Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co zrobić, aby uniknąć udaru? Zobacz zapis czatu z kardiologiem!
menu
Polub nas na Facebooku

Co zrobić, aby uniknąć udaru? Zobacz zapis czatu z kardiologiem!

Mózg

Fot: Hiroshi Watanabe / gettyimages.com

Statystyki pokazują, że co osiem minut ktoś dostaje w Polsce udaru. Co go wywołuje? Kto znajduje się w grupie? Jak uniknąć choroby? Na te i inne wasze pytania odpowiadał prof. Marek Grygier, kardiolog. 

Udar mózgu to zaburzenie czynności mózgu, które daje o sobie znać w przeciągu 24 godzin od wystąpienia nieprawidłowości. Medycyna wyróżnia dwa rodzaje udarów - niedokrwienny oraz krwotoczny. Pierwszy spowodowany jest obecnością skrzepu, który blokuje przepływ krwi. Szacuje się, że stanowi on 80 proc. wszystkich udarów mózgu. Drugi krwotoczny wywołany jest pęknięciem naczynia i rozlaniem się krwi w mózgu. Bez względu na rodzaj - oba są niezwykle groźne i wymagają natychmiastowego wezwania pomocy.

Jak rozpoznać udar?

Do najbardziej charakterystycznych objawów udaru należą:

  • zaburzenie czucia lub drętwienie jednej strony ciała;
  • wykrzywienie twarzy (opadający kącik ust);
  • osłabienie kończyny po jednej stronie ciała;
  • problemy z mówieniem (chory mówi bardzo niewyraźnie, bełkotliwie);
  • problemy z widzeniem (osoby z udarem często niedowidzą na jedno oko);
  • zawroty głowy (pacjenci nagle upadają, wpadają np. na meble);
  • niepewny chód, jak u osoby pod wpływem alkoholu.

Trzeba pamiętać, że w przypadku udaru mózgu najważniejszy jest czas. Im szybciej chory trafi pod opiekę lekarzy, tym większe ma szanse na wyzdrowienie. Jak postępować z osobą, która objawy świadczące o udarze? Gdzie szukać pomocy? Jak wygląda leczenie? Na te i inne pytania dotyczące udaru - na czacie - odpowiadał prof. dr n. med. Marek Grygier, kardiolog.

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier jest Kierownikiem Pracowni Hemodynamiki Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego w Poznaniu jak również pracownikiem naukowym I Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jest także Prezesem Elektem Asocjacji Interwencji Sercowo-Naczyniowych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego a także członkiem licznych towarzystw naukowych w tym European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions.

Ukończył z wyróżnieniem Uniwersytet Medyczny w Poznaniu w 1994 roku a następnie na nim uzyskał doktorat oraz habilitację. Jest specjalistą chorób wewnętrznych oraz kardiologii. Odbył liczne staże kliniczne w polskich i zagranicznych ośrodkach kardiologicznych. Doc. Grygier jest autorem blisko 150 prac naukowych. Prezentował także ponad 250 prac w trakcie licznych kongresów kardiologicznych krajowych i zagranicznych.

Poza leczeniem całego spektrum chorób kardiologicznych specjalizuje się głównie w problematyce interwencyjnego leczenia wad strukturalnych serca. Kwalifikuje a także przeprowadza m.in. zabiegi przezcewnikowej implantacji zastawki aortalnej (TAVI), leczenia niedomykalności mitralnej (MitraClip), zamknięcia uszka lewego przedsionka (LAAC), PFO, ASD, VSD i wiele innych. Ma także duże doświadczenie w inwazyjnym leczeniu choroby niedokrwiennej serca.

Drogi Użytkowniku serwisu zdrowie.tvn.pl pamiętaj, że jeśli zamieszczasz wypowiedź, zarówno w formie komentarza jak i wymiany zdań w trakcie czatu, zawierającą dotyczące Cię informacje, to tym samym upubliczniasz informacje mogące zawierać twoje dane osobowe w tym np. dane o Twoim stanie zdrowia.

Korzystanie z czatu odbywa się na zasadach określonych w regulaminie serwisu zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczenie usług drogą elektroniczną.

Czat z ekspertem ma charakter edukacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane ze swoim stanem zdrowia, omów je ze swoim lekarzem.

Witam. Przeszłam migotanie przedsionków i itrzynałam lek nowej generacji na rozrzedzenie krwi Eliquis 5 mg. Po przeczytaniy ulotki bardzo się przestraszyłam skutków ubocznych. Czy ten lek pomimo skutków ubocznych jest bezpieczny? Bardzk proszę o odpowiedź i poradę.

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Według współczesnej wiedzy lek ten jest najbezpieczniejszym lekiem zapobiegającym udarowi mózgu u chorych z migotaniem przedsionków. Oczywiście przy stosowaniu wszystkich leków mogą wystąpić powikłania, ale wyniki badań wskazują, że po tym leku jest ich najmniej. Ryzyko udaru związanego z migotaniem przedsionków jest znacznie większe niż ryzyko powikłań związanych ze stosowaniem tego leku.

Witam, jaki lek na erekcję mogą stosowac biorac leki na obnizenie cisnienia i na utrwalone migotanie przedsionkow - biorę Lisihexal, coryol, tialorid, acenocumarol,digoxin,kalipoz. Czy jest jakis dla mnie bezpieczny lek na potencje? Praktycznie moje zycie seksualne nie istnieje. Leki zrujnowaly je calkowicie. Mam 60 lat a od 10 coraz wieksze problemy.

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Leki, które pan wymienia nie są bezwzględnie przeciwwskazane przy stosowaniu środków na leczenie zaburzeń erekcji. Natomiast sugerowałbym, przed wdrożeniem takiej terapii, konsultację z urologiem lub kardiologiem i jasne przedstawienie swojego problemu.

Mam 31 lat , w Styczniu miałem 1 raz napadowe migotanie przedsionków zdiagnozowane do 48h i wyleczone od razu w szpitalu samymi lekami. W przeszłości trenowałem sporty wytrzymałościowe 10 lat kajaki. Przyjmuje Bisocard 1x5mg rano. Mój puls w spoczynku to 50-60. Czy to nie jest za niskie , czy mogę przyjmować 2,5mg? Ogólnie się bardzo dobrze czuje , nic mi nie dolega

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Myślę, że może pan stosować mniejszą dawkę Bisocardu. Jeżeli po jej zmniejszeniu nie będzie miał pan arytmii, to po trzech miesiącach można spróbować wycofać się w ogóle ze stosowania tego lekarstwa.

Mam napadowe migotanie przedsionków. Powtarza się ono raz na rok czasami raz na pół roku lub dwa lata. Ustaje podczas wizycie w szpitalu po podaniu środków farmakologicznych lub ustaje samoczynnie. Leczę się na nie od 10 lat. Zastanawiam się nad ablacją czy jest to konieczne w moim przypadku? Jak to sprawdzić?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Myślę, że przy tak częstych napadach arytmii, po mimo leczenia, zabieg ablacji migotania przedsionków jest jak najbardziej wskazany. Proszę przy okazji najbliższej wizyty u kardiologa, zapytać o taką możliwość terapii.

Mam 43 lata jestem po nawracającej arytmi migotania przedsionków i 3 kardiowersjach. 10.10.2019 roku miałem wykonaną krioablację żył płucnych. Ablacja nie była skuteczna i w następnym dniu została przeprowadzona kardiowersja, która co prawda przywróciła rytm zatokowy ale obawiam się, że znowu nastąpi migotanie. Czy kardiowersję przeprowadza się po ablacji?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Skuteczność jednorazowego zabiegu krioablacji migotania przedsionków to tylko ok. 50-60 proc. Wydaje się, że właściwym rozwiązaniem byłby u Pani ponowny zabieg ablacji, po którym skuteczność utrzymania prawidłowego rytmu serca sięga 80-90 proc.

Dobry wieczór, mam migotanie przedsionków od 9 lat długo byl spokój i teraz od kilku miesiecy mimo zmian leków przez kardiologa problem pozostaje jest na krótko poprawa i to powraca jestem tym zmeczony co mam robić dale. Słyszałem o zabiegu ablacji

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Myślę, że właściwym sposobem postępowania będzie skierowanie Pana na zabieg ablacji migotania przedsionków. Proszę zapytać kardiologa, podczas najbliższej wizyty, o taką możliwość terapii.

Co oznacza termin utrwalone migotanie przedsionków?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Utrwalone migotanie przedsionków oznacza, że ta arytmia już się utrwaliła i pozostanie taka do końca życia. U takiego pacjenta nie podejmuje się prób przywrócenia prawidłowego rytmu serca, natomiast kontroluje się tylko szybkość rytmu serca, za pomocą odpowiednich leków. Trzeba pamiętać, iż wszyscy pacjenci z taką formą arytmii muszą stosować leki na "rozrzedzenie krwi" (antykoagulanty). Popularna aspiryna nie jest w tej grupie chorych wystarczającym lekiem chroniącym przed udarem.

Witam choruje na nadcisnienie tetnicze mam stanoze aortalną jak i blok prawej odnogi pęczka Hisa oraz miale 3x napadowe migotanie przedsionkow leki ktore biore na stale wypisane przez mojego kardiologa nebilet acard jak i termisantan 80 ostatnio znalazlem sie na ostrym dyzurze spowodowane zaburzeniami serca kardiolog ze szpitala w ktorym sie znalazlem piwiedzial zebym nie bral termisantan 80 bo mam blok odnogi peczka hisa moje pytanie co mam robic brac jak zalecil mi lekarz czy odstawic? Andrzej 38lat

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Wszystkie leki, które pan wymienił można stosować przy obecności bloku prawej odnogi pęczka Hisa. Moje wątpliwości budzi tylko stosowanie Acardu - ten lek nie jest wystarczający dla profilaktyki udaru mózgu u chorych z migotaniem przedsionków. Przy okazji następnej wizyty u kardiologa proszę zapytać czy nie powinien pan stosować doustnych antykoagulantów.

Czy arytmia serca może być dziedziczna?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Rzadko się zdarza, ale nie które formy arytmii mogą być dziedziczne. W przypadku wątpliwości, warto skonsultować się z kardiologiem.

Mój tata (65lat) ma migotanie przedsionków i boję się, że dostanie udaru. Czytałam w internecie o specjalnym urządzenia, które może temu zapobiec, ale nie wiem czy to naprawdę jest skuteczne. Czy rzeczywiście jest coś co może zapobiec udarowi u osoby z grupy ryzyka. Pozdrawiam, Monika

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Pisze pani zapewne o zatyczkach do zamykania uszka lewego przedsionka. Jest to metoda skuteczna, ale w Europie, podobnie, jak w Polsce zarezerwowana dla chorych z migotaniem przedsionków i przeciwwskazaniami lub powikłaniami związanymi ze stosowaniem leków na rozrzedzenie krwi. Pani ojciec powinien stosować doustne antykoagulanty, a o zabiegu, o który pani pyta można myśleć, jako drugiej linii terapii.

Dobry wieczór. Zawsze miałam bardzo niskie ciśnienie krwi, nawet 80 na 60. Czy to prawda, że u takich osób raczej nie dochodzi do wylewu krwi do mózgu. Pytam, bo boję się udaru ze względu na RZS.

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Tak, to prawda. U osób z niskim ciśnieniem ryzyko udaru mózgu jest zdecydowanie mniejsze niż w populacji chorych z nadciśnieniem tętniczym.

czy mozna przejsc mikroudar i tego nie zauwazyc?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Można. Tak zdarza się u wielu pacjentów, u których objawy są bardzo dyskretne, często niezauważalne. A świadectwem przebytego udaru są zmiany w badaniach obrazowych mózgu (KT, MRI).

Mój tata lat 55 dostał udaru krwotocznego. Leczy się na nadciśnienie. W obecnej chwili leży w szpitalu od tygodnia, ma ogromne bóle głowy oraz wymioty. Czy jest to normalne że są aż tak silne? co można zrobić by zapobiec powikłaniom i jak pokierować jego dalszym leczeniem?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
To jest trudne pytanie z uwagi na to, że w oparciu o dane trudno powiedzieć, co było przyczyną udaru krwotocznego. Jeśli były nim leki na rozrzedzenie krwi, które stosował pani ojciec, z u wagi na migotanie przedsionków, to powrót do ich stosowania może być ryzykowny. Wówczas należy rozważyć zabieg zamknięcia uszka lewego przedsionka.

Czy trzy lata po udarze móżdżku mogą występować jeszcze zawroty głowy?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Mogą i niestety u niektórych pacjentów mogą się utrzymywać przez długi czas lub stale.

Tydzień temu moja mama miała udar. Nie mówi, lekarze mówią że nie ma też świadomości, ale ja się nie mogę z tym zgodzić. Mama też ma wiele chorób m. In.:cukrzycę, nadciśnienie i ma dializy. Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji? Do jakiego specjalisty się udać? Do jakiej placówki iść na rehabilitację?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Skoro udar był tydzień temu, to zakładam, że mama jest jeszcze w szpitalu. Każdy ośrodek współpracuje lub może zasugerować - ze względu na stan zdrowia - właściwy ośrodek rehabilitacyjny. Myślę, że w tej kwestii trzeba polegać na zdaniu lekarzy opiekujących się mamą.

Czy po przebytym udarze niedokrwiennym mózgu , przyjmowaniu leku na nadciśnienie i na rozrzedzenie krwi ( Acard) są przeciwwskazania do wykonania tatuażu ?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Bezwzględnych przeciwwskazań nie ma, ale lekarze zalecają ostrożność. Każdy tatuaż wiąże się z ryzykiem zakażenia, a tego pacjenci po udarze powinni unikać.

Mój mąż miał udar niedokrwienny oprócz tego ma jakiś stan zapalny /lekarze nie wiedzą czego dostaje antybiotyk Zinnat oprócz tego jeszce Atoris,Amlozek,Acard i Milurit. Po dwóch tygodniach wypuścili go do domu. Dzisiaj dostał temperaturę 37,4 Nie wiem co robić? Proszę o odpowiedź.

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
Sugeruję konsultację z lekarzem rodzinnym lub szpitalem, w którym przebywał mąż.

Najlepsza skuteczna według Pana Profesora profilaktyka to?

Prof. dr hab. n. med. Marek Grygier, kardiolog
To zdrowy styl życia i pilnowanie tego - nie palę, nie piję, mam cholesterol w normie i jestem aktywny oraz okresowo kontroluję ciśnienie krwi.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
9
Polecamy
Zobacz zapis czatu o chorobie Parkinsona.
Na Wasze pytania odpowiadał dr Dariusz Koziorowski, neurolog  
Zobacz zapis czatu o chorobie Parkinsona. Na Wasze pytania odpowiadał dr Dariusz Koziorowski, neurolog   TVN zdrowie
Zdiagnozowano u Ciebie tętniaka?
Boisz się operacji?
Zobacz zapis czatu z prof. Piotrem Szopińskim, chirurgiem ogólnym i naczyniowym  
Zdiagnozowano u Ciebie tętniaka? Boisz się operacji? Zobacz zapis czatu z prof. Piotrem Szopińskim, chirurgiem ogólnym i naczyniowym   TVN zdrowie
Zadbaj o trzustkę.
Jakie objawy mogą świadczyć o tym, że działa nieprawidłowo?
Zadbaj o trzustkę. Jakie objawy mogą świadczyć o tym, że działa nieprawidłowo? Dzień Dobry TVN
Hipochondria – nerwica hipochondryczna.
Objawy oraz leczenie hipochondrii
Hipochondria – nerwica hipochondryczna. Objawy oraz leczenie hipochondrii Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?