Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowa lemoniada – jak ją zrobić? Pomysłowe przepisy na domową lemoniadę
menu
Polub nas na Facebooku

Domowa lemoniada – jak ją zrobić? Pomysłowe przepisy na domową lemoniadę

Lemoniada - woda z cytryną w szklance, obok cytryna.

Fot. danilovi / Getty Images

Domowa lemoniada to napój chłodzący, który przyrządza się z wody, cukru i soku cytrynowego. Oprócz klasycznej cytrynowej lemoniady istnieje wiele innych wariantów tego napoju. Przygotować można lemoniadę arbuzową, pomarańczową, mango, imbirową czy limonkową.

Domowa lemoniada jest stosunkowo szybka, prosta i tania w przygotowaniu. Orzeźwia i skutecznie gasi pragnienie. Wykorzystane do niej owoce stanowią źródło cennych dla zdrowia witamin, stąd też niegdyś pełniła rolę środka leczniczego. Lemoniadę najlepiej serwować w wysokich, wykonanych z grubego szkła szklankach, które utrzymują długo niską temperaturę napoju. Sporą popularnością w ostatnim czasie cieszą się specjalne słoiki z uchem i słomką.

Domowa lemoniada – co to takiego?

Domowa lemoniada to doskonały sposób na orzeźwienie w upalną, letnią pogodę. Nazywana była dawniej „perskim sorbetem” lub „nektarem”. Najbardziej znaną wersją tego napoju jest połączenie wody, cukru i soku cytrynowego, a pierwsze zapiski na jego temat pochodzą już z VII w. Jednakże z biegiem lat powstało wiele alternatywnych przepisów na lemoniady. Dobór składników to rzecz gustu. Dodatkowo lemoniada dodawana jest często do drinków. Popularny napój stanowi shandy powstały z połączenia jasnego piwa i lemoniady w proporcji 1:1. Inne określenia tego trunku to m.in. clara w Hiszpanii, panaché we Francji, panasch w Szwajcarii, radler w Niemczech.

Jak zrobić lemoniadę z cytryny?

Lemoniada z cytryny uważana jest za klasyk wśród tego typu napojów. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 4 cytryny, 4 łyżki cukru białego, kilka listków świeżej mięty, lód w kostkach. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka, słodzi cukrem i dodaje sok wyciśnięty z 2 cytryn. Następnie całość dokładnie się miesza oraz dodaje lód i miętę. Dwie pozostałe cytryny należy umyć, pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka. W taki sposób powstaje lemoniada domowa z cytryny.

Jak zrobić lemoniadę z limonki?

Kolejną propozycją jest domowa lemoniada z limonki. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 4 limonki, 4 łyżki cukru, kilka listków świeżej mięty, lód w kostkach. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka, słodzi 3 łyżkami cukru i dodaje sok wyciśnięty z 2 limonek. Miętę uciera się z 1 łyżką cukru i razem z lodem wrzuca do wody. Na koniec dodaje się uprzednio umyte i pokrojone w plastry 2 limonki.

Jak zrobić lemoniadę bez cukru?

Istnieją też przepisy na domową lemoniadę bez cukru, dla którego alternatywę stanowi znacznie zdrowszy miód. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 2 cytryny, 2 limonki, kilka liści świeżej mięty, 3 łyżki miodu lipowego, lód w kostkach. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje umyte wcześniej i pokrojone w plastry: 1 cytrynę, 2 limonki oraz miętę. Miód umieszcza się w szklance i dolewa trochę ciepłej wody i sok z cytryny, dzięki czemu uzyska bardziej płynną konsystencję i dokładniej rozprowadzi się w lemoniadzie. Miód dodaje się do dzbanka i na koniec wrzuca się lód.

Czy herbata z cytryną jest zdrowa? Jaką herbatę powinno się pić:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Przepis na domową lemoniadę arbuzową jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, ćwierć dużego arbuza (około 1 kg), 2 cytryny, 3 łyżki cukru, lód w kostkach. W pierwszej kolejności należy wypestkować i pokroić w kostkę arbuza, którego następnie miksuje się i przecedza przez sitko. Do arbuza dodaje się sok wyciśnięty z 1 cytryny i cukier. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje umytą wcześniej i pokrojoną w plastry cytrynę oraz połączone wcześniej składniki i lód. Przed podaniem lemoniadę należy wymieszać, ponieważ z czasem może się rozwarstwić. Dobrym pomysłem jest ozdobienie szklanek kawałkami arbuza.

Jak zrobić lemoniadę z pomarańczami?

Domowa lemoniada z pomarańczy to następna propozycja tego pysznego napoju. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 5 pomarańczy, 2 cytryny, 3 łyżki cukru, kilka liści świeżej mięty, lód w kostkach. Na początku należy przy użyciu sokowirówki lub sokownika wycisnąć sok z 4 pomarańczy i 1 cytryny. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje umyte wcześniej i pokrojone w plastry 1 cytrynę i 1 pomarańcza oraz cukier, wyciśnięty wcześniej sok i lód. Na koniec wrzuca się listki mięty.

Jak zrobić domową lemoniadę z mango?

Do przygotowania lemoniady domowej roboty z mango potrzebne będą następujące składniki: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 2 średniej wielkości mango, 3 cytryny, 4 łyżki cukru, lód w kostkach. Mango należy obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i z dodatkiem 1/3 szklanki wody i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny zmiksować na gładką masę. Schłodzoną wodę przelewa się do dzbanka i dodaje cukier, umyte wcześniej i pokrojone w plastry 2 cytryny oraz zmiksowane wcześniej składniki i lód.

Domowe lemoniady imbirowe – dwie odsłony

Pierwsza domowa lemoniada imbirowa przygotowywana jest z: 1,5 l niegazowanej wody źródlanej, 50 g świeżego korzenia imbiru, 100 g cukru brązowego, 100 ml soku z cytryny, lodu w kostkach. W pierwszej kolejności imbir obiera się ze skórki i ściera na tarce o drobnych oczkach. Straty imbir wrzuca się do garnka, zalewa wodą i gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans. Następnie wodę imbirową odstawia się do wystudzenia i przecedza. Później przelewa się do dzbanka, dodaje sok z cytryny, cukier i lód.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Ma niewiele kalorii i jest pyszna!
Przepis na domową lemoniadę
Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę Dzień Dobry TVN
Shoty witaminowe.
Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne
Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne Dzień Dobry TVN
Jak przygotować zdrowe drinki?
Sprawdź 8 przepisów od dietetyka 
Jak przygotować zdrowe drinki? Sprawdź 8 przepisów od dietetyka  TVN zdrowie
Czym jest i jakimi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzuje się napój switchel?
Czym jest i jakimi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzuje się napój switchel? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty