Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pachnotki - zastosowanie i właściwości prozdrowotne 
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pachnotki - zastosowanie i właściwości prozdrowotne 

olej z pachnotki w małej butelce obok leży liść pachnotki

Fot. hungryworks / Getty Images

Olej z pachnotki znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku, gdyż działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i zapobiega zapychaniu się ujść gruczołów łojowych. W swoim składzie zawiera przeciwutleniacze hamujące starzenia się skóry oraz wspierające wytwarzanie kolagenu i elastyny, dzięki czemu redukuje zmarszczki. 

Olej z pachnotki w swoim składzie zawiera związki działające przeciwutleniająco, antyalergicznie i przeciwzapalnie. Ponadto hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie trądziku młodzieńczego. Olej z pachnotki łagodzi podrażnienia i suchość skóry, zwiększa jej elastyczność oraz dogłębnie nawilża, nadając jej zdrowego i młodego wyglądu.

Olej z pachnotki - co zawiera?

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Olej z pachnotki jest produktem znajdującym szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Pachnotka zwyczajna, nazywana również uprawną jest jednoroczną rośliną oleistą pochodzącą z Azji, głównie z rejonów Chin, Japonii i Wietnamu. Pozyskiwany z niej olej stanowi prawdziwe bogactwo związków wykazujących dobroczynny wpływ na organizm. Olej z pachnotki jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy i linolowy, które uczestniczą w procesie regeneracji komórek, wzmacniają naturalną odporność organizmu oraz oddziałują korzystnie na stan i wygląd skóry. Olej z pachnotki dostarcza także cennych flawonoidów (np. kwercetyna) i antocyjanów, czyli związków należących do przeciwutleniaczy. Ich rolą jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejszanie ryzyka wystąpienia wielu chorób, m.in. nowotworów.

Olej z pachnotki - właściwości

Olej z pachnotki wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza podatność organizmu na różnego rodzaju infekcje i choroby. Olej z pachnotki jest źródłem cennych związków antyoksydacyjnych, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego chroniąc przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego, zawałami serca i udarami mózgu. Przeciwutleniacze obecne w pachnotce hamują procesy starzenia się skóry, dlatego olej z tej rośliny nierzadko określany jest naturalnym eliksirem młodości. Kwercetyna i kwas rozmarynowy występujący w oleju z pachnotki wykazują właściwości przeciwhistaminowe, dzięki czemu zapobiegają alergii oraz łagodzą towarzyszące jej objawy. Olej z pachnotki wspomaga pracę układu odpornościowego oraz wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Olej z pachnotki - remedium na zmarszczki

Olej z pachnotki ma dobroczynny wpływ na stan i wygląd skóry. Zawarte w nim związki wspomagają proces wytwarzania kolagenu i elastyny przyczyniając się do redukcji zmarszczek oraz ujędrnienia skóry. Olej z pachnotki znajduje zastosowanie nie tylko w pielęgnacji cery dojrzałej, ale również wrażliwej, przesuszonej, łuszczącej się i tłustej. Działa łagodząco na podrażnienia, nawilżająco i regenerująco. Systematyczne stosowanie oleju z pachnotki skutecznie zwalcza nieestetycznie wyglądające przebarwienia skóry. Specyfik ten wykorzystywany jest również w pielęgnacji skóry atopowej, gdyż łagodzi świąd, suchość i zaczerwienienie.

Dlaczego powstają zmarszczki? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak powstają zmarszczki? Źródło: Klinika urody

Olej z pachnotki - na trądzik

Olej z pachnotki znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu trądziku. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, dzięki którym hamuje rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za powstawanie trądziku młodzieńczego. Ponadto olej z pachnotki zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działa odkażająco i wspomaga proces gojenia się ran, zmian skórnych i drobnych uszkodzeń naskórka. Olej z pachnotki wspiera leczenie trądziku również dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i chroniącym przed powstawaniem zaskórników.

Olej z pachnotki - zastosowanie na włosy

Olej z pachnotki w kosmetyce wykorzystywany jest jako środek wzmacniający strukturę włosa. Stosowany jest w pielęgnacji włosów ze skłonnością do wypadania, łamliwych oraz z rozdwajającymi się końcówkami. Olej z pachnotki znajduje zastosowanie przy zwalczaniu łupieżu oraz w regeneracji włosów zniszczonych i osłabionych częstymi zabiegami fryzjerskimi. Regularne nakładanie oleju z pachnotki na włosy przyczynia się do szybkiego wzmocnienia włosów, ich wygładzenia i nadania im zdrowego wyglądu. Produkt ten można również wcierać w skórę głowy. W ten sposób oddziałuje się na cebulki, zapobiegając wypadaniu, stymulując wzrost włosów oraz przeciwdziałając pojawieniu się łupieżu.

Olej z pachnotki - do picia

Olej z pachnotki może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak też wewnętrznie. Regularne picie tego specyfiku w ilości jednej łyżeczki dziennie wykazuje dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia odporność, przeciwdziała alergii i redukuje jej objawy takie jak nieżyt nosa czy zapalenie spojówek. Olej z pachnotki do picia można stosować przy stanach zapalnych toczących się w organizmie, zwłaszcza w obrębie dróg oddechowych. Używa się go również w kuchni jako przyprawy wzmacniającej walory smakowe i zapachowe. W kuchni azjatyckiej olej z pachnotki dodawany jest do ryb, bulionów, potraw mięsnych oraz pieczonych warzyw.

Olej z pachnotki - gdzie kupić?

Olej z pachnotki jest dostępny w sprzedaży internetowej i stacjonarnej. Można go kupić w sklepach na dziale ze zdrową żywnością oraz w aptekach. Zaleca się stosować olej oznaczony etykietą rolnictwa ekologicznego, wówczas zyskuje się pewność, że zakupiony produkt nie zawiera pestycydów czy innych szkodliwych substancji. Olej z pachnotki powinien być nierafinowany oraz z pierwszego tłoczenia.  

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
0
Polecamy
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości ma olej lniany?
Zastosowanie i dawkowanie.
Jakie właściwości ma olej lniany? Zastosowanie i dawkowanie. Dzień Dobry TVN
Olej z pestek granatu:
zastosowanie w lecznictwie 
Olej z pestek granatu: zastosowanie w lecznictwie  TVN zdrowie
Olej z orzechów laskowych – zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce.
Właściwości zdrowotne i lecznicze
Olej z orzechów laskowych – zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce. Właściwości zdrowotne i lecznicze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?