Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mydło potasowe – właściwości i zastosowanie prawdziwego szarego mydła. Dlaczego warto go używać?
menu
Polub nas na Facebooku

Mydło potasowe – właściwości i zastosowanie prawdziwego szarego mydła. Dlaczego warto go używać?

Mydło potasowe

Fot. Sinhyu / Getty Images

Mydło potasowe znane jest od pokoleń. Używane było do pielęgnacji ciała, włosów, ale także do prania czy czyszczenia. Obecnie również stanowi doskonały preparat pielęgnacyjny, który może być stosowany zarówno na skórę, jak i na włosy. Oprócz tego wykorzystywane jest w ogrodnictwie oraz jako środek piorący. Jakie są właściwości mydła potasowego i dlaczego warto go używać?

Mydło potasowe nosi miano prawdziwego szarego mydła. W Polsce produkowane jest od 1918 roku i przez lata zdobyło dużą sławę przede wszystkim przez swoje hipoalergiczne właściwości. Współcześnie jednak szare mydło potasowe wydaje się mniej popularne niż jego sodowa wersja. Dodatkowym problemem jest to, że wiele osób nie rozróżnia od siebie tych dwóch produktów.

Czym wyróżnia się szare mydło potasowe?

Warto wiedzieć, że w sklepach dostępne są mydła sodowe i potasowe. Oba rodzaje produktów określane bywają mianem szarego mydła, jednak tylko w jednym przypadku jest to właściwa nazwa.

Sapo kalinus FP X, czyli mydło potasowe, jako preparat farmaceutyczny przygotowywane jest na podstawie przepisu farmakopealnego. Produkt stanowi mieszaninę soli potasowych kwasów tłuszczowych w wodzie i wytwarzany jest na bazie czterech składników. Oryginalny przepis na mydło potasowe zapisany w „Farmakopei Polskiej” zawiera olej lniany, wodorotlenek potasu, etanol 96% i wodę oczyszczoną.

Czy używasz mydła potasowego?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Mydło potasowe, które można znaleźć w sklepach stacjonarnych lub internetowych, wyróżnia się składem podanym na opakowaniu. Na etykiecie prawdziwego szarego mydła powinno znaleźć się określenie Potassium palmate, a nie Sodium palmate. Dodatkowo mydła potasowe nie zawierają sztucznych barwników ani substancji zapachowych.

Produkty tego typu charakteryzują się specyficznym wyglądem. Mydła potasowe to mydła szare i maziste, a więc miękkie. Ich konsystencja przypomina nieco galaretkę, dzięki czemu wyjątkowo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Choć zwyczajowa nazwa to „mydło szare”, barwa preparatu może być nieco inna. Jest najczęściej jasnożółta, żółtobrązowa lub brunatna.

Zobaczcie, jakie mydło powinniśmy kupować:

Zobacz film: Które mydło wybrać? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Właściwości mydła potasowego

Mydło szare potasowe słynie z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim jest hipoalergiczne, dzięki czemu bez obaw mogą stosować je osoby ze skłonnościami do uczuleń. Poza tym wyróżnia się działaniem antybakteryjnym, a także regeneracyjnym i łagodzącym. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kosmetyce i pielęgnacji.

Zastosowanie mydła potasowego

Szare mydło potasowe wykorzystywane jest najczęściej jako środek do mycia rąk. Tak naprawdę można stosować go także na całe ciało, w tym m.in. na twarz. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i delikatnie złuszczającym mydło potasowe przynosi ulgę osobom, które mają skórę tłustą lub trądzikową. Z kolei osoby z cerą suchą powinny używać go z umiarem, ponieważ nadmierne stosowanie może doprowadzić do wysuszenia skóry. W związku z tym po umyciu szarym mydłem potasowym twarzy albo ciała warto zastosować krem lub balsam.

Mydło potasowe wykorzystywane jest jako produkt do mycia włosów, ponieważ otwiera łuski włosowe, dzięki czemu ułatwia przedostawanie się składników do wnętrza włosów. Należy jednak pamiętać, aby po umyciu głowy mydłem potasowym nałożyć nawilżającą odżywkę.

Szare mydło potasowe używane bywa jako środek przyspieszający gojenie wyprysków, skaleczeń i ran (w tym tych pooperacyjnych). Oprócz tego może okazać się pomocne w łagodzeniu obrzęków spowodowanych różnymi urazami stawów, np. stłuczeniami czy zwichnięciami. W takim przypadku warto wcierać mydło w bolące miejsca lub zastosować okład z roztworu mydła potasowego.

Do czego jeszcze można wykorzystać mydło potasowe? Inne popularne zastosowanie to wywabianie plam z ubrań czy dywanów, a także mycie pędzli do makijażu. Co istotne, mydło potasowe stanowi też składnik preparatów aptecznych, w tym m.in. maści Wilkinsona i spirytusu mydlanego.

Zobaczcie, jaki jest skład mydła:

Zobacz film: Skład mydła.  Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Pogromca szkodników, czyli mydło potasowe ogrodnicze

Nieco mniej znane jest zastosowanie mydła potasowego w ogrodnictwie. Preparat sprawdzi się jednak doskonale w ochronie roślin, zwłaszcza tych doniczkowych. W tym przypadku często stosowane jest mydło potasowe na mszyce, a także przędziorki czy wełniaki – produkt szybko eliminuje szkodniki, a przy tym jest bezpieczny i ekologiczny. Poza tym pomaga też w zwalczaniu chorób roślin wywoływanych przez bakterie lub grzyby.

Gdzie kupić mydło potasowe?

Prawdziwe szare mydło można kupić w drogeriach, mydlarniach, aptekach lub sklepach internetowych. Wyjątkowo popularne jest zwłaszcza tzw. szare mydło potasowe z Ukrainy. Oprócz niego dostępne są inne środki tego typu, które mogą różnić się gramaturą i ceną. Ciekawym środkiem jest też mydło potasowe w płynie.

Zamiast kupować gotowy produkt, można pokusić się o samodzielne przygotowanie go. Receptura mydła potasowego nie jest skomplikowana, jednak należy pamiętać, że wykonanie go wymaga nieco cierpliwości.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
21
1
Polecamy
Ałun glinowo potasowy jako dezodorant – jak go stosować i jakie ma właściwości?
Ałun glinowo potasowy jako dezodorant – jak go stosować i jakie ma właściwości? Dzień Dobry TVN
Olejek cynamonowy zdziała cuda w walce... z trądzikiem! Jak go zrobić samemu?
Olejek cynamonowy zdziała cuda w walce... z trądzikiem! Jak go zrobić samemu? Dzień Dobry TVN
Szare mydło – właściwości, działanie i zastosowanie. Jaki jest skład szarego mydła?
Szare mydło – właściwości, działanie i zastosowanie. Jaki jest skład szarego mydła? TVN zdrowie
Mydło marsylskie – skład i właściwości. Czy można je stosować do włosów?
Mydło marsylskie – skład i właściwości. Czy można je stosować do włosów? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu