Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek granatu: zastosowanie w lecznictwie 
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pestek granatu: zastosowanie w lecznictwie 

Olejek z granata

Fot: ChamilleWhite / gettyimages.com

Olej z pestek granatu wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ochronne i pielęgnacyjne. Opóźnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia i odbudowuje naskórek oraz strukturę włosów. Olej z pestek granatu do picia zapobiega stanom zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego oraz redukuje ryzyko rozwoju raka jelita grubego. 

Olej z pestek granatu jest naturalnym produktem o właściwościach nawilżających, łagodzących i regenerujących. Znajduje zastosowanie w lecznictwie i w przemyśle kosmetycznym. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga ochronę przeciwsłoneczną skóry oraz ma właściwości przeciwzmarszczkowe.

Olej z pestek granatu – co to jest? 

Olej z pestek granatu jest otrzymywany z nasion drzewa granatowca właściwego, które naturalnie występuje w rejonach Bliskiego Wschodu, na wybrzeżach Morza Śródziemnego, w Indiach oraz w krajach Kaukazu. Ma postać gęstego płynu o złotym lub ciemnożółtym kolorze. Olej z pestek granatu ma charakterystyczny zapach, typowy dla soczystego i dojrzałego owocu granatowca. Cennym składnikiem oleju jest kwas punikowy, który odpowiada za hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych oraz za właściwości przeciwzapalne. Ponadto olej z pestek granatu dostarcza polifenoli i fitosteroli roślinnych, które wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Olej z pestek granatu – właściwości

Olej z pestek granatu wykazuje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, wywołujących różne choroby i dolegliwości. Olej z pestek granatu ma właściwości przeciwzapalne oraz dobroczynny wpływ na stan i kondycję skóry. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, stymuluje odnowę komórkową skóry oraz przeciwdziała jej ścieńczeniu wraz z wiekiem. Olej z pestek granatu chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego oraz przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych, takich jak wiatr, mróz, suche i ciepłe powietrze. Zapobiega blokowaniu i zapychaniu się porów, dlatego jest skutecznym środkiem przeciwdziałającym powstawaniu wyprysków i zaskórników. Olej z pestek granatu jest dobrym źródłem lipidów, dzięki czemu wspiera naturalną barierę ochronną skóry, jednocześnie nie dopuszczając do jej nadmiernego przesuszenia. Przyczynia się do łagodzenia zaczerwienienia i podrażnień skóry, redukuje opuchliznę i zmniejsza dolegliwości bólowe ze strony mięśni. Olej z pestek granatu ma właściwości przeciwświądowe, dlatego jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie egzemy i łuszczycy. Ponadto wykazuje działanie głęboko nawilżające, regenerujące, oczyszczające, kojące oraz odżywcze. Olej z pestek granatu pobudza produkcję keratynocytów – żywych komórek naskórka. Dzięki temu wspomaga procesy regeneracyjne uszkodzonej skóry, przywraca jej witalność oraz młodzieńczy wygląd.

Które olejki są najlepsze do pielęgnacji skóry? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry Źródło: 36,6

Olej z pestek granatu – zastosowanie 

Olej z pestek granatu znajduje zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce oraz w aromaterapii. Stanowi składnik różnych kosmetyków o właściwościach odżywczych, nawilżających, regenerujących i uelastyczniających skórę. Olej z pestek granatu dodawany jest do preparatów działających przeciwzmarszczkowo i odmładzająco, a także do kosmetyków ochronnych zapobiegających niekorzystnemu oddziaływaniu promieni słonecznych i czynników atmosferycznych na skórę. Jest szczególnie zalecany w pielęgnacji cery dojrzałej oraz suchej, zniszczonej i skłonnej do podrażnień. Ze względu na właściwości redukujące opuchliznę stanowi ważny składnik kremów pod oczy. Olej z pestek granatu znajduje zastosowanie w leczeniu łuszczycy, egzemy oraz oparzeń słonecznych. Wykorzystywany jest przy wykonywaniu masaży działających przeciwobrzękowo i łagodząco na bóle mięśni, co ma zastosowanie głównie u sportowców.

Olej z pestek granatu stosowany jest w pielęgnacji włosów, zwłaszcza przesuszonych, zniszczonych i rozdwajających się. Regularne aplikowanie oleju z pestek granatu na włosy przywraca im naturalną elastyczność i sprężystość oraz nadaje zdrowego blasku. Olej z pestek granatu przyczynia się także do odbudowywania struktury włosów i przeciwdziała ich nadmiernemu wypadaniu. Znajduje zastosowanie jako preparat oczyszczający skórę głowy oraz zwalczający problem łupieżu i łuszczenia się skóry, przy jednoczesnym stymulowaniu porostu włosów.

Olej z pestek granatu w warunkach domowych zaleca się stosować m.in. jako:

  • zamiennik kremu do twarzy – kilka kropel oleju z pestek granatu aplikuje się bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu,
  • balsam do ciała – olej z pestek granatu wmasowuje się w ciało po uprzedniej kąpieli lub dodaje się do wanny z ciepłą wodą w ilości około 1–2 łyżki stołowe,
  • maska na skórę głowy – olej delikatnie wmasowuje się w skórę głowy na mniej więcej 1 godzinę przed umyciem włosów,
  • maska na włosy – olej aplikuje się na suche włosy i pozostawia na co najmniej 20 minut, po tym czasie włosy myje się szamponem.

Olej z pestek granatu do picia 

Olej z pestek granatu tłoczony na zimno, nieoczyszczony, przeznaczony jest do stosowania nie tylko zewnętrznego, ale również wewnętrznego. Może stanowić dodatek do różnych sałatek i potraw, znajduje również zastosowanie do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek granatu do picia redukuje stany zapalne w organizmie oraz uwrażliwia tkanki na insulinę, zapobiegając insulinooporności, charakterystycznej m.in. dla cukrzycy i zespołu metabolicznego. Ponadto wykazuje działanie regenerujące i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie. Olej z pestek granatu do picia ze względu na właściwości antyoksydacyjne działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i trawienny oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów: piersi, jelita grubego i prostaty. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów.
Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce.
Właściwości olejku cedrowego 
Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Właściwości olejku cedrowego  TVN zdrowie
Olej z orzechów laskowych – zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce.
Właściwości zdrowotne i lecznicze
Olej z orzechów laskowych – zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce. Właściwości zdrowotne i lecznicze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?