Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zespół jelita drażliwego: co jeść, a czego nie jeść, by uniknąć dolegliwości
menu
Polub nas na Facebooku

Zespół jelita drażliwego: co jeść, a czego nie jeść, by uniknąć dolegliwości

jelito drażliwe

Peter Dazeley GettyImages

Biegunka, zaparcia, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu to typowe objawy zespołu jelita drażliwego. Problem z tzw. drażliwością jelit można leczyć farmakologicznie, jednak dieta ma ogromne znaczenie w łagodzeniu dolegliwości. Chociaż każdemu służy nieco inny jadłospis, to są uniwersalne zasady układania diety w zespole jelita drażliwego, od których warto zacząć zmiany w sposobie odżywiania się.

Zespół jelita drażliwego to zaburzenie funkcjonowania jelit. Objawia się takimi symptomami ze strony układu pokarmowego, jak nudności, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Można je złagodzić lub zniwelować m.in. za pomocą diety.

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Dieta chorego z zespołem jelita drażliwego to bardzo duży problem dla dietetyka. Najłatwiej wyeliminować z diety większość produktów spożywczych niosących potencjalne ryzyko zaostrzenia objawów. Jednak by uniknąć ryzyka niedoborów pokarmowych, a także nie obciążać chorego bardzo restrykcyjną dietą, należy próbować, jakie produkty chory toleruje, a jakie nie. Według tego tworzy się indywidualnie dobraną dietę. Dobór produktów zależy również od fazy choroby. Nasilenie biegunek generuje inny dobór produktów niż zespół jelita drażliwego z przewlekłym zaparciem. Ponadto należy pamiętać, że jest to bardzo kontrowersyjny zespół generujący wiele różnorodnych opinii co do spożywanych produktów.

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna obejmować pokarmy, które spowalniają perystaltykę jelit, szczególnie kiedy chory ma nasilone biegunki. Są to m.in.:

  • kisiele przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej;
  • napoje garbnikowe, tzn. napar z suszonych czarnych jagód, gorzka herbata (w umiarkowanej ilości u osób, u których nie wywołuje niepożądanych objawów), gorzkie kakao przyrządzone na wodzie, czerwone wino wytrawne;
  • produkty zawierające żelatynę, czyli galaretki mięsne bądź owocowe;
  • jasne pieczywo;
  • drobne kasze takie jak kaszka kukurydziana, manna;
  • drobne makarony;
  • warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (pomagają leczyć biegunki, absorbując wodę), np. tarte jabłko, banan, seler, ziemniaki, patison, cukinia, dynia, marchewka; owoce powinny być jedzone bez pestek i skórki, najlepiej rozdrobnione i spożywane w postaci soków lub przecierów;
  • płatki owsiane zawierające pektyny;
  • gotowane warzywa;
  • ryż w formie kleików, ryż z warzywami (pietruszką, marchewką i selerem), a także ryż z jabłkami;
  • chude mięso: wołowina, drób, cielęcina i królik;
  • chude ryby: sandacz, dorsz, lin, morszczuk, szczupak;
  • suche pokarmy, np. sucharki lub wafle;
  • gorące dania i napoje.

Ważne, aby chorzy na zespół jelita drażliwego wypijali 2-3 litry płynów na dobę. W innym przypadku może dojść do odwodnienia. Potrawy należy przyrządzać gotując je na parze lub na wodzie, piec w pergaminie bądź folii lub dusić bez użycia tłuszczu. Pacjenci, którzy mają biegunki powinni stosować niskotłuszczową i lekkostrawną dietę.

Czytaj też:

Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?

Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny ograniczyć picie mocnej herbaty i kawy. Najlepiej, aby zrezygnowały z napojów gazowanych. Dobrze, by jadły jak najmniej tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Niekorzystne są też tłuste wędliny i mięsa, podroby i tłuste sery topione bądź żółte. Chorzy powinni także unikać jedzenia czekolady, cebuli, produktów mlecznych, a także pszenicy, ryb, orzechów, fasoli, grochu, kukurydzy i kapusty. W jadłospisie pacjentów z zespołem jelita drażliwego nie mogą się znajdować pokarmy, które nadmiernie przyspieszają perystaltykę jelit. Jeśli jednak chory ma zaparcia, mogą one znaleźć się w umiarkowanych ilościach w jadłospisie, tym bardziej, jeśli nie generują u chorego objawów. Są to:

  • produkty wysokoresztkowe z dużą ilością błonnika nierozpuszczalnego, czyli grube kasze, ciemny ryż, otręby pszenne, razowe pieczywo, surowe owoce i warzywa z pestkami i skórką;
  • jedzenie zawierające cukry, które wpływają na przyspieszenie procesów fermentacyjnych w jelitach, czyli fruktozę (obecną z sokach owocowych, słodkich owocach, miodzie), laktozę (w słodkim mleku), rafinozę i stachiozę (będącą w warzywach cebulowych i strączkowych), sorbitol (zawierają go słodycze w postaci galaretki, dietetyczne dżemy, gumy do żucia, soki gruszkowy i jabłkowy, wiśnie, gruszki, świeże i suszone śliwki, a także czekolady i słodziki;
  • kwaśne owoce i warzywa;

W zespole jelita drażliwego absolutnie przeciwwskazane są:

  • ostre przyprawy, takie jak ostra papryka, chili, pieprz, musztarda i ocet;
  • zimne, słone i pikantne dania i napoje;
  • wzdymające warzywa i owoce, czyli: kalafior, kapusta, groch, soczewica, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie; 
  • mięsa z dużą ilością tkanki łącznej, czyli słonina, smalec i boczek - zawarte w nich białko nasila skurcze jelit;
  • kawa,
  • alkohol,
  • czekolada

Czym jest nadwrażliwe jelito i jak je leczyć? Zobacz wideo:

    Źródło: X-news

    Zespół jelita drażliwego - przepisy kulinarne

    Gulasz drobiowy z ryżem

    Składniki:

    • 150 g piersi z kurczaka,
    • 50 g białego ryżu,
    • 1 marchewka,
    • 1/2 korzenia pietruszki,
    • niewielki kawałek selera,
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    • słodka papryka,
    • sól,
    • oregano,
    • bazylia.

    Sposób przygotowania:

    1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Powinien być miękki.
    2. Umyj i oczyść kurczaka z błonek, a następnie pokrój go na kawałki.
    3. Posól i dopraw papryką.
    4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią mięso.
    5. Zrumień kurczaka.
    6. Dolej ok 150 ml wody i duś mięso pod przykryciem przez 15 minut.
    7. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce selera, marchewkę i pietruszkę.
    8. Dodaj je na patelnię i duś wszystkie składniki przez 20-25 minut, do miękkości warzyw.
    9. Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody i wlej do sosu.
    10. Wymieszaj całość.
    11. Gotuj do zgęstnienia.
    12. Podawaj z ryżem i posyp gulasz oregano oraz bazylią.

    Owsianka z płatkami migdałów i suszonymi owocami

    Składniki:

    • 60 g płatków owsianych,
    • 1 łyżka pszennych otrąb,
    • 1 łyżka płatków migdałów,
    • 1 szklanka wody,
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
    • 2 suszone morele,
    • 1 łyżka rodzynek,
    • szczypta soli.

    Sposób przygotowania:

    1. Pokrój morele na mniejsze cząstki.
    2. Zagotuj wodę w rondelku.
    3. Wsyp płatki owsiane oraz otręby do wrzątku i posól je.
    4. Gotuj przez kilka minut dotąd, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje.
    5. Zdejmij rondel z palnika.
    6. Dodaj łyżkę jogurtu i płatki migdałów.
    7. Wymieszaj wszystkie składniki.
    8. Posyp owsiankę suszonymi owocami.
    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    506
    54
    Polecamy
    Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie
    Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie Dzień Dobry TVN
    Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi:
zasady, produkty i jadłospis
    Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi: zasady, produkty i jadłospis TVN zdrowie
    Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza.
Zasady, efekty, jadłospis i przepisy
    Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza. Zasady, efekty, jadłospis i przepisy Dzień Dobry TVN
    Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
    Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego? TVN zdrowie
    Komentarze (6)
    Krzysztof
    Złożoność choroby i jej etapowość nie daje nam jasnej odpowiedzi jaka dieta ,trzeba obserwować i dostosowywać .Jak mamy biegunki to wiadomo że będziemy je dietą hamować i dostarczać dużo płynów i elektrolity .Jeśli zatwardzenia to będziemy bardziej pobudzać .A jeśli jest to forma mieszana to bilansować .natomiast może sie to zmieniać na rożnych etapach wiec trzeba obserwować i reagować . Ale moim zdaniem najważniejsze jest wsparcie domowników często niedoceniane ,jak przy alkoholiku wstrzymujemy sie od alkoholu to tu też wskazanym by było by dieta w rozsądny sposób weszła w zwyczaj tego domy a wszystkim to wyjdzie na zdrowie . Tym bardziej że jako przyczyny wymienia się też te natury psychicznej jak przewlekły stres ,wiec grupa wsparcia będzie jak najbardziej wskazana .
    Czytaj całość
    Oprah
    Zamiast sie zastanawiac jak to jest z sliwkami wrzuccie sobie po prostu w diete jakies siemie lniane i ziola bogate w blonnik pokroju babki jajowatej :P
    Czytaj całość
    Dieta osób chorych na zespół jelita drażliwego to bardzo skomplikowane zagadnienie. Produkty zakazane w jednych etapach choroby bywają dopuszczane w innych. Są też różne szkoły leczenia choroby, dlatego podanie przepisu ze śliwkami suszonymi nie jest błędem, a raczej nieścisłością. Dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego powinna być monitorowana przez lekarza i dietetyka, i korygowana w zależności od pojawiających się dolegliwości.
    Czytaj całość
    Majka
    raz jest napisane, że nie wolno jeść suszonych śliwek, a na końcu podaje przepis na owsiankę z suszonymi śliwkami....
    Czytaj całość
    Mocna herbata jest przeciwwskazana w zespole jelita drażliwego. Jednak ze względu na zawarte w niej garbniki, istnieją teorie uznające umiarkowane spożycie herbaty, jeśli nie wywołuje ona niepożądanych objawów. Powinna ona wtedy być gorzka i rozcieńczona. W związku z tym autor początkowo podał herbatę jako źródło garbników, a dalej umieścił informacje, że mocna herbata jest niezalecana i obie te informacje są poprawne.
    Czytaj całość
    Czytacz
    Raz piszecie ze nalezy pic mocną herbatę, by potem napisac by ją zdecydowanie omijać. Prosze o kosekwencje.
    Czytaj całość
    Nie przegap
    Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
    Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
    CAR-T -innowacyjna metoda leczenia raka. Na czym polega?
    CAR-T -innowacyjna metoda leczenia raka. Na czym polega?
    Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
    Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
    Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet
    Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet
    Zakrzepica kończyn dolnych - czy musi prowadzić do zakrzepicy płuc?
    Zakrzepica kończyn dolnych - czy musi prowadzić do zakrzepicy płuc?
    Co może powodować ból zęba przy nagryzaniu? Jak leczyć ból zęba podczas gryzienia?
    Co może powodować ból zęba przy nagryzaniu? Jak leczyć ból zęba podczas gryzienia?