Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis, kcal, właściwości zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Pieczony kurczak z sosem żurawinowym - przepis, kcal, właściwości zdrowotne

Getty Images/jatrax

Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to pieczony kurczak z sosem żurawinowym. Pyszne, niskokaloryczne i niedrogie danie to świetna propozycja na niedzielny obiad, który pozwoli ci zrzucić zbędne kilogramy.

Żurawina - dlaczego warto ją jeść?

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym. Dzięki swoim właściwościom żurawina nie traci wartości w procesie obróbki termicznej, dlatego z korzyścią dla zdrowia można spożywać jej – smaczniejsze od świeżych owoców – przetwory. Doskonałym wyborem jest żurawina suszona, która może stanowić zarówno smaczny dodatek do porannego musli lub mięsnych potraw, jak i samodzielną, pożywną przekąskę. Warto jednak pamiętać, że dostępne w sklepach suszone owoce nie zawsze są produktem w pełni korzystnym dla zdrowia. Należy unikać żurawiny dosładzanej, z dodatkiem olejów i środków konserwujących.

Przeczytaj także: Żurawina suszone - właściwości odżywcze

Składniki na pieczonego kurczaka z żurawiną /2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej bez dodatku cukru
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • olej rzepakowy
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temp 220 st. C z termoobiegiem. Filety kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i natrzyj kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. z termoobiegiem. Piecz przez kolejne 10 minut.

Następnie przygotuj sos żurawinowy: wymieszaj 2 łyżki konfitury żurawinowej, wodą, dodaj miód i skórkę z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polej nim upieczone piersi kurczaka. Idealnym dodatkiem do kurczaka będzie solidna surówka z białek kapusty. Smacznego!

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki

Zobacz także video: Żurawina od kuchni

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
8
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami
#ObiadNaZdrowie: Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami TVN zdrowie
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Przepis na jego wykorzystanie w daniach z kurczakiem, ryżem i nuggetsami
Jak zrobić sos słodko-kwaśny? Przepis na jego wykorzystanie w daniach z kurczakiem, ryżem i nuggetsami Dzień Dobry TVN
Przepis na kurczaka gong bao z orzechami
Przepis na kurczaka gong bao z orzechami Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na odporność:
śniadanie, obiad i kolacja
Najlepsze przepisy na odporność: śniadanie, obiad i kolacja TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić