Czytasz: Ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Poznaj najlepsze przepisy z użyciem dyni

Ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Poznaj najlepsze przepisy z użyciem dyni

NAN

Fot: valya82 / stock.adobe.com

Dynia to jesienne warzywo, które reguluje poziom cukru i cholesterolu, pomaga schudnąć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać i poznaj najlepsze przepisy z jej wykorzystaniem.

Dania z dynią poleca nawet Ewa Chodakowska, gdyż są niskokaloryczne i bardzo odżywcze, dzięki czemu wspomagają proces kształtowania pięknego ciała. Równocześnie większość przepisów można śmiało zaliczyć do bardziej wykwintnych propozycji.

Dlaczego dynia jest taka zdrowa?

Dynia jest niskokaloryczna, zawiera sporo błonnika oraz mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g surowej dyni znajdziesz:

  •  9 mg witaminy C,
  • 0,05 mg witaminy B1,
  • 0,1 mg witaminy B2,
  • 0,6 mg witaminy B3,
  • 0,06 mg witaminy B6,
  • 16 µg kwasu foliowego,
  • 8513 IU witaminy A,
  • 1,06 mg witaminy E,
  • 1 µg witaminy K,
  • 21 mg wapnia,
  • 0,8 mg żelaza,
  • 12 mg magnezu,
  • 44 mg fosforu,
  • 340 mg potasu,
  • 0,32 mg cynku.

Oprócz bogactwa odżywczego tego warzywa, jego ogromną zaletą jest to, że sprzyja odchudzaniu, dzięki temu, że:

  • można nią zastąpić wiele tuczących produktów, takich jak ziemniaki, makaron czy nawet niektóre mąki;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi;
  • zawiera dużo błonnika;
  • jest sycąca i niskokaloryczna.

Ponadto dynia hamuje rozwój nowotworów, wspiera organizm w walce zakażeniami dróg moczowych i wpływa dobroczynnie na wzrok.

Dynia zamiast frytek, ziemniaków i makaronu

Kluczem do odchudzania jest ograniczenie jedzenia węglowodanów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ważne jest to także dla osób chorujących na cukrzycę lub znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na tę chorobę.

Dynię można bez wyrzutów sumienia wykorzystać jako zamiennik niektórych produktów:

  • zamiast ziemniaków – gotowana dynia lub pieczona dynia, puree z dyni;
  • zamiast frytek – dynię pokroić w kostki lub paski, skropić oliwą i posypać przyprawami, a następnie upiec w wysokiej temperaturze;
  • zamiast makaronu – makaron z dyni można otrzymać, wykorzystując specjalne maszynki lub strugaczki do makaronu albo wycinając go zwykłą obieraczką do ziemniaków;
  • zamiast mąki – puree z dyni może być podstawą do wypieków, placków lub zagęstnikiem do sosów.

Dynia zamiast mięsa

Starając się zdrowo odżywiać, wiele osób zmniejsza ilość jedzonego mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. Dynia to warzywo, które doskonale sprawdza się w wegetariańskich i wegańskich przepisach.

Najczęściej polecane to:

  • curry z dyni – z dodatkiem cebuli, cieciorki, papryki lub brokułów, pasty curry i mleka kokosowego i podawane z brązowym ryżem zadowoli najbardziej zdeklarowanych mięsożerców;
  • risotto z dynią – słodkie i korzenne, gotowane na mleku lub wytrawne – z winem, szalotkami, szafranem i parmezanem;
  • gulasz z dyni – najlepiej sprawdza się w towarzystwie soczewicy i sosu pomidorowego, z dużą ilością majeranku; jest ciepłą i bardzo sycącą potrawą, którą można jeść na przykład z kaszą gryczaną;
  • kotlety z dyni – z puree z dyni wymieszanego z jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami można usmażyć smaczne kotlety, które z powodzeniem zastąpią te mięsne;
  • placki z dyni – z puree z dyni można przygotować zarówno placki na słodko, jak i mniej kaloryczny odpowiednik placków ziemniaczanych.

Wykwintne zupy dyniowe

Dynia doskonale sprawdza się również jako główny składnik zup kremów. Przyprawiona na sposób wschodni z mleczkiem kokosowym czy podana z łyżką jogurtu i świeżym tymiankiem – zawsze smakuje doskonale. Warto posypać ją prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

Sok z dyni – bomba witaminowa na jesień

Oczywiście dynia w mało przetworzonej formie zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż ta poddana obróbce termicznej. Chcąc w pełni wykorzystać jej bogactwo, warto wycisnąć z niej sok. W smaku podobny jest trochę to marchewkowego, ale jest znacznie łagodniejszy. Doskonale komponuje się zarówno z sokami owocowymi, na przykład jabłkowym czy pomarańczowym, jak i warzywnymi.

Świeżo wyciskany sok z dyni stanowi bombę odżywczą, która wzmacnia układ odpornościowy przed nadchodzącą zimą i może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie bądź podwieczorek.

Zobacz też: Olej z pestek dyni i jego właściwości zdrowotne – zastosowanie i dawkowanie oleju z dyni

To Cię zainteresuje

Cholesterol LDL - dieta, aktywność fizyczna - sposoby na obniżenie złego cholesterolu Problemy z cholesterolem – dieta dobra dla serca i układu krążenia  Objawy, badania i dieta w stanie przedcukrzycowym

Przepisy z dyni polecane przez Ewę Chodakowską

Ewa Chodakowska nie raz polecała przepisy z użyciem dyni. Można znaleźć je w wydanej przez nią książce lub na profilu facebookowym, jednak wiele z nich rozprzestrzeniło się po różnych blogach kulinarnych ze względu na ich prostotę i niezwykły smak. Warto przypomnieć sobie najlepsze z nich, którymi są:

  • zupa krem z dyni – z dyni, marchewki, cebuli, przypraw i serka topionego;
  • zupa z dyni i mango – z dynią, mango, selerem i pietruszką;
  • indyk w sosie pomidorowo-dyniowym;
  • sałatka z pieczonej dyni, twarogu półtłustego i roszpunki.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Objawy hiperglikemii, przyczyny przecukrzenia, leczenie i skutki
Objawy cukrzycy ciążowej, zalecana dieta i normy stężenia glukozy w organizmie
Zróżnicowany jadłospis w diecie dla cukrzyków
Hipoglikemia reaktywna – dieta, objawy i leczenie, hipoglikemia reaktywna a sport
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Torbiel pajęczynówki – objawy i leczenie. Czym jest to groźne schorzenie?