Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!

Getty Images

Bigos to tradycyjna potrawa, która musi zagościć na świątecznym stole. Poza pysznym smakiem, bigos zawiera wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Jak go przyrządzić? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na wigilijny bigos.

Składniki na bigos wigilijny:


Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Przeczytaj także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Właściwości 

Przygotowanie:

Zalej grzyby 1,5 szklanki wody i zostaw na noc, by się namoczyły. Następnego dnia pokrój kapustę na drobniejsze kawałki (nie płucz jej przed). Podgrzej na dnie dużego garnka olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, zalej całość litrem wody i gotuj na średnim ogniu przez godzinę, regularnie mieszając.

Po godzinie, dodaj do mieszanki powidła śliwkowe, namoczone grzyby, suszone śliwki, przecier pomidorowy i wino. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejną godzinę. Pamiętaj, że bigos nabiera intensywniejszego smaku, przy każdym kolejnym podgrzaniu. Smacznego!

Zobacz także: Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie?

Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
7
Polecamy
Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości.
Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki
Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości. Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki TVN zdrowie
Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać?
Przepisy kulinarne
Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne TVN zdrowie
Grzyby kiszone – jak je przygotować?
Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać? Dzień Dobry TVN
Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami
Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?
Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?