Polub nas na Facebooku
Czytasz: Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis. Wartość odżywcza i właściwości ziemniaków

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis. Wartość odżywcza i właściwości ziemniaków

Zainteresował Cię ten artykuł?
placki ziemniaczane

Fot. YelenaYemchuk / Getty Images

Placki ziemniaczane z piekarnika są łatwiej strawne i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim tłuszczu. Ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C oraz roślinnego białka. Dostarczają również dużej ilości potasu oraz błonnika pokarmowego, regulującego trawienie.

Placki ziemniaczane z piekarnika są dietetyczne i zdrowsze w porównaniu z tradycyjną, smażoną wersją tego dania. Można je serwować z różnymi dodatkami, np. domowym sosem czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym, pieczonymi buraczkami, a nawet z wędzonym łososiem.

Placki ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?

Placki ziemniaczane z piekarnika doskonale sprawdzają się jako danie na obiad. Przygotowuje się je na bazie startych ziemniaków z dodatkiem jajka, cebuli i przypraw. W niektórych przepisach dodawane są również mleko, mąka pszenna i/lub masło. Placki ziemniaczane można piec w foremkach na muffiny lub układając uformowane placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe placki podaje się z rozmaitymi dodatkami, w zależności od preferencji. Najczęściej serwuje się je z sosem grzybowym lub pieczarkowym bądź z kwaśną śmietaną. Pieczone placki z ziemniaków doskonale smakują w towarzystwie sosu tzatziki, czosnkowego, jogurtowego lub jogurtowo-koperkowego. Bogatszą wersją tego dania są placki pieczone z piekarnika z wędzonym łososiem i serem kozim z dodatkiem brokułów lub pieczonych buraczków i orzeszków pinii. Pieczony placek ziemniaczany o wadze 50 g dostarcza około: 87 kcal, 3.1 g białka, 2.1 g tłuszczu, 15.3 g węglowodanów oraz 1.9 g błonnika pokarmowego.

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis

Składniki:

  • 280 g ziemniaków,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 jajko,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, tymianek, szczypiorek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Każde wgłębienie wysmaruj oliwą.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miski. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
  3. Do miski z ziemniakami i cebulą dodaj jajko, roztopione masło, świeżo zmielony pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszaj.
  4. Nakładaj po 1 łyżce masy ziemniaczanej do wgłębień formy.
  5. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut, aż placki uzyskają złocisty kolor.
  6. W trakcie pieczenia placków przygotuj dodatki.

Przepis na sos tzatziki do pieczonych placków ziemniaczanych

Składniki:

  • 200 g ogórków,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • ½ ząbka czosnku,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Ogórki wymieszaj z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do sosu dodaj posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Całość wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej oliwą. Sos tzatziki można udekorować świeżą zieleniną i czarnymi oliwkami.

Ziemniaki – jaką mają wartość odżywczą?

Ziemniaki uważane są za bardzo kaloryczne i tuczące warzywa, jednak nie jest to prawdą. 100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza jedynie 75 kcal. Kaloryczność ziemniaków zwiększają dodatki, z którymi są serwowane, czyli sosy, tłuszcz, śmietana. Rezygnując z nich, znacznie obniża się wartość energetyczną potrawy. Ziemniaki dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji odżywczych. W 100 g ziemniaków znajduje się: 1.71 g białka, 0.1 g tłuszczu, 20.01 g węglowodanów oraz 1.8 g błonnika pokarmowego. Ziemniaki, zwłaszcza młode, są bogatym źródłem witaminy C należącej do naturalnych antyoksydantów. Zawierają również inne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K i prowitaminę A, czyli beta-karoten. Ziemniaki dostarczają różnych składników mineralnych, m.in. potasu, fosforu, magnezu, a także żelaza, wapnia i cynku.

Ziemniaki – jakie mają właściwości zdrowotne?

Ziemniaki, szczególnie gotowane w mundurkach, dostarczają dużej ilości potasu i niewielkiej sodu, dlatego są zalecane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Wynika to z faktu, że potas jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za regulowanie wartości ciśnienia tętniczego krwi. Warunkiem, by ziemniaki miały korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jest używanie bardzo małej ilości soli do gotowania, którą należy dodawać pod koniec procesu obróbki termicznej. Ziemniaki są lekkostrawne, dzięki czemu pojawiają się w żywieniu osób chorujących na schorzenia przewodu pokarmowego lub z nawracającymi dolegliwościami trawiennymi. Są szczególnie zalecane przy zaparciach, wzdęciach, biegunkach oraz przy zgadze. Naturalnym lekiem stosowanym w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, nadkwasoty, niestrawności i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka jest sok z surowych ziemniaków. Wywar z gotowanych ziemniaków znajduje zastosowanie przy kamicy nerkowej i żółciowej. Najbardziej zalecaną techniką kulinarną przygotowywania ziemniaków jest gotowanie na parze i pieczenie. Podczas stosowania tych metod obróbki termicznej dochodzi do najmniejszych strat witaminy C z ziemniaków. 

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi w Polsce - MMM18
Maj miesiącem mierzenia ciśnienia tętniczego krwi w Polsce - MMM18 Reklama
Najlepsze domowe i naturalne sposoby na oparzenia słoneczne
Najlepsze domowe i naturalne sposoby na oparzenia słoneczne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Ugryzienie meszki – jakie mogą wystąpić objawy i kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?
Miód z mniszka lekarskiego – jakie ma właściwości i jak go przygotować w domu?