Czytasz: Problemy z cholesterolem – dieta dobra dla serca i układu krążenia 

Problemy z cholesterolem – dieta dobra dla serca i układu krążenia 

Kompozycja z miską w ksztalcie serca w niej kasza i owoce obok słuchawki jabłko szklanka i ciężarki

Fot: udra11 / fotolia.com

Dieta może skutecznie obniżyć wysoki cholesterol LDL, a przy tym wpłynąć pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale również na siły witalne i odporność organizmu. Warto wiedzieć, w jaki sposób zmodyfikować codzienny jadłospis.

Choroby układu krążenia przyczyniają się każdego roku do śmierci milionów osób na całym świecie. W przypadku zwiększonego ryzyka ich występowania, niezbędne jest nie tylko właściwe leczenie, ale również odpowiedni styl życia i specjalna dieta. Szczególną uwagę na nią powinny zwrócić osoby z podwyższonym cholesterolem.

Czym jest dieta cholesterolowa?

Chociaż dieta cholesterolowa jest dedykowana osobom borykającym się z chorobami układu krążenia oraz z podwyższonym cholesterolem LDL (z ang. low density lipoproteins), w rzeczywistości jej stosowanie może okazać się dobrą profilaktyką dla każdego. Choroby serca stają się bowiem chorobami cywilizacyjnymi – wpływ na nie mają nie tylko używki, ale również siedzący tryb życia, nadwaga, obciążenie genetyczne oraz stres. 

Zaletami diety na cholesterol powinny więc zainteresować się wszystkie osoby znajdujące się w grupie ryzyka, nawet jeżeli wyniki ich badań nie wydają się niepokojące. Dieta wskazana przy wysokim cholesterolu dba o właściwe odżywienie organizmu bez obciążania go, a przy tym nie wiąże się z wielkimi wyrzeczeniami. Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta sprawia, że posiłki są pożywne, wartościowe, a przy tym smaczne i różnorodne. Pomagają także zgubić zbędne kilogramy. To ważne, bo nadwaga, z którą boryka się coraz więcej pacjentów, sprzyja licznym chorobom, nie tylko tym, które uderzają w układ krążenia.

Dieta na cholesterol – podstawy

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także to, w jaki sposób to robimy. Przede wszystkim każdego dnia należy spożywać pięć posiłków, zachowując przy tym odpowiednie odstępy czasu (zaleca się przestrzeganie 2–3 godzinnych przerw). Dzięki temu organizm jest odpowiednio odżywiony, pokarm nie zalega w żołądku i przyswaja się we właściwy sposób, a my nie odczuwamy głodu, który zwykle prowadzi do podjadania.

Ważny jest również sposób, w jaki przyrządzamy potrawy. Smażenie jest niezdrowe, ponieważ w wyniku podgrzewania w bardzo wysokiej temperaturze - zarówno w tłuszczu (zwłaszcza olejach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe) jak i potrawie powstają toksyczne związki i wolne rodniki. Smażenie należy więc zastąpić gotowaniem, pieczeniem na parze lub duszeniem. Taka zmiana wpływa nie tylko pozytywnie na układ pokarmowy i krążenie. Sprawia także, że czujemy się lekko i zyskujemy energię i siły witalne.

Co jeść, a na co uważać w diecie cholesterolowej?

Głównymi wrogami osób na diecie przy wysokim cholesterolu są tłuszcze i cukry. Słodycze należy zastąpić świeżymi i suszonymi owocami, zalecane są też duże ilości warzyw - zwłaszcza surowych. Odstawić należy także białe pieczywo, jego dobrym zamiennikiem jest bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste. Należy wyeliminować masło (najlepszym zamiennikiem jest oliwa z oliwek), ciężkie sosy na śmietanie i majonez. Osoby na diecie antycholesterolowej powinny również wystrzegać się alkoholu i palenia tytoniu. Bezdyskusyjnie należy zrezygnować z fast foodów. Są bowiem źródłem węglowodanów, konserwantów i tłuszczów (zwłaszcza smażonych), które obciążają organizm i przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu.

Mięso a dieta obniżająca cholesterol

Dieta antycholesterolowa nie musi wiązać się z rezygnacją z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, w tym z mięsa. Należy jednak wybierać chude mięso i nabiał. Zaleca się również zastępowanie wieprzowiny wołowiną lub drobiem (polecane jest mięso z indyka). Szczególnie ważnym składnikiem jadłospisu są ryby. Zawierają cenne kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów. W jadłospisie omawianej diety powinny znaleźć się dorsz, makrela i sardynki. Zaleca się ich spożywanie przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Nabiał w diecie cholesterolowej

Dieta niskocholesterolowa powinna zawierać również nabiał, ważny jest jednak umiejętny dobór produktów. Mleko, twarogi i jogurty powinny być odtłuszczone. Należy zrezygnować z serów żółtych i topionych, które są źródłem tłuszczów. Nie musimy zupełnie eliminować jajek, warto jednak ograniczyć ich tygodniowe spożycie do 3 sztuk. Zawsze możemy zwiększyć liczbę białek, to w żółtkach kryją się niebezpieczne tłuszcze.

Owoce i warzywa

Największym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem okazują się owoce i warzywa. Te pierwsze powinniśmy jednak spożywać z umiarem, zwłaszcza w godzinach wieczornych, ponieważ zawierają spore dawki cukrów. Co do warzyw nie ma żadnych ograniczeń – należy dodawać je do każdego posiłku. Można jeść je na surowo lub gotować na parze. Starajmy się jak najbardziej urozmaicać jadłospis, to właśnie żywieniowa nuda jest największym wrogiem każdej diety.

To Cię zainteresuje

Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze. Kto powinien pić napar z tymianku? Podwyższony cholesterol całkowity – przyczyny i konsekwencje Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D

Zobacz film: Normy dotyczące cholesterolu. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Więcej na temat
Dieta ryżowa (odchudzająca) - zasady, efekty, jadłospis i przepisy
Olej z wątroby rekina – właściwości lecznicze. Czy jest skuteczniejszy od popularnego tranu?
Drogocenne źródło krzemu – skrzyp polny w pielęgnacji włosów. Zastosowanie i właściwości 
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Niewydolność serca - przyczyny, rodzaje, objawy, diagnoza, leczenie i rokowania