Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tatar – kcal, przepis. Wartość odżywcza, witaminy i minerały w tatarze 

Tatar – kcal, przepis. Wartość odżywcza, witaminy i minerały w tatarze 

Tatar z jajkiem, cebulą. Mięso wołowe

Fot. Borutex / Getty Images

Podstawowym składnikiem tatara jest zmielone lub drobno posiekane surowe mięso wołowe. W jego składzie znajdują się cenne dla organizmu związki, takie jak: białko, kwas foliowy, witamina B12. Porcję mięsa wołowego układa się na talerzu, a na wierzchu tatara kładzie się surowe żółtko. 

Tatar jest potrawą z mięsa wołowego. Dodaje się do niego żółtka jaj, olej roślinny lub oliwę z oliwek, cebulę oraz przyprawy. Tatar jest źródłem pełnowartościowego białka. Dostarcza również witamin z grupy B i cennych minerałów, takich jak żelazo i magnez.

Tatar – co to za potrawa?

Tatar jest potrawą przygotowywaną na bazie surowego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, oleju, cebuli i przypraw, głównie soli, pieprzu oraz maggi lub sosu worcestershire. Do przyrządzenia smacznego tatara najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową. Opcjonalnie do potrawy dodaje się ogórki kiszone lub konserwowe, marynowane grzyby bądź sardynki z oleju. Składniki te można mieszać z mięsem wołowym lub układać je obok na talerzu. Gotowy tatar należy podawać natychmiast w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa.

Tatar – wartości odżywcze

Głównym składnikiem tatara jest mięso wołowe, które uznawane jest za jedno z najwartościowszych rodzajów mięs pod względem odżywczym. Tatar jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego przez organizm białka, które stanowi ważny składnik codziennej diety. Wołowina dostarcza również cennych witamin i minerałów, do których należą: witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) oraz fosfor, żelazo, magnez, cynk i selen. Do tatara dodaje się zwykle żółtka jaj, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy. Związki te mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz mogą przyczyniać się do regulowania ciśnienia tętniczego krwi i obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Lecytyna występująca w żółtkach jaj wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniając się do redukcji stresu oraz poprawy zdolności koncentracji i pamięci. Żółtka jaj są także źródłem lecytyny i zeaksantyny należących do karotenoidów, czyli naturalnych barwników nadającym żółtkom charakterystyczną, intensywną barwę. Substancje te wykazują właściwości antyoksydacyjne i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, będącej przyczyną utraty wzroku. Związki występujące w tatarze, takie jak: żelazo, kwas foliowy, witamina B12, zapobiegają niedokrwistości, nazywanej inaczej anemią.

Jaki ma wpływ na organizm człowieka jedzenie mięsa? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jedzenie mięsa - jaki ma wpływ na organizm człowieka? Źródło: Wiem, co jem

Tatar – kcal

Wołowina należy do mięs średnio kalorycznych. Wartość energetyczna jest różna dla poszczególnych elementów wołowych i zależy od zawartości tłuszczu. Tatar jest zwykle przyrządzany na bazie polędwicy wołowej, uznawanej za najlepszą część mięsa wołowego. Ilość kalorii w tatarze jest zależna od przepisu oraz uwarunkowana przez pozostałe składniki dodawane do potrawy. Tatar wołowy bez dodatków w postaci żółtek jaj, oleju, ogórków czy marynowanych grzybów w 100 g dostarcza około 118 kcal. W jednym żółtku zawarte jest około 55 kcal. Do tatara dodaje się zwykle 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, co dostarcza średnio 88 kcal.

Tatar – przepis klasyczny

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 żółtka jaj,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę wołową zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski.
  2. Do mięsa wołowego dodaj oliwę z oliwek i sos worcestershire, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.
  3. Cebulę szalotkę i ogórki kiszone pokrój w bardzo drobną kostkę.
  4. Porcję surowego mięsa wołowego ułóż na talerzu. Na wierzchu mięsa ułóż surowe żółtko jaja. Potrawę przypraw świeżo mielonym pieprzem.
  5. Obok tatara ułóż cebulę i ogórek.

Tatar – przepis na tatar z musztardą i marynowanymi grzybkami

Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 żółtka jaj,
  • 5 marynowanych grzybów (kapeluszy),
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe oczyść z błon, drobno posiekaj lub zmiel.
  2. Cebulę, ogórki kiszone i marynowane grzyby drobno posiekaj. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
  3. Mięso z dodatkami dopraw solą i pieprzem do smaku oraz musztardą.
  4. Mięso ułóż porcjami na środek talerzy. W mięsie zrób delikatne wgłębienie, w którym następnie umieść żółtko jaja. Tatar przypraw pieprzem.

Tatar inaczej – przepis na tatar z brandy

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej,
  • 1 cebula szalotka,
  • 20 małych kaparów,
  • 2 łyżeczki brandy,
  • 2 fileciki anchois,
  • 2 surowe żółtka,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki zimnej, przegotowanej wody,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kapary przekrój na połówki.
  2. Mięso wołowe drobno posiekaj lub zmiel. Przełóż do miski.
  3. Do mięsa dodaj brandy i przegotowaną wodę. Wymieszaj.
  4. Z mięsa uformuj 2 porcje, ułóż na talerzach. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obok na talerzu ułóż dodatki: posiekaną cebulę, kapary, fileciki anchois, musztardę. Żółtko jaja ułóż na porcji mięsa. 

Czy lubisz tatar?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
0
Polecamy
Kabaret Ani Mru Mru gotuje!
Kabaret Ani Mru Mru gotuje! Dzień Dobry TVN
Kuchnia śląska - przepisy
Kuchnia śląska - przepisy Dzień Dobry TVN
Czarna fasola - właściwości zdrowotne, wartość odżywcza, przepisy wegetariańskie na sałatkę i zupę
Czarna fasola - właściwości zdrowotne, wartość odżywcza, przepisy wegetariańskie na sałatkę i zupę TVN zdrowie
Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Zastosowanie kulinarne
Dorada – co to za ryba? Opis, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Zastosowanie kulinarne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?