Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
menu
Polub nas na Facebooku

Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania

Sok z rokitnika

Fot: Saharosa40 / gettyimages.com

Sok z rokitnika powstaje z owoców rokitnika zwyczajnego. Stosowany od lat w medycynie naturalnej, obecnie zyskuje na świecie ogromną popularność jako superfood –ponadprzeciętnie bogate źródło substancji odżywczych.

Rokitnik zwyczajny to kolczasty, silnie rozgałęziony krzew (rzadziej – niskie drzewo), który dziko występuje na terenach Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Porasta głównie wybrzeża morskie i rzeczne. W Polsce spotykany jest na wybrzeżu Bałtyku i w Pieninach.

Często sadzi się go jako roślinę ozdobną, ponieważ wygląda niezwykle efektownie, gdy pokryty jest gronami złocisto-pomarańczowych owoców, które utrzymują się przez całą zimę. Są one cierpkie, kwaskowe i mają lekko ananasowy aromat (dlatego rokitnik często nazywany jest rosyjskim ananasem). Stanowią bardzo wartościowe źródło witamin, minerałów, kwasów organicznych, kwasów tłuszczowych oraz fitozwiązków. Z tego względu owoce (a czasem także liście) rokitnika są wykorzystywane nie tylko w sztuce kulinarnej, ale przede wszystkim jako substancja o działaniu leczniczym i kosmetycznym.

Sok z rokitnika – wartości odżywcze

Rokitnik jest niezwykle zasobny w witaminę C – choć w polskich odmianach znajduje się jej dziesięciokrotnie mniej niż w azjatyckich (250–300 mg w 100 g owoców) to dawka ta z nawiązką pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy.

Dzięki niespotykanemu składowi chemicznemu owoców rokitnika związek ten – inaczej niż w przypadku większości roślin – jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury. Dlatego przetwory (w tym sok) z rosyjskiego ananasa, których produkcja wymaga długotrwałej obróbki termicznej, są także bogate w witaminę C. Rokitnik obfituje w beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto zawiera niemal wszystkie inne witaminy występujące w świecie roślinnym – E, K, P oraz większości z grupy B. Sok rokitnikowy zachowuje znaczne ich ilości.

Przetwory z owoców rokitnika to świetne źródło minerałów. Sok zawiera m.in.: potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, miedź. W jego skład wchodzą także kwasy organiczne: winowy, szczawiowy, bursztynowy, jabłkowy. Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin gromadzących w owocach tłuszcze – stanowią one blisko 10% świeżych owoców. Dostarczają głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza rzadko występującego w świecie roślinnym omega-7) w zrównoważonych, korzystnych dla zdrowia proporcjach.

Sok z rokitnika to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i innych substancji, które chronią rośliny przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Należą do nich m.in.: antocyjany, sterole, karotenoidy, flawonoidy, garbniki. Związki te mają niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm, w szczególności na jego odporność na choroby.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Sok z rokitnika i jego właściwości lecznicze

W związku z ogromnym bogactwem wartości odżywczych rokitnika sok sporządzany z jego owoców może stanowić skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Stosowany regularnie:

  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • wzmacnia odporność i wspomaga walkę z infekcjami,
  • chroni przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, zawałami, udarami,
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • przyspiesza gojenie się ran, blizn, regenerację skóry po oparzeniach,
  • wzmacnia kości i naczynia krwionośne,
  • zwiększa krzepliwość krwi,
  • łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • wspomaga trawienie,
  • pomaga zwalczać stany zapalne układu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • zapobiega wielu chorobom narządu wzroku,
  • chroni przed szkodliwym, toksycznym wpływem czynników zewnętrznych, m.in. promieniowania (rentgenowskiego, ultrafioletowego),
  • wpływa korzystnie na wygląd skóry,
  • wzmacnia strukturę włosów i paznokci.

Sok z rokitnika – przeciwwskazania

Sok z rokitnika jest tak wartościowym, naturalnym źródłem substancji odżywczych, że korzystać z niego mogą niemal wszyscy. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby cierpiące na niektóre schorzenia układu pokarmowego – stany zapalne trzustki i wątroby, kamicę żółciową, ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Poza tym picie soku z rokitnika jest całkowicie bezpieczne, nie można go przedawkować i nie stwierdzono jak dotąd żadnych skutków ubocznych włączenia go do codziennej diety. Spożywać go mogą nawet dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące i diabetycy.

Jakie właściwości ma sok z rokitnika? odpowiedz znajdziesz w  naszym filmie: 

Zobacz film:  Sok z rokitnika doskonałe źródło kwasów omega.  Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić sok z rokitnika?

Rokitnik jest rośliną wykorzystywaną na wiele sposobów. Jego owoce są zbyt cierpkie, by spożywać je na surowo, ale ze względu na niespotykane bogactwo cennych dla zdrowia substancji przygotowuje się z nich herbatę, konfitury, likiery, galaretki, a także oleje, kremy, odżywki i inne kosmetyki. Produkty te zachowują pierwotne właściwości lecznicze rośliny. Często wytwarza się je nie tylko z owoców rokitnika, ale też z liści i nasion.

Najpopularniejszym produktem z rokitnika jest sok. Uzyskuje się go z owoców, które warto zbierać tuż po pierwszych przymrozkach, ponieważ wówczas są najmniej cierpkie. Sok można wycisnąć bezpośrednio ze świeżych owoców, ale wówczas będzie bardzo kwaśny. Dla uzyskania produktu o lepszych walorach smakowych należy go połączyć z innym, słodszym sokiem. Częściej stosowanym sposobem pozyskiwania soku jest zasypywanie owoców rokitnika cukrem (w proporcji 1:1) i pozostawianie na około 8 godzin. Po tym czasie pulpę owocową przez pół godziny gotuje się na wolnym ogniu, następnie przecedza, rozlewa do butelek i poddaje pasteryzacji. Tak przyrządzony sok przechowuje się w ciemnym miejscu. Można spożywać go na wiele sposobów – dodając do wody, herbaty, koktajli, wzbogacając nim smak potraw. Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości soku z rokitnika, należy na stałe włączyć go do codziennej diety.

Zobacz film: Olej z rokitnika. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
337
10
Polecamy
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Poziomka pospolita – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Poziomka pospolita – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne TVN zdrowie
Sok z żurawiny:
właściwości, przygotowanie, przeciwwskazania
Sok z żurawiny: właściwości, przygotowanie, przeciwwskazania TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia