Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fakty i mity na temat bananów. Dlaczego odcinamy końcówki banana?

Fakty i mity na temat bananów. Dlaczego odcinamy końcówki banana?

Banany w sklepie

Fot. Monashee Frantz / Getty Images

Dlaczego odcinamy końcówki bananów? Czy trzeba specjalnie obierać banany? Po co myć banany jeszcze przed obraniem? Poznajcie wszystkie ciekawostki na temat popularnych owoców - skąd się biorą na sklepowych półkach i jak się z nimi obchodzić przed spożyciem?

Banany uprawiane są na plantacjach. Niestety nie są pozyskiwane w ekologiczny sposób - do ich produkcji wykorzystywane są hektolitry wody i bardzo duże ilości pestycydów. W końcu banany muszą zostać odpowiednio zakonserwowane - czeka je długa podróż m. in. do Europy, uprawiane są bowiem tam, gdzie panuje klimat tropikalny. Uprawa bananów jest jedną z najbardziej szkodliwych dla środowiska. Drzewo bananowca owocuje tylko raz, ścina się z niego banany w kiściach, które mogą ważyć nawet 80 kilogramów. Do sprzedaży trafiają owoce o dobrym wyglądzie estetycznym. Aby go zapewnić jak największej ilości bananów wykorzystuje się ponad 400 rodzajów agrochemikaliów. 

Więcej o produkcji bananów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Skąd pochodzą banany? Produkcja bananów i pestycydy do niej wykorzystywane. Źródło: Wiem, co jem 

Banany - sama chemia?

Banany są pryskane konserwantami po to, aby przetrwały w transporcie. Pestycydy zostają jednak na skórce. Podczas obierania część z nich może dostać się do środka. Dlatego banana warto umyć przed obieraniem. A jak jest z mityczną końcówką, w której mogą być robaki? Cóż, teoretycznie mogą być w niej lamblie. A jak obierać banany? Zobaczcie sami, jak robią to małpy i jak wybrać idealnego banana:

Zobacz film: Fakty i mity na temat bananów. Źródło: iIem, co jem 

Banany - ile zawierają kalorii?

Banany zawierają różną ilość kalorii w zależności od stopnia dojrzałości. Średniej wielkości owoc waży około 120 g dostarczając 116 kcal. Banany mają wysoki indeks glikemiczny - zielone, niedojrzałe banany mają niski IG osiągający wartość 40, natomiast dojrzałe owoce mają IG wynoszące 72. Muszą więc na nie uważać osoby chore na cukrzycę. Więcej o kaloryczności bananów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Ile kalorii mają banany? Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów

Owoce bananowca dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie pokarmów, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W bananach znajdziemy także witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i cynk.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Arbuz - owoc doskonały na upały
Arbuz - owoc doskonały na upały Dzień Dobry TVN
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów
Banan - ile kalorii? Wartość odżywcza, indeks glikemiczny i właściwości bananów TVN zdrowie
Banany – owoce o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne tych owoców
Banany – owoce o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej. Właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne tych owoców TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego