Polub nas na Facebooku
Czytasz: Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis. Wartość odżywcza i właściwości ziemniaków

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis. Wartość odżywcza i właściwości ziemniaków

Zainteresował Cię ten artykuł?
placki ziemniaczane

Fot. YelenaYemchuk / Getty Images

Placki ziemniaczane z piekarnika są łatwiej strawne i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim tłuszczu. Ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C oraz roślinnego białka. Dostarczają również dużej ilości potasu oraz błonnika pokarmowego, regulującego trawienie.

Placki ziemniaczane z piekarnika są dietetyczne i zdrowsze w porównaniu z tradycyjną, smażoną wersją tego dania. Można je serwować z różnymi dodatkami, np. domowym sosem czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym, pieczonymi buraczkami, a nawet z wędzonym łososiem.

Placki ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?

Placki ziemniaczane z piekarnika doskonale sprawdzają się jako danie na obiad. Przygotowuje się je na bazie startych ziemniaków z dodatkiem jajka, cebuli i przypraw. W niektórych przepisach dodawane są również mleko, mąka pszenna i/lub masło. Placki ziemniaczane można piec w foremkach na muffiny lub układając uformowane placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe placki podaje się z rozmaitymi dodatkami, w zależności od preferencji. Najczęściej serwuje się je z sosem grzybowym lub pieczarkowym bądź z kwaśną śmietaną. Pieczone placki z ziemniaków doskonale smakują w towarzystwie sosu tzatziki, czosnkowego, jogurtowego lub jogurtowo-koperkowego. Bogatszą wersją tego dania są placki pieczone z piekarnika z wędzonym łososiem i serem kozim z dodatkiem brokułów lub pieczonych buraczków i orzeszków pinii. 

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis

Pieczony placek ziemniaczany o wadze 50 g dostarcza około: 

kcal 87
białko 3.1 g
tłuszcz 2.1 g 
węglowodany 15.3 g 
błonnik pokarmowy  1.9 g

Składniki:

  • 280 g ziemniaków,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 jajko,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, tymianek, szczypiorek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Każde wgłębienie wysmaruj oliwą.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miski. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
  3. Do miski z ziemniakami i cebulą dodaj jajko, roztopione masło, świeżo zmielony pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszaj.
  4. Nakładaj po 1 łyżce masy ziemniaczanej do wgłębień formy.
  5. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut, aż placki uzyskają złocisty kolor.
  6. W trakcie pieczenia placków przygotuj dodatki.

Przepis na sos tzatziki do pieczonych placków ziemniaczanych

Sos według poniższego przepisu (około 630 g) dostarcza około:

kcal 381
białko 20 g
tłuszcz 19 g
węglowodany 31 g
błonnik pokarmowy 1,5 g

1 łyżka sosu (10 g) dostarcza:

kcal 38
białko 2 g
tłuszcz 2 g
węglowodany 3 g
błonnik pokarmowy 0,15 g

Składniki:

  • 200 g ogórków,
  • 400 g jogurtu greckiego light,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • ½ ząbka czosnku,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Ogórki wymieszaj z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do sosu dodaj posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Całość wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej oliwą. Sos tzatziki można udekorować świeżą zieleniną i czarnymi oliwkami.

Ziemniaki – jaką mają wartość odżywczą?

Ziemniaki uważane są za bardzo kaloryczne i tuczące warzywa, jednak nie jest to prawdą. 100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza jedynie 75 kcal. Kaloryczność ziemniaków zwiększają dodatki, z którymi są serwowane, czyli sosy, tłuszcz, śmietana. Rezygnując z nich, znacznie obniża się wartość energetyczną potrawy. Ziemniaki dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji odżywczych. 

W 100 g ziemniaków znajduje się: 

białko 1.71 g
tłuszcz 0.1 g
węglowodany 20.01 g
błonnik pokarmowy 1.8 g

Ziemniaki, zwłaszcza młode, są bogatym źródłem witaminy C należącej do naturalnych antyoksydantów. Zawierają również inne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K i prowitaminę A, czyli beta-karoten. Ziemniaki dostarczają różnych składników mineralnych, m.in. potasu, fosforu, magnezu, a także żelaza, wapnia i cynku.

Ziemniaki – jakie mają właściwości zdrowotne?

Ziemniaki, szczególnie gotowane w mundurkach, dostarczają dużej ilości potasu i niewielkiej sodu, dlatego są zalecane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Wynika to z faktu, że potas jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za regulowanie wartości ciśnienia tętniczego krwi. Warunkiem, by ziemniaki miały korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jest używanie bardzo małej ilości soli do gotowania, którą należy dodawać pod koniec procesu obróbki termicznej. Ziemniaki są lekkostrawne, dzięki czemu pojawiają się w żywieniu osób chorujących na schorzenia przewodu pokarmowego lub z nawracającymi dolegliwościami trawiennymi. Są szczególnie zalecane przy zaparciach, wzdęciach, biegunkach oraz przy zgadze. Naturalnym lekiem stosowanym w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, nadkwasoty, niestrawności i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka jest sok z surowych ziemniaków. Wywar z gotowanych ziemniaków znajduje zastosowanie przy kamicy nerkowej i żółciowej. Najbardziej zalecaną techniką kulinarną przygotowywania ziemniaków jest gotowanie na parze i pieczenie. Podczas stosowania tych metod obróbki termicznej dochodzi do najmniejszych strat witaminy C z ziemniaków. 

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Quiz: Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?
Quiz: Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?
Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży
Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży
Choroby ucha zewnętrznego, środkowego i wewnętrznego – objawy
Choroby ucha zewnętrznego, środkowego i wewnętrznego – objawy
Ból brzucha u dzieci – jakie są jego najczęstsze przyczyny?
Ból brzucha u dzieci – jakie są jego najczęstsze przyczyny?
Ile trwa prawidłowy stosunek seksualny?
Ile trwa prawidłowy stosunek seksualny?
Czy osiedlowa piaskownica jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka?
Czy osiedlowa piaskownica jest niebezpieczna dla zdrowia dziecka? Reklama