Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta i przepisy w zespole jelita drażliwego: co jeść, czego nie jeść

Dieta i przepisy w zespole jelita drażliwego: co jeść, czego nie jeść

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: NOBU / stock.adobe.com

Biegunka, zaparcia i problemy z trawieniem to objawy, które charakteryzują zespół jelita drażliwego. Dieta chorych powinna zawierać pokarmy gotowane i rozdrabniane. Należy unikać gazowanych napojów i wzdymających produktów, takich jak kapusta lub cebula.

Zespół jelita drażliwego to zaburzenie funkcjonowania jelit. Objawia się takimi symptomami ze strony układu pokarmowego, jak nudności, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Można je złagodzić lub zniwelować m.in. za pomocą diety.

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Dieta chorego z zespołem jelita drażliwego to bardzo duży problem dla dietetyka. Najłatwiej wyeliminować z diety większość produktów spożywczych niosących potencjalne ryzyko zaostrzenia objawów. Jednak by uniknąć ryzyka niedoborów pokarmowych, a także nie obciążać chorego bardzo restrykcyjną dietą, należy próbować jakie produkty chory toleruje, a jakie nie. Według tego tworzy się indywidualnie dobraną dietę. Dobór produktów zależy również od fazy choroby. Nasilenie biegunek generuje inny dobór produktów niż zespół jelita drażliwego z przewlekłym zaparciem. Ponadto należy pamiętać, że jest to bardzo kontrowersyjny zespół generujący wiele różnorodnych opinii co do spożywanych produktów.

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna obejmować pokarmy, które spowalniają perystaltykę jelit, szczegółnie kiedy chory ma nasilone biegunki. Są to m.in.:

  • kisiele przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej;
  • napoje garbnikowe, tzn. napar z suszonych czarnych jagód, gorzka herbata (w umiarkowanej ilości u osób, u których nie wywołuje niepożądanych objawów), gorzkie kakao przyrządzone na wodzie, czerwone wino wytrawne;
  • produkty zawierające żelatynę, czyli galaretki mięsne bądź owocowe;
  • jasne pieczywo;
  • drobne kasze takie jak kaszka kukurydziana, manna;
  • drobne makarony;
  • warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (pomagają leczyć biegunki, absorbując wodę), np. tarte jabłko, banan, seler, ziemniaki, patison, cukinia, dynia, marchewka; owoce powinny być jedzone bez pestek i skórki, najlepiej rozdrobnione i spożywane w postaci soków lub przecierów;
  • płatki owsiane zawierające pektyny;
  • gotowane warzywa;
  • ryż w formie kleików, ryż z warzywami (pietruszką, marchewką i selerem), a także ryż z jabłkami;
  • chude mięso: wołowina, drób, cielęcina i królik;
  • chude ryby: sandacz, dorsz, lin, morszczuk, szczupak;
  • suche pokarmy, np. sucharki lub wafle;
  • gorące dania i napoje.

Ważne, aby chorzy na zespół jelita drażliwego wypijali 2-3 litry płynów na dobę. W innym przypadku może dojść do odwodnienia. Potrawy należy przyrządzać gotując je na parze lub na wodzie, piec w pergaminie bądź folii lub dusić bez użycia tłuszczu. Pacjenci, którzy mają biegunki powinni stosować niskotłuszczową i lekkostrawną dietę.

Zobacz także:

Zespół jelita drażliwego – objawy i leczenie drażliwego problemu

Chroniczny ból brzucha – objawy jelita drażliwego

Choroby jelit – jakie są ich przyczyny? Choroby zapalne jelit, nowotwór jelita grubego – jak się objawiają? Schorzenia jelit diagnozowane u dzieci

Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?

Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny ograniczyć picie mocnej herbaty i kawy. Najlepiej, aby zrezygnowały z napojów gazowanych. Dobrze, by jadły jak najmniej tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Niekorzystne są też tłuste wędliny i mięsa, podroby i tłuste sery topione bądź żółte. Chorzy powinni także unikać jedzenia czekolady, cebuli, produktów mlecznych, a także pszenicy, ryb, orzechów, fasoli, grochu, kukurydzy i kapusty. W jadłospisie pacjentów z zespołem jelita drażliwego nie mogą się znajdować pokarmy, które nadmiernie przyspieszają perystaltykę jelit. Jeśli jednak chory ma zaparcia, mogą one znaleźć się w umiarkowanych ilościach w jadłospisie, tym bardziej, jeśli nie generują u chorego objawów. Są to:

  • produkty wysokoresztkowe z dużą ilością błonnika nierozpuszczalnego, czyli grube kasze, ciemny ryż, otręby pszenne, razowe pieczywo, surowe owoce i warzywa z pestkami i skórką;
  • jedzenie zawierające cukry, które wpływają na przyspieszenie procesów fermentacyjnych w jelitach, czyli fruktozę (obecną z sokach owocowych, słodkich owocach, miodzie), laktozę (w słodkim mleku), rafinozę i stachiozę (będącą w warzywach cebulowych i strączkowych), sorbitol (zawierają go słodycze w postaci galaretki, dietetyczne dżemy, gumy do żucia, soki gruszkowy i jabłkowy, wiśnie, gruszki, świeże i suszone śliwki, a także czekolady i słodziki;
  • kwaśne owoce i warzywa;

Absolutnie przeciwwskazane są:

  • ostre przyprawy, takie jak ostra papryka, chili, pieprz, musztarda i ocet;
  • zimne, słone i pikantne dania i napoje;
  • wzdymające warzywa i owoce, czyli: kalafior, kapusta, groch, soczewica, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie; 
  • mięsa z dużą ilością tkanki łącznej, czyli słonina, smalec i boczek - zawarte w nich białko nasila skurcze jelit;
  • kawa,
  • alkohol,
  • czekolada

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Zespół jelita drażliwego - przepisy kulinarne

Gulasz drobiowy z ryżem

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka,
  • 50 g białego ryżu,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • niewielki kawałek selera,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • oregano,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Powinien być miękki.
  2. Umyj i oczyść kurczaka z błonek, a następnie pokrój go na kawałki.
  3. Posól i dopraw papryką.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią mięso.
  5. Zrumień kurczaka.
  6. Dolej ok 150 ml wody i duś mięso pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce selera, marchewkę i pietruszkę.
  8. Dodaj je na patelnię i duś wszystkie składniki przez 20-25 minut, do miękkości warzyw.
  9. Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody i wlej do sosu.
  10. Wymieszaj całość.
  11. Gotuj do zgęstnienia.
  12. Podawaj z ryżem i posyp gulasz oregano oraz bazylią.

Owsianka z płatkami migdałów i suszonymi owocami

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych,
  • 1 łyżka pszennych otrąb,
  • 1 łyżka płatków migdałów,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 suszone morele,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój morele na mniejsze cząstki.
  2. Zagotuj wodę w rondelku.
  3. Wsyp płatki owsiane oraz otręby do wrzątku i posól je.
  4. Gotuj przez kilka minut dotąd, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje.
  5. Zdejmij rondel z palnika.
  6. Dodaj łyżkę jogurtu i płatki migdałów.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Posyp owsiankę suszonymi owocami.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
301
37
Komentarze (4)
Dieta osób chorych na zespół jelita drażliwego to bardzo skomplikowane zagadnienie. Produkty zakazane w jednych etapach choroby bywają dopuszczane w innych. Są też różne szkoły leczenia choroby, dlatego podanie przepisu ze śliwkami suszonymi nie jest błędem, a raczej nieścisłością. Dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego powinna być monitorowana przez lekarza i dietetyka, i korygowana w zależności od pojawiających się dolegliwości.
Czytaj całość
Majka
raz jest napisane, że nie wolno jeść suszonych śliwek, a na końcu podaje przepis na owsiankę z suszonymi śliwkami....
Czytaj całość
Mocna herbata jest przeciwwskazana w zespole jelita drażliwego. Jednak ze względu na zawarte w niej garbniki, istnieją teorie uznające umiarkowane spożycie herbaty, jeśli nie wywołuje ona niepożądanych objawów. Powinna ona wtedy być gorzka i rozcieńczona. W związku z tym autor początkowo podał herbatę jako źródło garbników, a dalej umieścił informacje, że mocna herbata jest niezalecana i obie te informacje są poprawne.
Czytaj całość
Czytacz
Raz piszecie ze nalezy pic mocną herbatę, by potem napisac by ją zdecydowanie omijać. Prosze o kosekwencje.
Czytaj całość
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować? Materiał sponsorowany