Czytasz: Witamina C – właściwości i naturalne źródła. W czym jest jej najwięcej?

Witamina C – właściwości i naturalne źródła. W czym jest jej najwięcej?

NAN

Fot: M.studio / fotolia.com

Naturalna witamina C, czyli kwas askorbinowy, występuje głównie w owocach i warzywach. Największym źródłem kwasu są owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, kiwi, truskawki, papryka, natka pietruszki, brukselka. Witamina C występuje również w rokitniku zwyczajnym i zielu pokrzywy.

Witamina C to związek chemiczny, który ma swoje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Produkty do pielęgnacji ciała z kwasem askorbinowym mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry i przyspieszają gojenie się ran.

Naturalna witamina C – rola w organizmie człowieka

Kwas askorbinowy to jedna z najbardziej popularnych witamin o wielokierunkowym działaniu, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wieku, płci oraz stanu organizmu. Średnia dzienna dawka kwasu askorbinowego u dorosłego człowieka wynosi około 60 -75 mg/h. Najwięcej witaminy muszą przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, palacze papierosów czy osoby zmagające się na co dzień z nadciśnieniem tętniczym.

Naturalna witamina C jest ważna w organizmie człowieka, ponieważ jej niedobory powoduje osłabienie układu odpornościowego człowieka, co przekłada się na zwiększenie ryzyka infekcji. Ponadto osoby, u których spożycie witaminy C jest niskie zwiększa się ryzyko chorób serca, problemów z gojeniem się ran oraz powstawania owrzodzeń.

Naturalna witamina C dla dzieci

Dzieci do 9. roku życia potrzebują dziennie witaminy C w stężeniu od 30 do 40 mg. W kolejnych latach stopniowo to zapotrzebowanie wzrasta. Dieta dziecka powinna być bogata w owoce, takie jak: czarna porzeczka, pomarańcze czy truskawki. W aptece można kupić gotowe preparaty w formie tabletek musujących, kapsułek czy syropów z witaminą C do podawania doustnego.

W czym jest najwięcej witaminy C?

Najlepsze źródło witaminy C to owoce, warzywa oraz zioła. Kwas askorbinowy znajduje się również w mięsie, nabiale i orzechach. Zdecydowanie najwięcej witaminy C występuje w owocach dzikiej róży, bo 100 gramów produktu zawiera od 250 do 800 mg kwasu askorbinowego, co stanowi kilka- a nawet kilkanaście razy powieloną średnią dzienną dawkę tej substancji dla dorosłego człowieka.

Źródła witaminy C

Witamina C jest wrażliwa na światło i wysoką temperaturę. Podczas parzenia czy gotowania może ona ulegać rozkładowi, dlatego najwięcej kwasu askorbinowego będą miały surowe owoce i warzywa.

  • Owoce z witaminą C

Wśród owoców najwięcej kwasu askorbinowego zawierają: czarna porzeczka, kiwi, truskawki, cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Witamina znajduje się również w: agreście, malinach, gruszkach, jabłkach, czerwonej porzeczce, bananach oraz śliwkach.

  • Warzywne produkty z witaminą C

Najbogatszym źródłem witaminy C wśród warzyw są: papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły i kalarepa. Związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych występuje też w takich produktach, jak: kapusta (zwłaszcza kiszona), szpinak, fasola szparagowa, cykoria, rzodkiewka, kalafior, buraki, sałata, marchewka, pomidory.

  • Zioła

Wśród ziół najwięcej witaminy C zawiera w sobie rokitnik zwyczajny, ziele pokrzywy, chiński cytrynowiec oraz liście lebiodki pospolitej. Z ziół można robić rozgrzewające napary, które wzmacniają odporność i przeciwdziałają rozwojowi przeziębienia i grypy. Preparaty można kupić w każdej aptece zarówno w formie suszu do zaparzania, jak i tabletek i kapsułek.

  • Inne produkty w witaminą C

W 100 gramach niedojrzałych włoskich orzechów znajduje się 3000 mg kwasu askorbinowego. Nabiał ma niewielką zawartość witaminy C – występuje ona głównie w mleku krowim, kefirach i jogurtach. Niewiele więcej kwasu askorbinowego znajduje się w mięsie. Największe zawartości witaminy z mięsnych produktów posiadają: nerki, wątróbka oraz drób. Witaminę C zawierają również: igliwia świerku i sosny, owoce jarzębiny i głogu, a także lucerna.

Naturalna witamina C – acerola

Acerola C to naturalna witamina C o długotrwałym działaniu, ponieważ uwalnia się stopniowo przez 12 godzin. Produkt zawiera 30 razy więcej kwasu askorbinowego, niż, np. cytryna czy grejpfrut. Jedna kapsułka aceroli (prasowana specjalną macierzą celulozową) zawiera 100 mg czystej witaminy C. Dostarczanie kwasu askorbinowego do organizmu jest bardzo ważne. Niedobory tej witaminy prowadzą do, np.: osłabienia i zmęczenia, problemów z koncentracją, utraty apetytu, podatności na infekcje, obniżonej sprawności fizycznej, a nawet kłopotów ze snem.

Zobacz film: Produkty wzbogacone o witaminę C. Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie