Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego?
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego?

Olejki do pielęgnacki skóry

Fot: aluxum / gettyimages.com

Olej abisyński jest stosowany jako jeden ze składników do pielęgnacji twarzy i ciała, a jego właściwości zostały docenione nie tylko przez ludność z Afryki, ale także przez Europejczyków. Olej abisyński ma właściwości nawilżające i odżywcze, a także działa przeciwstarzeniowo.

Olej abisyński stosować można zarówno na twarz, jak i na włosy, skórę głowy oraz całe ciało. Wykorzystać można go w wielu zabiegach pielęgnacyjnych nie tylko w gabinetach kosmetycznych, ale także domowym zaciszu. Naturalnym miejscem występowania oleju abisyńskiego jest Etiopia (dawna Abisynia, stąd też wywodzi się nazwa produktu).

Czym jest olej abisyński?

Olej abisyński jest otrzymywany z nasion modraku abisyńskiego, czyli rośliny jednorocznej, oleistej, która rośnie w Etiopii. Modrak obecnie uprawiany jest także w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Egipcie i Maroko. Roślina ta jest bardzo niepozorna z wyglądu. Łodyga modraka sięga maksymalnie 1,5 m wysokości i porastają ją drobne kwiatki i listki.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Olej z nasion modraka wykorzystuje się jako składnik paliw, kosmetyków, a także paszy dla zwierząt. Ma słomkowy kolor i jest bezwonny, a głównie charakteryzuje się bardzo szybkim wchłanianiem oraz wysoką zawartością kwasu erukowego. Kwas ten uznaje się za substancję trującą, dlatego olej abisyński nie nadaje się do spożycia dla ludzi. Właściwości oleju abisyńskiego są głównie związane właśnie z dużym stężeniem kwasu erukowego. Kosmetyk polecany jest szczególnie osobom ze skórą suchą, wrażliwą i zniszczoną. Zawarte w nim witaminy pomagają w regeneracji naskórka i odbudowie zniszczonych włosów. Olej abisyński działa kompleksowo i jest odpowiedni dla każdego typu cery.

Preparat można zakupić w sklepach z naturalnymi kosmetykami, a jego cena to około 30 zł za 100 ml. Można także kupić go w wersji balsamu do ciała lub odżywki do włosów. Olej należy przechowywać w szklanej butelce, w miejscu zacienionym, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości.

Olej abisyński: właściwości i zastosowanie

Olej abisyński bardzo dobrze sprawdza się jako składnik wielu kosmetyków dostępnych w drogeriach, perfumeriach i sklepach z naturalnymi produktami. Znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii ze względu na wiele pozytywnych właściwości:

  • przeciwdziała starzeniu się skóry,
  • szczególnie polecany jest osobom z egzemą, atopowym zapaleniem skóry lub alergiami,
  • działa jako preparat przeciwzmarszczkowy,
  • dodaje sprężystości i blasku skórze,
  • chroni skórę dojrzałą,
  • ma właściwości kojące i regeneracyjne, dlatego dobrze go stosować po opalaniu się,
  • przywraca włosom nawilżenie i połysk.

Olej abisyński można stosować w wielu różnych zabiegach pielęgnacyjnych. Przede wszystkim może być używany zamiast kremu na twarz, zwłaszcza przez osoby z cerą suchą, dojrzałą, z pierwszymi oznakami starzenia się. Kosmetyk bardzo dobrze nawilża skórę i przywraca jej zdrowy wygląd i blask. Na skórze tłustej nie pozostawia nieprzyjemnej warstwy filmu, ponieważ bardzo szybko się wchłania. Ponadto dogłębnie nawilża skórę. Dzięki systematycznej pielęgnacji skóry twarzy, przy użyciu oleju abisyńskiego, można dłużej zachować świeżość, młodość, a oznaki starzenia się i zmęczenia będą zniwelowane.

Który olejek do pielęgnacji skóry jest najlepszy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Kuracja olejem abisyńskim jest polecana nie tylko na twarz, ale także na stopy i dłonie. Przed snem warto nałożyć grubą warstwę oleju na stopy oraz dłonie, a następnie założyć bawełniane rękawiczki na dłonie i skarpety na nogi. Rano skóra będzie nawilżona, a zrogowaciałe elementy naskórka staną się dużo miększe. Olej abisyński może być także stosowany jako serum nawilżające do paznokci. Zapobiega ich rozdwajaniu się i łamaniu, przez co dłonie mają zdecydowanie ładniejszy wygląd.

Właściwości oleju abisyńskiego sprawdzą się także na suchych i łamliwych włosach. W takiej sytuacji dobrze do codziennej pielęgnacji wprowadzić nacieranie włosów preparatami zawierającymi drogocenny olejek, zwracając uwagę zwłaszcza na końcówki. W przypadku włosów wyjątkowo łamliwych i zniszczonych, na przykład po zbyt częstym lub źle przeprowadzonym farbowaniu czy nadmiernym prostowaniu, olej abisyński można zastosować w formie maski. Należy go wetrzeć i pozostawić w ten sposób na całą noc.

Olej abisyński można zmieszać z olejem migdałowym lub arganowym i zastosować jako preparat do nawilżania, lub masażu w trakcie kąpieli. Skóra po takim zabiegu będzie wyjątkowo miękka, pachnąca i nawilżona. Olej abisyński sprawdzi się także jako preparat przynoszący ulgę po opalaniu lub przy delikatnym podrażnieniu skóry przez słońce np. podczas wakacji. Olej ten jest idealny dla osób ze skórą suchą i wrażliwą, ponieważ chroni skórę przed utratą wilgoci i buduje płaszcz hydrolipidowy.

Co ciekawe, kosmetyk można też stosować jako utrwalacz do makijażu. Sprawdza się zarówno jako baza pod podkład, jak i jako baza pod cienie lub szminkę. Dzięki niemu makijaż dłużej się utrzyma, a skóra będzie nawilżona i pełna blasku.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Niezwykły olej z Afryki.
Jak wykorzystać olej marula?
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula? Dzień Dobry TVN
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów?
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów? Dzień Dobry TVN
Olej lniany na twarz – efekty, jak stosować i kosmetyczne właściwości naturalnego kosmetyku
Olej lniany na twarz – efekty, jak stosować i kosmetyczne właściwości naturalnego kosmetyku TVN zdrowie
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić