia, że mechanizmy obronne organizmu działają jeszcze lepiej i skuteczniej niwelują stan zapalny.

  • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie

Szacuje się, że nadciśnienie tętnicze może mieć w Polsce nawet 10 mln ludzi. Jednym ze sposobów na jego wyrównanie może być suplementacja witaminy C. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że kwas askorbinowy wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi, co spowodowało spadek ciśnienia. Co ciekawe, analiza 29 badań dowodzi, że przyjmowanie witaminy C może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi średnio o 3,8 mm/Hg, a rozkurczowe średnio o 1,5 mm/Hg u zdrowych osób dorosłych. U osób z nadciśnieniem tętniczym suplementy witaminy C obniżały skurczowe ciśnienie krwi średnio o 4,9 mm/Hg, a rozkurczowe o 1,7 mm/Hg. 

  • Zapobiega chorobom serca

Jednym z czynników, który sprzyja chorobom układu krążenia jest wysoki cholesterol. Jego nadmiar odkłada się w tętnicach, co utrudnia przepływ krwi i sprzyja nadciśnieniu. Co gorsza, nagromadzenie się tłuszczu w naczyniu może doprowadzić do jego całkowitego zatkania, a to może skutkować zawałem czy udarem. Badania pokazują, że suplementacja lub jedzenie większej ilości produktów bogatych w witaminę C może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Naukowcy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu kilkunastu badań. W ocenie specjalistów zwiększenie dziennej dawki witaminy C do co najmniej 500 mg obniża poziom cholesterolu LDL (złego) o około 7,9 mg / dl, a trójglicerydów o 20,1 mg / dl.

  • Chroni przed atakami dny moczanowej

Dna moczanowa to choroba metaboliczna. Schorzenie dotyczy od 1-2 proc. ludzi, zwłaszcza mężczyzn. Choroba sprawia, że kwas moczowy pochodzący ze związków purynowych, które są dostarczane wraz z pożywieniem nie jest w całości usuwany z organizmu. Kiedy jest go za dużo zaczyna się krystalizować i odkładać w obrębie stawów. Tym samym chorzy podczas chodzenia odczuwają silny ból. Zdaniem naukowców chorym może pomóc witamina C.

Badanie prowadzone przez 20 lat na grupie blisko 50 tysięcy zdrowych mężczyzn pokazało, że panowie, którzy przyjmowali suplement witaminy C, mieli aż o 44 proc. mniejsze ryzyko rozwoju dny moczanowej. Czy to oznacza, że witamina C faktycznie chroni przed rozwojem podagry? Na to pytanie nie da się udzielić jeszcze odpowiedzi i konieczne są dalsze badania.

  • Zapobiega anemii

Co ma witamina C do anemii? Otóż bardzo dużo! Anemia to choroba, która najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Bez niego szpik kostny nie może wytworzyć czerwonych krwinek, niedobór żelaza to także niskie stężenie hemoglobiny - białka, które występuje we krwi i rozprowadza tlen po całym organizmie.

Mimo że żelazo jest obecne w wielu produktach spożywczych, to z jego przyswajaniem organizm ma kłopot. Dlatego, aby mógł je "wyciągnąć" z pożywienia potrzebuje witaminy C. Zdaniem naukowców przyjmowanie 100 g kwasu askorbinowego dziennie zwiększa przyswajalność żelaza o 67 proc. Warto zaznaczyć, że badanie było prowadzone wśród dzieci, które nie jadły mięsa i miały nieprawidłowy poziom żelaza.

  • Chroni przed demencją

Demencję może mieć nawet 35 mln ludzi na całym świecie. Co ją wywołują? Zdaniem badaczy winne mogą być wolne rodniki i wywoływany przez nie stres oksydacyjny. Nie bez znaczenia jest także stan zapalnym toczący się w obrębie układu nerwowego. Mimo że medycyna nie potrafi wyleczyć demencji, to potrafi spowolnić jej rozwój. Pomóc może w tym witamina C.

Badacze dowiedli, że suplementowanie witaminy C - która jest silnym przeciwutleniaczem - poprawia pamięć i procesy myślowe, które ulegają pogorszeniu wraz ze starzeniem się organizmu. Na ile może być ona pomocna w leczeniu demencji? Na to pytanie odpowiedzą kolejne badania.

Jak witamina C wzmacnia odporność?

Jednym z ważniejszych zadań witaminy C jest wzmacnianie odporności. Związek aktywuje produkcję białych krwinek (limfocytów), które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu i zwalczają zagrażające mu patogeny. Dodatkowo wzmacnia ich działanie oraz chroni je przed wolnymi rodnikami, które mogą je uszkadzać. Witamina C ma korzystny wpływ na skórę. Wzmacnia jej barierę ochronną, a także przyspiesza gojenie się ran.

Dlaczego trzeba zadbać o właściwy poziom witaminy C w organizmie? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Jakie właściwości ma witamina C? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
6
Polecamy
Prawidłowe wartości cholesterolu w badaniach laboratoryjnych
Prawidłowe wartości cholesterolu w badaniach laboratoryjnych Dzień Dobry TVN
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – ich źródła i znaczenie dla zdrowia
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – ich źródła i znaczenie dla zdrowia Dzień Dobry TVN
Witamina D wzmacnia odporność, ale nie chroni przed COVID-19
Witamina D wzmacnia odporność, ale nie chroni przed COVID-19 TVN zdrowie
Jarmuż ma więcej witaminy C niż cytryna!
Dlaczego każdy z nas powinien go jeść?
Jarmuż ma więcej witaminy C niż cytryna! Dlaczego każdy z nas powinien go jeść? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia