Polub nas na Facebooku
Czytasz: Karp – właściwości odżywcze i sposoby przygotowania

Karp – właściwości odżywcze i sposoby przygotowania

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot.: ketrin08 / stock.adobe.com

Karpia zazwyczaj jemy raz w roku - w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ryba ta, choć tłusta, jest zdrowa. Pozytywnie wpływa na pracę serca, a dzięki dużej zawartości potasu i fosforu poprawia pamięć i koncentrację.

Karp pojawił się w polskiej kuchni w XIII wieku. Początkowo nazywany był rybą królewską, ale co ciekawe hodowany był głównie w przyklasztornych stawach. Na wigilijnym stole karp zagościł w czasach powojennych. Powód jest bardzo prozaiczny - był łatwy w hodowli i tani. 

Dzisiaj polskie gospodarstwa rybackie produkują około 15 tys. ton karpi rocznie (najwięcej ze wszystkich ryb hodowlanych w naszym kraju), a jak łatwo się domyślić - większość ryb ginie właśnie z okazji świąt Bożego Narodzenia. 

Karpie łatwo adaptują się do nowych warunków, dlatego są proste i tanie w hodowli. Jedzą wszystko, co znajdą w mule, nawet odpadki. Ponieważ hodowcy nie dbają o ryby, te żyją w brudnej wodzie, a potem często sprzedawane są jeszcze "ledwo" żywe w sklepach. Brudna woda, stres, pływanie we własnych odchodach - to wszystko sprawia, że ryby smakują niczym muł, błoto. Wielu Polaków tak właśnie określa smak karpia. Teoretycznie karpie mogą żyć nawet 45 lat, osiągnąć wielkość 120 cm i wagę 35 kg. 

Czytaj też: Święta w wersji light - lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw

Karpie z dobrych hodowli mają zupełnie inny smak i właściwości odżywcze, niż te przetrzymywane tylko dla zysku. Jeśli zdecydujemy się na zakup karpia, wybierzmy droższą rybę. Różnica w cenie wynika z czasu rośnięcia ryby i podawanej mu karmy. Droższe ryby żyją około 3 lat i są karmione zbożami. Tańsze żyją dwa lata i do jedzenia dostają tanie granulaty.

Ryby przed zabiciem powinny zostać wypuszczone przez hodowców do czystej wody, aby tam pływały kilka dni. Wtedy ich  mięso będzie lepsze w smaku. Warto także unikać zakupu żywych ryb ze źle napowietrzonych basenów w sklepach. Przed zakupem zwróćmy uwagę na skrzela - u świeżej ryby mają kolor czerwony. U takiej, która była podduszana - szaroróżowy. Brak tlenu i stres również wpływa na smak. Eksperci twierdzą, że od karpia dużo zdrowsze są... śledzie!

Polecamy: Dlaczego warto jeść śledzie?

Karp - właściwości odżywcze

Dobrze karmiony karp zawiera więcej białka niż tłuszczu. Mięso ryby składa się także z wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu oraz witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Karp zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich znacznie mniej niż w rybach morskich. Nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

W 100 g mięsa ryby znajdziemy:

  • Witamina C – 1.6 mg
  • Tiamina – 0.140 mg
  • Ryboflawina – 0.070 mg
  • Niacyna - 2.100 mg
  • Witamina B6 - 0.219 mg
  • Kwas foliowy - 17 µg
  • Witamina A – 32 IU
  • Witamina B12 – 1.47 µg
  • Wapń – 52 mg
  • Żelazo - 1.59 mg
  • Magnez - 38 mg
  • Fosfor - 531 mg
  • Potas - 427 mg
  • Sód – 63 mg
  • Cynk - 1.90 mg

Zobacz film: Folia spożywcza do przechowywania żywności. Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie