Polub nas na Facebooku
Czytasz: Seleryba, czyli ryba dla alergików i wegan. Właściwości odżywcze ryby z selera
menu
Polub nas na Facebooku

Seleryba, czyli ryba dla alergików i wegan. Właściwości odżywcze ryby z selera

Wigilijny stół, w tle choinka. Na stole palą się zapalone świece.

Fot. Catherine Delahaye / Getty Images

Seleryba, czyli ryba z selera to alternatywa dla osób, które są uczulone na ryby lub dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Jak przygotować selerybę? Jakie ma właściwości odżywcze?

Przy świątecznym stole królują ryby. Jednak nie wszyscy mogą je jeść. Niektórzy mają silną alergię na ryby i owoce morza, a inni są na diecie, np. wegańskiej. Co w takiej sytuacji? Cóż, pozostaje seleryba, która dzięki suszonym wodorostom nabiera rybnego smaku. Jak przygotować selerybę? 

Polecamy: Badania na alergie pokarmowe

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz
  • mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny

Jak przygotować selerybę? 

  1. Zaczynamy od obrania selera, którego następnie należy przekroić na pół i pokroić na centymetrowe plasterki. 
  2. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia, dodajemy 2 arkusze wodorostów nori oraz przyprawy i sos sojowy.
  3. Do gotującego się bulionu dodajemy seler i całość gotujemy, aż plastry będą miękkie. Selera wyjąć i ostudzić.
  4. Następnie należy pociąć arkusze nori na węższe paski, do jednej miski wlać mleko, do drugiej wsypać mąkę.
  5. Bierzemy każdy kawałek selera, solimy i pieprzymy, owijamy paskiem wodorostów, moczymy chwilę w mleku, zanurzamy w mące. 
  6. Na rozgrzanej patelni (z olejem) układamy tak przygotowane plastry selera i smażymy z dwóch stron przez jakieś 3 minuty.

Źródło przepisu: Jadłonomia

Czy przygotowujesz świąteczne potrawy z myślą o alergiach i dietach najbliższych?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Właściwości odżywcze selera

Seler zawiera węglowodany, białka i tłuszcze (a więc błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe). W 90 proc. składa się on z wody, zawiera także dużo witamin z grupy B. Seler korzeniowy dostarcza nam także witaminy K i C, sporo fosforu oraz duże ilości potasu, żelaza, cynku, wapnia i selenu oraz nieco magnezu, manganu i miedzi. 

Seler korzeniowy zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, furanokumaryny, sterole, terpeny, czyli substancje, które wykazują działanie przeciwutleniające i antyseptyczne.

Polecamy: Seler korzeniowy i naciowy – właściwości i wartości odżywcze

Polecamy Wam dowiedzieć się, gdzie kupować warzywa i owoce:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia?  Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
276
23
Polecamy
Dorsz smażony – zdrowy czy nie?
Ile ma kalorii?
Dorsz smażony – zdrowy czy nie? Ile ma kalorii? Dzień Dobry TVN
Dorsz bałtycki - kiedy przypada okres ochronny.
Dlaczego warto jeść dorsza?
Dorsz bałtycki - kiedy przypada okres ochronny. Dlaczego warto jeść dorsza? Dzień Dobry TVN
Szukasz przepisu na wigilijną zupę?
Wypróbuj przepisy Darii Ładochy!
Szukasz przepisu na wigilijną zupę? Wypróbuj przepisy Darii Ładochy! TVN zdrowie
Parówki – jak ugotować je w domu?
Sprawdzony przepis na domowe parówki
Parówki – jak ugotować je w domu? Sprawdzony przepis na domowe parówki TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni