Polub nas na Facebooku
Czytasz: Karp – właściwości odżywcze i sposoby przygotowania
menu
Polub nas na Facebooku

Karp – właściwości odżywcze i sposoby przygotowania

NAN

Fot.: ketrin08 / stock.adobe.com

Karpia zazwyczaj jemy raz w roku - w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ryba ta, choć tłusta, jest zdrowa. Pozytywnie wpływa na pracę serca, a dzięki dużej zawartości potasu i fosforu poprawia pamięć i koncentrację.

Karp pojawił się w polskiej kuchni w XIII wieku. Początkowo nazywany był rybą królewską, ale co ciekawe hodowany był głównie w przyklasztornych stawach. Na wigilijnym stole karp zagościł w czasach powojennych. Powód jest bardzo prozaiczny - był łatwy w hodowli i tani. 

Dzisiaj polskie gospodarstwa rybackie produkują około 15 tys. ton karpi rocznie (najwięcej ze wszystkich ryb hodowlanych w naszym kraju), a jak łatwo się domyślić - większość ryb ginie właśnie z okazji świąt Bożego Narodzenia. 

Karpie łatwo adaptują się do nowych warunków, dlatego są proste i tanie w hodowli. Jedzą wszystko, co znajdą w mule, nawet odpadki. Ponieważ hodowcy nie dbają o ryby, te żyją w brudnej wodzie, a potem często sprzedawane są jeszcze "ledwo" żywe w sklepach. Brudna woda, stres, pływanie we własnych odchodach - to wszystko sprawia, że ryby smakują niczym muł, błoto. Wielu Polaków tak właśnie określa smak karpia. Teoretycznie karpie mogą żyć nawet 45 lat, osiągnąć wielkość 120 cm i wagę 35 kg. 

Czytaj też: Święta w wersji light - lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw

Karpie z dobrych hodowli mają zupełnie inny smak i właściwości odżywcze, niż te przetrzymywane tylko dla zysku. Jeśli zdecydujemy się na zakup karpia, wybierzmy droższą rybę. Różnica w cenie wynika z czasu rośnięcia ryby i podawanej mu karmy. Droższe ryby żyją około 3 lat i są karmione zbożami. Tańsze żyją dwa lata i do jedzenia dostają tanie granulaty.

Ryby przed zabiciem powinny zostać wypuszczone przez hodowców do czystej wody, aby tam pływały kilka dni. Wtedy ich  mięso będzie lepsze w smaku. Warto także unikać zakupu żywych ryb ze źle napowietrzonych basenów w sklepach. Przed zakupem zwróćmy uwagę na skrzela - u świeżej ryby mają kolor czerwony. U takiej, która była podduszana - szaroróżowy. Brak tlenu i stres również wpływa na smak. Eksperci twierdzą, że od karpia dużo zdrowsze są... śledzie!

Polecamy: Dlaczego warto jeść śledzie?

Karp - właściwości odżywcze

Dobrze karmiony karp zawiera więcej białka niż tłuszczu. Mięso ryby składa się także z wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu oraz witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Karp zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich znacznie mniej niż w rybach morskich. Nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

Karp - jakie ma właściwości?

W 100 g mięsa ryby znajdziemy:

  • Witamina C – 1.6 mg
  • Tiamina – 0.140 mg
  • Ryboflawina – 0.070 mg
  • Niacyna - 2.100 mg
  • Witamina B6 - 0.219 mg
  • Kwas foliowy - 17 µg
  • Witamina A – 32 IU
  • Witamina B12 – 1.47 µg
  • Wapń – 52 mg
  • Żelazo - 1.59 mg
  • Magnez - 38 mg
  • Fosfor - 531 mg
  • Potas - 427 mg
  • Sód – 63 mg
  • Cynk - 1.90 mg

Zobaczcie także, dlaczego warto jeść ryby:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
20
3
Polecamy
Dorsz bałtycki - kiedy przypada okres ochronny. Dlaczego warto jeść dorsza?
Dorsz bałtycki - kiedy przypada okres ochronny. Dlaczego warto jeść dorsza? Dzień Dobry TVN
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Jakie ryby wybrać zamiast karpia na świąteczny stół?
Jakie ryby wybrać zamiast karpia na świąteczny stół? TVN zdrowie
Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta? Zasady zakupu ryb
Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta? Zasady zakupu ryb TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?