Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!

Getty Images

Bigos to tradycyjna potrawa, która musi zagościć na świątecznym stole. Poza pysznym smakiem, bigos zawiera wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Jak go przyrządzić? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na wigilijny bigos.

Składniki na bigos wigilijny:


Przeczytaj także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Właściwości 

Przygotowanie:

Zalej grzyby 1,5 szklanki wody i zostaw na noc, by się namoczyły. Następnego dnia pokrój kapustę na drobniejsze kawałki (nie płucz jej przed). Podgrzej na dnie dużego garnka olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, zalej całość litrem wody i gotuj na średnim ogniu przez godzinę, regularnie mieszając.

Po godzinie, dodaj do mieszanki powidła śliwkowe, namoczone grzyby, suszone śliwki, przecier pomidorowy i wino. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejną godzinę. Pamiętaj, że bigos nabiera intensywniejszego smaku, przy każdym kolejnym podgrzaniu. Smacznego!

Zobacz także: Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie?

Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
8
Polecamy
Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości.
Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki
Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości. Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki TVN zdrowie
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść?
Czym jest ramen?
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść? Czym jest ramen? TVN zdrowie
Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami
Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami Dzień Dobry TVN
Grzyby marynowane po cygańsku
Grzyby marynowane po cygańsku Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy