Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej moringa i jego wszechstronne zastosowanie. Jakie posiada właściwości?

Olej moringa i jego wszechstronne zastosowanie. Jakie posiada właściwości?

Zainteresował Cię ten artykuł?
olej

Fot.: AlexPro9500 / Getty Images

Olej moringa posiada wiele właściwości, które czynią go drogocennym składnikiem zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Wytłaczany jest z nasion bardzo cennego drzewa moringa, które potocznie nazywane jest drzewem chrzanowym (ze względu na podobny smak korzeni obu roślin).

Olej moringa i jego właściwości czynią z niego jeden z bardziej pożądanych produktów na rynku. Drzewo, z którego powstaje, pierwotnie występowało tylko u podnóża Himalajów i zaliczane jest do grupy tzw. superżywności, czyli najzdrowszych produktów na świecie.

Co to jest olej moringa?

Olej moringa jest bardzo podobny w konsystencji do oliwy z oliwek, ale znacznie lepiej się od niej wchłania, co zwiększa jego wykorzystanie w kosmetyce. Jego zastosowanie jako produktu do pielęgnacji podkreślają zapiski pochodzące sprzed 1400 r. p.n.e., kiedy to zmieszany z kadzidłem, ciborą zmienną (czyli papirusem) oraz sfermentowanym sokiem roślinnym stanowił ceniony wówczas środek przeciwzmarszczkowy.

W płynnej i naturalnej postaci ma delikatny żółty kolor, lekką postać, orzechowy zapach i słodkawy smak. Otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno nasion drzewa moringi olejodajnej.

Jakie właściwości ma olej moringa?

Olej moringa, jako jeden z nielicznych tego typu produktów, w większości (74,9%) składa się z kwasu oleinowego, który w głównej mierze decyduje o jego leczniczych właściwościach. Związek ten należy do grupy cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, stąd też wartości wyciągu z drzewa chrzanowego są porównywalne do właściwości najlepszej gatunkowo oliwy z oliwek. Główną zaletą kwasu oleinowego jest to, że pomaga zredukować stężenie tzw. złego cholesterolu (LDL). Jest zalecany w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, ponieważ zmniejsza lepkość krwi i obniża jej ciśnienie.

Olej moringa zawiera także 12% kwasu oleopalmitynowego, 1,7% kwasu linolenowego i 1,2% linolowego. Posiada też, jak każdy produkt tego typu, tłuszcze nasycone, które mogą wpływać negatywnie na organizm, np. podnosząc stężenie złego cholesterolu (stanowią około 20% jego zawartości), ale bogactwo pozostałych substancji odżywczych i pierwiastków potrzebnych organizmowi znacznie przewyższa jego możliwe działanie negatywne.

Olej z drzewa chrzanowego zawiera też duże ilości witaminy A i E. Sterole i antyoksydanty posiadają zdolność wspomagania regeneracji uszkodzonej, np. przez toksyny, wątroby. Podążając za tym odkryciem, naukowcy badają efekty wykorzystywania oleju moringa przy zaburzeniach funkcji tego narządu, powstałych na skutek przyjmowania leków lub zapalenia wątroby typu B.

Olej moringa – zastosowanie w kuchni

Olej moringa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Tłoczony na zimno stanowi bardzo zdrowy dodatek do sałatek, sosów i majonezu. Ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, można go używać do smażenia, chociaż do tego typu obróbki termicznej zalecana jest jego forma rafinowana.

Należy pamiętać, że kiedy jest wystawiony na działanie światła i wysokiej temperatury, jełczeje, traci właściwości i znacznie skraca się jego przydatność do spożycia. Stąd też najlepiej przechowywać go w szczelnych pojemnikach z ciemnego szkła. Dobrze jest, jeżeli stoi w chłodnym i zaciemnionym miejscu, gdzie nie jest wystawiony na działanie powietrza i zmiennych temperatur.

Olej moringa na twarz, czyli jego zastosowanie w kosmetyce

Przemysł kosmetyczny od lat ceni olej moringa, który coraz częściej stanowi składnik kremów i preparatów nakładanych na twarz. Polecany jest zwłaszcza jako skuteczna substancja nawilżająca i zmiękczająca naskórek. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają dużą zdolność do wzmacniania tzw. lipidowej bariery ochronnej skóry, ponieważ zapobiegają utracie nadmiaru wody. Cera jest nie tylko nawilżona, ale również odpowiednio odżywiona. Kwasy przyspieszają proces regeneracji i zmniejszają stany zapalne, stąd olej moringa polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej, skłonnej do podrażnień. Ponieważ jest naturalnym składnikiem przeciwutleniającym, stanowi doskonałą bazę kosmetyków, które niwelują efekty upływu czasu, tzw. serii anti-aging. Olej z moringi nie tylko nadaje się do pielęgnacji skóry twarzy, ale można nim też nacierać całe ciało i wykorzystywać do leczniczego i regeneracyjno-relaksującego masażu.

Kosmetyki na bazie wyciągu z drzewa chrzanowego można też nakładać na włosy, aby wzmocnić ich cebulki, a przez to zapobiegać ich nadmiernemu wypadaniu. Właściwości nawilżające czynią tego typu szampony i odżywki skutecznymi w walce z uciążliwym łupieżem. W formie kosmetyku do włosów można wykorzystywać nie tylko gotowe produkty dostępne w drogeriach czy sprzedaży internetowej, ale również olej w czystej postaci. Stosowany przed myciem głowy stanowi swego rodzaju kompres regenerujący. Po nałożeniu na włosy można owinąć głowę ręcznikiem i pozostawić tak na około pół godziny. Jeżeli niewielka jego ilość zostanie naniesiona na już umyte i wilgotne włosy, można traktować go jako formę odżywczego serum, które ułatwia późniejszą stylizację.

Zobacz film: Co wiesz o oleju sojowym? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?