Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis na wigilijny bigos z grzybami i śliwkami. Musisz spróbować!

Getty Images

Bigos to tradycyjna potrawa, która musi zagościć na świątecznym stole. Poza pysznym smakiem, bigos zawiera wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Jak go przyrządzić? Sprawdź nasz sprawdzony przepis na wigilijny bigos.

Składniki na bigos wigilijny:


Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Przeczytaj także: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Właściwości 

Przygotowanie:

Zalej grzyby 1,5 szklanki wody i zostaw na noc, by się namoczyły. Następnego dnia pokrój kapustę na drobniejsze kawałki (nie płucz jej przed). Podgrzej na dnie dużego garnka olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, zalej całość litrem wody i gotuj na średnim ogniu przez godzinę, regularnie mieszając.

Po godzinie, dodaj do mieszanki powidła śliwkowe, namoczone grzyby, suszone śliwki, przecier pomidorowy i wino. Gotuj całość na małym ogniu przez kolejną godzinę. Pamiętaj, że bigos nabiera intensywniejszego smaku, przy każdym kolejnym podgrzaniu. Smacznego!

Zobacz także: Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie?

Jak wywietrzyć dom po karpiu i bigosie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
7
Polecamy
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść?
Czym jest ramen?
Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść? Czym jest ramen? TVN zdrowie
Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości.
Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki
Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości. Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki TVN zdrowie
Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami
Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami Dzień Dobry TVN
Grzyby kiszone – jak je przygotować?
Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić