Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Zapiekanka z dorszem i warzywami - składniki, przepis i kcal

Getty Images/Rouzes

Tradycyjnie w piątek warto wybrać na obiad rybę. Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to zdrowy, tani i pyszny dorsz w nieco innym wydaniu - zapiekanki z warzywami. Delektuj się smakiem pysznego dania i trać na wadze w zdrowy i zbilansowany sposób!

Ryby morskie – dlaczego są najzdrowsze?

Zachęcam do „zaprzyjaźnienia” się z rybami morskimi. Co prawda nie wszystkie są wysokiej jakości, ale warto sięgać po:

Mintaj

Morszczuk

Sola

Dorsz

Śledź

Szprot/Sardynka

Dorada

Flądra

Makrela

Większość tych ryb żyje bardzo krótko, dlatego nie są wstanie „zaimpregnować” się metalami ciężkimi, w które bogate są (niestety) morza w których pływają. Można je gotować, dusić, smażyć czy piec. Są lekkostrawne (można podawać je dzieciom już od 4 miesiąca życia, są źródłami łatwo przyswajalnego białka, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 niezbędne dla organizmu, są także najlepszym źródłem jodu i dobrymi  źródłami witamin A, E i D. - tłumaczy dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska


Składniki na zapiekankę z dorszem i warzywami:

  • 2 filety z dorsza
  • 4 marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 żółtka
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Przeczytaj także: Dlaczego warto jeść mirunę? Właściwości ryby

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Do przygotowania sosu do zapiekanki: rozpuść w rondlu masło, dodaj mąkę, 3 łyżki przecieru pomidorowego i podgrzewaj przez 5 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu, wlej do rondla 2 szklanki mleka i mieszaj dalej przez 10 minut. Gdy sos wystygnie dodaj do niego żółtka jaj.

Marchewki i korzeń pietruszki pokrój w cienkie talarki, a fasolkę w kawałki. Wszystkie warzywa obgotuj w osolonej wodzie przed 10 minut, aby zmiękły.  Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry warzyw i polej je sosem, a na wierz zapiekanki ułóż kawałki ryby. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 220 st. Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut z funkcja termoobiegu.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej

Zobacz także video: Przepis na prostą rybę w papilocie

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
4
Polecamy
Dorsz pieczony – jak zrobić?
Przepis na pyszny filet i polędwicę
Dorsz pieczony – jak zrobić? Przepis na pyszny filet i polędwicę Dzień Dobry TVN
Kergulena – ryba o białym, delikatnym mięsie.
Przepisy na kergulenę
Kergulena – ryba o białym, delikatnym mięsie. Przepisy na kergulenę Dzień Dobry TVN
#ObiadNaZdrowie:
Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami
#ObiadNaZdrowie: Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami TVN zdrowie
Przepisy z programu 36,6°C!
Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?
Przepisy z programu 36,6°C! Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?