Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?

Zobacz film: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność. Źródło: 36,6

Jak przechowywać sery i wędliny, żeby jak najdłużej były świeże i nie pleśniały? Jakie banany i jakie awokado wybrać? Czy owoce i warzywa powinno się trzymać w lodówce? Jak zabezpieczyć koncentrat pomidorowy przed zepsuciem? Na te wszystkie pytania odpowiada Michel Moran!

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Jak wybrać miejsce w lodówce?

A teraz kilka praktycznych porad dotyczących przechowywania żywności, o których Michel nie powiedział.

Przede wszystkim ważne jest miejsce przechowywania żywności w lodówce. Zazwyczaj na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych, dlatego tam powinniśmy znaleźć miejsce na mleko, kefiry, jogurty. Środkowa półka powinna zawierać produkty o krótkiej dacie przydatności, np. biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa. Dolna półka powinna uginać się od warzyw i owoców.  

Dlaczego nie warto myć jajek przed schowaniem ich do lodówki? Niemyte jajka mogą stać w lodówce nawet 3 tygodnie. Ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną. Ugotowane danie dobrze jest spożyć tego samego lub następnego dnia (jest to obowiązek w przypadku dań z rybą) lub w terminie krótszym niż 3 dni od ugotowania.

Bardzo ważne jest częste mycie lodówki. Na jej ściankach osadzają się bowiem bakterie z już psujących się dań. Produkty, które spleśniały, zawierają bardzo niebezpieczne dla zdrowia mykotoksyny, dlatego nie powinno się ich jeść. Mykotoksyn nie zabija nawet obróbka termiczna, a są to substancje mutagenne, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów!

Odpowiednie przechowywanie żywności, mycie produktów przed spożyciem oraz dokładnie sprzątanie w kuchni pomoże nam zachować higienę i uniknąć wielu poważnych chorób - od zatrucia pokarmowego do rozwoju pasożytów w naszym organizmie.

Jak długo poszczególne produkty nadają się do spożycia? Dowiesz się z naszego filmiku:

Zobacz film: Jak długo można przechowywać określone produkty? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
19
4
Polecamy
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Salmonella w mięsie z indyka.
GIS ostrzega przed jego jedzeniem
Salmonella w mięsie z indyka. GIS ostrzega przed jego jedzeniem TVN zdrowie
Produkty zbożowe, czyli jakie?
Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych Dzień Dobry TVN
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Ból w okolicy serca przy oddychaniu - jakie ma przyczyny?
Ból w okolicy serca przy oddychaniu - jakie ma przyczyny?
Miód manuka – „płynne złoto” z Nowej Zelandii
Miód manuka – „płynne złoto” z Nowej Zelandii
Proste ćwiczenia rozciągające poprawią krążenie i zmniejszą ryzyko zawału serca
Proste ćwiczenia rozciągające poprawią krążenie i zmniejszą ryzyko zawału serca
Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?
Dynia ureguluje poziom cukru, cholesterolu i pomoże schudnąć. Co zrobić z dyni?
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki