Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej
menu
Polub nas na Facebooku

Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej

Dynia piżmowa w koszu.

Fot. Diana Miller / Getty Images

Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.

Dynia piżmowa - właściwości zdrowotne

Dynię piżmową charakteryzuje gruszkowaty kształt i dość gruba skórka. To dzięki niej może leżeć w ciemnych i suchym pomieszczeniu bardzo długo - nawet całą zimę. A zima, jak wiadomo, jest okresem, kiedy nie mamy dostępu do zbyt wielu warzyw i owoców, zatem możemy odczuwać braki minerałów w diecie. Regularne spożywanie dyni piżmowej pozwoli temu zapobiec - warzywo jest bogate w witaminy A i E, witaminę C, potas, beta-karoten, tiaminę (witaminę B1), niacynę (witaminę B3), witaminy B5 i B6, kwas foliowy i magnez.

Dzięki zawartości potasu dynia piżmowa może pomóc osobom z niedoborami tego pierwiastka. Potas odpowiada w naszym organizmie za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz gospodarki wodnej. Kontroluje także pracę nerek oraz wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, a tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Prawidłowa wartość tego pierwiastka w organizmie sprawi, że nie tylko nie będziemy mieć problemów z ciśnieniem, lecz także będziemy bardziej skupieni i skoncentrowani. Jednak uwaga - z potasem nie powinny przesadzać osoby z niewydolnością serca i arytmią, które leczą się beta-blokerami.

W dyni piżmowej, podobnie jak we wszystkich warzywach o pomarańczowym kolorze, znajdziemy także beta-karoten, który należy do przeciwutleniaczy odpowiadających m.in. za opóźnianie procesów starzenia się skóry. Beta-karoten pomaga także uregulować poziom złego cholesterolu (obniża go), ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku i usprawnia pracę układu odpornościowego.

W dyni piżmowej znajdziemy także duże ilości witaminy A (odpowiedzialnej za zdrowy wygląd włosów i paznokci) oraz witaminy C (w 200 g dyni znajduje się 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). 

Zobaczcie na filmie, jak dynia może pomóc osobom, które mają problemy z cerą:

Zobacz film: Dynia na problemy z cerą. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dynia piżmowa - kalorie

44 kcal 100 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany  12 g
Błonnik  2 g
Potas 352 mg
Sód  4 mg
Magnez  34 mg
Witamina A 10 630 IU 
Kwas askorbinowy 21 mg

Dynia piżmowa ma tylko 44 kalorie w 100 gramach, jednak indeks glikemiczny wynosi 75.

Dynia piżmowa - przygotowanie, jak obrać

Dyni piżmowej nie je się ze skórką. Należy ją obrać - najłatwiej zrobić to nożem po uprzednim upieczeniu dyni, wtedy skórka będzie schodzić łatwiej. Dynie piżmowe są stosunkowo niewielkie, ważą od 1 do 3 kilogramów. Najlepiej przekroić dynię na pół, następnie oczyścić jej środek z pestek i pokroić ją na mniejsze plastry. Dzięki temu szybciej się upiecze, a proces obierania będzie łatwiejszy.

Dynia piżmowa - smak i odmiany

Dynia piżmowa ma trzy odmiany: 

  • Muscat i Nelson - charakteryzują się grubą skórą i ciemnopomarańczowym miąższem. Są średniosłodkie, ale bardzo aromatyczne. Miąższ tych dyń jest średniozwarty i średniowodnisty.
  • Butternut - ta dynia ma zdecydowanie cieńszą skórkę, a kolor miąższu jest jasnopomarańczowy. Charakteryzuje ją bardzo słodki miąższ, jednak mniej aromatyczny niż poprzednich odmian. Środek jest zwarty.

Smak odmian dyni piżmowej można przyrównać do melona. Muscat i Nelson mogą też kojarzyć się z cytrusami.

Dynia piżmowa - przepisy

Dynia piżmowa jest ceniona za swój delikatny, maślany smak, który najlepiej wydobywa z niej pieczenie.

Jak upiec dynię? Należy włożyć ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec, aż będzie miękka. Przed włożeniem należy posmarować jej skórkę oliwą lub olejem rzepakowym. Można także zrobić mieszankę ziołową do pieczenia - tj. zmieszać olej z ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, tymiankiem, oregano i cząbrem, dzięki czemu dynia będzie miała piękny aromat.

Dynię piżmową można po upieczeniu zblendować tworząc gładkie purée. Je z kolei można wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej, ciasta czy placuszków.

Sałatka z dyni piżmowej

  • sałata lub mix sałat,
  • upieczona dynia pokrojona w kostkę,
  • ser długodojrzewający,
  • orzechy włoskie,
  • oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki wymieszaj razem. Ser pokrój w kostkę lub potnij na małe plasterki.

Zupa z dyni piżmowej

  • cebula,
  • kilogram dyni piżmowej,
  • ziele angielskie, liść laurowy, 
  • szczypta chili i cynamonu,
  • olej,
  • kilogram pomidorów,
  • 2 szklanki bulionu (przepis na wywar znajdziecie TUTAJ),
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki soku z cytryny.

W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę w plastry, a dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy razem cebulę i dynię oraz przyprawy. Smażymy przez około 8 minut, w tym czasie można przygotować pomidory, krojąc je na osiem kawałków.

Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym dodajemy bulion, pomidory i gotujemy przez 30 minut. Zupę można zblendować. Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy jaglanej i kokosowego mleka.

Muffiny z dyni piżmowej

  • szklanka purée z pieczonej dyni 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ulubione bakalie,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie w dużej misce. Następnie zrób tak samo z mokrymi składnikami (purée, mleko). Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Nakładaj je do foremek (wyjdzie ich około 10 z tej ilości składników) i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż będą wyrośnięte i suche w środku. Sprawdzisz to za pomocą patyczka. 

Polecamy: Wegańskie curry z dynią - przepis

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
19
0
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal
#ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal TVN zdrowie
Dynia piżmowa – właściwości zdrowotne i uprawa.
Wybrane potrawy z dyni piżmowej
Dynia piżmowa – właściwości zdrowotne i uprawa. Wybrane potrawy z dyni piżmowej TVN zdrowie
Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung.
Jak ją przygotować?
Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować? Dzień Dobry TVN
Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu
Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia