Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto nie może jeść czekolady? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Kto nie może jeść czekolady? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6°C!

Zobacz film: Kto nie może jeść czekolady? źródło: 36,6

Czekolada - ale tylko gorzka - może mieć korzystny wpływ na organizm. Zawarte w niej substancje poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, obniżają ciśnienie, a także zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Niestety nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Kto nie powinien jeść czekolady?

Dobrej jakości gorzka czekolada (czyli taka, która zawiera co najmniej 75 proc. kakao) to bogactwo witamin substancji odżywczych. Ten rodzaj czekolady zawiera sporo witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy (pomagają zredukować negatywne skutki stresu). Czekolada jest także doskonałym źródłem potasu, który obniża ciśnienie i wzmacnia serce. Dodatkowo czekolada zawiera trochę żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych, oraz magnezu, który korzystnie wpływa na pracę serca.

Jedzenie czekolady aktywuje wydzielanie serotoniny. Zawarty w czekoladzie tryptofan jest niezbędny do jej produkcji. Serotonina to hormon, który niemal w 90 proc. wytwarzany jest w jelitach. Nazywany bywa hormonem szczęścia, bo jego stężenie bezpośrednio przekłada się na nasze samopoczucie.

Czekolada - kto nie może jej jeść?

Mimo że czekolada może być wartościowym uzupełnieniem diety, to nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem. Czekolady nie mogą jeść osoby, które są na nią uczulone lub zmagają się z bardzo dużą otyłością. Czekolada nie jest wskazana także tym osobom, które mają refluks żołądka lub przyjmują leki na depresję starszej generacji. Kto jeszcze nie może jeść czekolady? Dowiecie się tego z powyższego filmu, w którym Ewa Drzyzga rozmawia z lek. Michałem Sutkowskim. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra?
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra? Dzień Dobry TVN
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C! TVN zdrowie
#jembozdrowe – Jak w nowym sezonie Ewa Drzyzga będzie zachęcała dzieci do zmiany nawyków żywieniowych?
#jembozdrowe – Jak w nowym sezonie Ewa Drzyzga będzie zachęcała dzieci do zmiany nawyków żywieniowych? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie