Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

Zainteresował Cię ten artykuł?
makaron z cukinii

Fot. ASIFE / Getty Images

Spaghetti z cukinii może pojawić się w diecie diabetyków, a także w wegetariańskiej i odchudzającej. Cukinia jest ceniona za łagodny smak, niską kalorycznością i wysoką wartość odżywczą. Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Spaghetti z cukinii jest łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem. Można go wzbogacić o dodatek mięsa lub przyrządzić wersję wegetariańską, bazującą wyłącznie na warzywach. Cukinia, będąca podstawowym składnikiem spaghetti i zastępująca makaron, jest źródłem cennych dla organizmu witamin i minerałów, m.in. potasu, magnezu, witaminy C.

Spaghetti z cukinii – jak zrobić?

Spaghetti z cukinii jest smacznym i pożywnym daniem, które doskonale sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, jak też w tradycyjnej. Potrawę przygotowuje się na bazie cukinii, którą kroi się w bardzo cienkie paski lub przepuszcza przez specjalną tarkę spiralną. Do spaghetti z cukinii można dodawać rozmaite składniki, w zależności od indywidualnych preferencji. Danie można wzbogacać o produkty mięsne, np. wędzony boczek. Lekką i dietetyczną wersję spaghetti z cukinii przygotuje się, używając wyłącznie warzyw, np. pieczoną paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulę, a także aromatyczne dodatki: świeże listki bazylii czy przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa). Spaghetti z cukinii jest zdrowym i niskokalorycznym zamiennikiem tradycyjnego spaghetti na bazie makaronu, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej.

Dietetyczne spaghetti z cukinii – przepis

Przygotowane spaghetti z cukinii (1 porcja) dostarcza około: 

kcal 358
białko 21.5 g
tłuszcz 3.4 g
węglowodany 52.5 g
błonnik pokarmowy 22 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (najlepiej z miękką skórką),
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka pieczona lub ze słoika z zalewy,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i osusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Otrzymane spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Do miski blendera wrzuć: pomidorki koktajlowe, paprykę bez skórki, obrany czosnek i cebulę, a także bazylię i sól. Całość zmiksuj.
  3. Spaghetti z cukinii polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Potrawę można podawać udekorowaną listkami bazylii.

Spaghetti z cukinii z wędzonym boczkiem i parmezanem – przepis

W przygotowanym spaghetti z cukinii (2 porcje) znajduje się około:

kcal 1020
białko 33.1 g
tłuszcz 87 g
węglowodany 21 g
błonnik pokarmowy 8.4 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (około 600 g),
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na większej patelni na oliwie zeszklij, a następnie podsmaż cebulę i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż.
  3. Na patelnię dodaj spaghetti z cukinii i natkę pietruszki. Całość smaż przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dopraw potrawę solą i pieprzem.
  4. Do dania na patelni wlej śmietankę. Dodaj starty parmezan i zagotuj. Całość wymieszaj. W razie konieczności danie można chwilę podgotować, aby sos zgęstniał.

Spaghetti z cukinii – wartość odżywcza cukinii

Cukinia, nazywana inaczej kabaczkiem, zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Największą popularność zdobyła cukinia zielona, ale na rynku dostępne są również inne odmiany cukinii w kolorze pomarańczowym, żółtym, a nawet mieszanym. Cukinia skrywa w sobie wiele zalet – jest lekkostrawna, łagodna w smaku i odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz niską kalorycznością. 100 g cukinii dostarcza jedynie około 20 kcal. Cukinia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, a także witaminy C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. W 100 g cukinii znajduje się: 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczu. Warzywo to jest źródłem błonnika pokarmowego (1,1 g/100 g produktu).

Cukinia – właściwości zdrowotne

Cukinia wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest usprawnianie procesów trawiennych i wspomaganie pracy układu pokarmowego. Związki zawarte w cukinii mają pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Regularne jedzenie cukinii zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe i działa redukująco na poziom stresu. Warzywo to sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem. Cukinia ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny kabaczek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinia – właściwości odchudzające

Cukinia jest warzywem zalecanym w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna i dostarcza wielu cennych składników. Kabaczek ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu chroni przed napadami głodu prowadzącymi do podjadania między posiłkami, a w konsekwencji do przyrostu wagi. Cukinia przyczynia się także do uregulowania, a tym samym przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn i działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody. Zawarty w cukinii błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom.

Cukinia – w jakich dietach jest szczególnie zalecana?

Cukinia ma niski indeks glikemiczny, wynoszący jedynie 15, dlatego powinna pojawić się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Zalecana jest również przy chorobach i dolegliwościach związanych z przewodem pokarmowych, zwłaszcza przy nadkwasocie, chorobie wrzodowej i zgadze. Cukinia ma właściwości alkalizujące (zasadotwórcze), dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu, które może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Zobacz film: Modne produkty spożywcze. Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?