Ludzie dzielą się na tych, którzy bez śniadania nie wyjdą z domu i tych, którzy o tej formie posiłku mogliby nie słyszeć. Do tej pory jednak reprezentanci drugiego grona mogli często słyszeć krytykę - w myśl wszechobecnego przekonania, że śniadanie to najważniejsze danie dnia, zapewniające energię na całą dobę. Niemniej eksperci twierdzą dziś, że to jednak nie ominięcie kanapki czy owsianki jest złym nawykiem. Większe szkody dla naszego organizmu, a przede wszystkim samopoczucia, może przynieść zignorowanie lunchu, czyli wczesnego, lekkiego obiadu.
Przeczytaj też: Najlepsze pory posiłków, czyli kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację?
Obiad – najważniejszy posiłek w ciągu dnia?
Dlaczego zjedzenie obiadu jest tak ważne? Ominięcie tego posiłku, a co za tym idzie choć i krótkiego relaksu w ciągu dnia (wystarczy już 15/20 minut) spowoduje, że pod koniec doby odczuje się większe zmęczenie, stres i poczucie zdenerwowania. Gorzej będzie też działać nasza koncentracja i kreatywność. Istotne jest jednak też, by podczas lunchu na nasz talerz trafiły wartościowe produkty. Po jakie najlepiej sięgać? Po takie, które zawierają w sobie białko i zdrowe tłuszcze.
Białko stabilizuje poziom cukru we krwi i utrzymuje energię nawet przez całe popołudnie. Dostarcza również kluczowych aminokwasów, które wspomagają mózg - tłumaczy Brooke Scheller, dietetyk.
Specjalista dodaje też, że zdrowe tłuszcze pomogą wchłaniać podstawowe składniki odżywcze, które wspomagają mózg. Szczególnie cenne dla organizmu są kwasy tłuszczowe omega-3. Ekspert zaznacza również, że obiadowe menu powinno być bogate w błonnik, ponieważ zapewni on nam sytość na dłużej.
Podsumowując, z karty dań najlepiej wybierać ryby, drób, warzywa, owoce, rośliny strączkowe czy orzechy.
Nie zapominajmy jednak, że poza zawartością talerza, ważną rolę odgrywa też atmosfera, w jakiej spożywamy posiłek. Badania udowadniają bowiem, że przerwa na obiad pomaga nie tylko nabrać nowych sił, lecz także odpocząć. (Źródło: PAP)
Pomysł na obiad - 3 proste przepisy
-
Sałatka ze szpinaku, awokado i pomidorów
Składniki:
1 awokado
5-6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki kruszonych orzechów włoskich
garść liści szpinakuSos:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mioduSposób przyrządzania:
Składniki pokrój, wymieszaj i polej sosem.
-
Naleśnik razowy z łososiem, warzywami i sosem czosnkowym
Składniki:
Jajko - 1 sztuka
Wędzony łosoś - 30 g
Mąka żytnia, typ 2000 - 60 g
Mleko 1,5% tłuszczu - 3 szklanki
Natka pietruszki - 1 łyżka
Ogórek - 1 mała sztuka
Olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżka
Papryka czerwona - 1/3 małej sztuki
Sól - szczypta
Woda gazowana - 1/3 szklanki
Pomidor - 1 duża sztuka
Czosnek - 1 mały ząbek
Jogurt naturalny - 2 łyżki
Pieprz czarny mielony - szczypta
Zioła prowansalskie - pół łyżeczkiSposób przygotowania:
Mleko, wodę, jajko, sól, mąkę i posiekaną pietruszkę wymieszaj mikserem na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśnik z obu stron. Później przełóż placek na talerz, i ułóż na nim paski łososia i pokrojone warzywa. Następnie zawiń naleśnik i polej go sosem czosnkowym. Jak zrobić sos? Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
-
Kurczak po chińsku:
Składniki:
1/2 czerwonej papryki
200 g piersi z kurczaka
1/2 puszki kiełków soi bez zalewy
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
50 g ryżu brązowego
curry
sól i pieprz
chilli w proszkuSposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Paprykę posiekaj w paseczki, kiełki odcedź. Na rozgrzany olej wrzuć zmiażdżony czosnek i kurczaka. Następnie dorzuć paprykę i kiełki soi. Później dodaj przyprawy, wymieszaj i duś. Pod koniec duszenia dopraw chilli i curry. Potrawę podawaj z ugotowanym al dente ryżem.
Zobacz inne pomysły na zdrowy i pyszny lunch!