Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naturalne sposoby na przeziębienie, czyli owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C!
menu
Polub nas na Facebooku

Naturalne sposoby na przeziębienie, czyli owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C!

stock_colors/Getty Images

Sezon przeziębień trwa w najlepsze. By skutecznie się chronić, warto dodać do codziennej diety owoce i warzywa, które są prawdziwymi skarbnicami witaminy C. To ona wzmacnia naturalną odporność organizmu. Poznaj warzywa i owoce, które biją rekordy w zawartości witaminy C.

1.     Dzika róża 1800 mg / 100 g

Owoce dzikiej róży są cenione najbardziej za wysoką zawartość witaminy C. Jej zawartość w surowych owocach jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w owocach cytrusowych. Suszenie, mrożenie i gotowanie powoduje, że ilość witaminy C znacznie się zmniejsza, jednak nadal pozostaje kilkakrotnie wyższa niż w cytrusach. Jeden do trzech owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Te liczby robią wrażenie!

Przeczytaj także: Ten napar z owoców dzikiej róży Agnieszki Cegielskiej to bomba witaminowa!

2.     Czarna porzeczka 183 mg / 100 g

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli niedużo jak na owoc. Jej zawartość witaminy C w 100 g, czyli 183 mg pokrywa 240% dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej. Ponad to, czarna porzeczka posiada sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo. Bardzo wysoka zawartość witaminy C w czarnej porzeczce to gwarant, że ten owoc jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na przeziębienia, obniżoną odporność, słabe naczynia krwionośne, paradontozę i próchnicę zębów.

3.     Natka pietruszki 178 mg/ 100 g

Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6 i  kwas foliowy. Na szczególną uwagę zasługuje zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się nawet ponad 170 mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie zdrowego dorosłego człowieka na kwas askorbinowy to około 80 mg. Natka pietruszki dostarcza zatem więcej witaminy C niż cytrusy, czy papryka. Liście natki stanowią także bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Obecne w liściach żelazo niehemowe jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C.

4.     Czerwona papryka 144 mg/100 g

Czerwona papryka to doskonałe źródło witaminy C, a także wielu olejków eterycznych odpowiedzialnych za charakterystyczny smak i aromat. Dodatkowo to źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. By zachować jej wysoką zawartość wit. C, należy spożywać ją na surowo, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że część tej witaminy ulega rozkładowi.

5.     Brokuły 83 mg/100 g

Brokuł to skarbnica zdrowia dla organizmu. Oprócz wysokiej zawartości tej witaminy wzmacniającej odporność, brokuły pozytywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz właściwą pracę nerek. Brokuły zawierają także luteinę, zeaksantynę, ryboflawinę i witaminę C, które chronią wzrok i zabezpieczają przed chorobami oczu związanymi z wiekiem.

6.     Szpinak 86 mg /100 g

Na co, oprócz wzmocnienia może liczyć jedząc szpinak? Szpinak zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, E i K. Dostarcza również sporo witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Składniki mineralne, w jakie obfituje zielone warzywo, to przede wszystkim potas, magnez, wapń, fosfor. Szpinak zawiera luteinę – jeden z zawartych w roślinach, niezbędnych dla zdrowia karotenoidów, których organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie, więc musi pozyskiwać je z pożywienia. Na tle innych warzyw szpinak wyróżnia się dużą zawartością białka. Jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego.

7.     Truskawki 66 mg/100 g

Walory smakowe truskawek czynią z nich jedne z najbardziej lubianych krajowych owoców. Warto je spożywać również ze względu na bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, bo w 100 g znajduje się aż 66 mg kwasu askorbinowego, a średnie dzienne zapotrzebowanie to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Owoce dostarczają także witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E.

8.     Poziomki 60 mg/100 g

Obecne w poziomkach związki wzmacniają ogólną odporność. Wykazują działanie antyseptyczne – dzięki temu wspomagają naturalne siły obronne organizmu w walce z różnego typu infekcjami (skórnymi, dróg oddechowych, pokarmowymi itd.) o pochodzeniu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym. Przeciwdziałają zmianom zapalnym, m.in. chorobom przyzębia. Mogą także łagodzić dolegliwości bólowe, np. w dnie moczanowej. Owoce poziomki pospolitej dostarczają szeregu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Ograniczają ilość kancerogennych mutacji i hamują procesy starzenia się komórek.

Przeczytaj także: Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?

9.     Kiwi 59 mg / 100 g

Właściwości witaminy C z kiwi pozwolą poprawić odporność organizmu oraz walczyć z przeziębieniem. Owoc kiwi cechują też właściwości przeciwutleniające, dlatego wzmacnia on organizm i spowalnia procesy starzenia komórek. Włączone na stałe do codziennej diety kiwi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

10. Cytryna 53 mg/100 g

Duża ilość witaminy C w cytrynie sprawa, że spożywanie jej w znacznym stopniu wspomaga pracę układu odpornościowego. Ma ona wpływ na przyspieszenie powrotu do zdrowia. Stąd też zalecenia, aby w czasie największej zachorowalności na grypę profilaktycznie spożywać cytrynę, aby uniknąć choroby. Ze względu na jej właściwości bakteriobójcze cytrynę można stosować w początkowym stanie zapalnym dróg oddechowych. Spożycie roztworu letniej wody z sokiem z cytryny często może zwalczyć pierwsze objawy zapalenia gardła.

Zobacz nasze video: Te produkty zawierają najwięcej witaminy C

Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
64
5
Polecamy
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć Dzień Dobry TVN
Egzotyczne owoce.
Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Szpinak – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Szpinak – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie