Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można jeść czekoladę, lody i chudnąć?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można jeść czekoladę, lody i chudnąć?

Marta Jachym, Joanna Andrzejewska

zrzut ekranu

Dietetyczka Marta Jachym przekonuje, że można! Wystarczy tylko umiejętnie wpleść słodycze w swój jadłospis. Ekspertkę zapytaliśmy także o to, czy latem łatwiej jest zrzucić nadprogramowe kilogramy i czy to prawda, że owoców nie można jeść wieczorami. Posłuchajcie naszej rozmowy.

Odchudzanie. Zimą czy latem?

Większość osób myśląc o „sezonie bikini” przechodzi na dietę jeszcze zimą. Tak, by mieć czas na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Mądre odchudzanie rozłożone w czasie uchroni nas przed efektem jojo.

Jednak jak się okazuje, łatwiej jest odchudzać się w sezonie wiosenno-letnim. Dlaczego? Marta Jachym tłumaczy, że jest to związane z wysokimi temperaturami – wówczas odczuwamy mniejsze łaknienie i ładną pogodą, która sprzyja aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Jednak trzeba uważać na to, by nie chwytać się zbyt restrykcyjnych diet.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Czasami okazuje się, że wiosną czy latem tego czasu jest za mało i wtedy wiele osób chwyta się bardzo restrykcyjnych diet, w których ciężko im wytrzymać

-wyjaśnia dietetyczka Marta Jachym w rozmowie z Joanną Andrzejewską.

Czy można jeść czekoladę i chudnąć?

Jak tłumaczy ekspertka, największymi pułapkami w letnim menu są produkty nazywane przed dietetyków „rekreacyjnymi”. Są to produkty, które jemy dla przyjemności. Czy można jeść czekoladę i chudnąć?

Dietetyczka Marta Jachym przekonuje że tak! Wystarczy tylko umiejętnie wpleść słodycze w swój jadłospis, tak, aby zmieścić się w deficytowym bilansie energetycznym.

Podstawową zasadę naszej diety, zawsze powinno stanowić zapewnienie sobie odpowiednich ilości białek, tłuszczy i węglowodanów oraz witamin i minerałów. Jeśli spełnimy te warunki, możemy wkomponować w nasz jadłospis „produkty rekreacyjne”, czyli , te które jemy wyłącznie dla przyjemności. Takie elastyczne podejście do diety, sprawi, że nie będzie ona dla nas karą i masą wyrzeczeń, a co za tym idzie – nie będzie tylko krótkim epizodem w naszym życiu – wyjaśnia nasza ekspertka.

Ważną rzeczą, zwłaszcza dla osób z nadwagą, jest nie jedzenie słodyczy zamiast posiłków, a jako jego element. dlaczego?

Unikniemy wtedy utraty kontroli nad ich ilością spowodowaną głodem i zabezpieczymy się przed gwałtownymi skokami cukru we krwi, balansując ładunek glikemiczny posiłku, odpowiednim doborem makroskładników

-tłumacz Marta Jachym.

Jadłospis redukcyjny na 1500 kcal z czekoladą i lodami

Śniadanie: Owsianka z sosem stacciatella i malinami

  • 40 g płatków owsianych
  • 10 g siemienia lnianego
  • 150 g jogurtu greckiego light
  • 10g ksylitolu/erytrytolu lub słodzik
  • 20 g (rządek) czekolady mlecznej
  • 100 g malin

Płatki owsiane gotujemy na wodzie z dodatkiem mielonego siemienia lnianego. Jogurt mieszamy z substancją słodzącą. Czekoladę ścieramy na tarce, połowę mieszamy z jogurtem, układamy sos na owsiance, posypujemy drugą połową startej czekolady. Ozdabiamy malinami.

TIP dietetyczki: Starta czekolada, wygląda na o wiele większą objętościowo niż w całości. Taki „zabieg” pozwoli nam osiągnąć większą satysfakcję psychiczną z jej ilości. Czekolada dodana do posiłku, który zawiera białko (jogurt), dobre kwasy tłuszczowe (siemię) i błonnik (płatki,maliny) – nie będzie miała tak wysokie indeksu glikemicznego jak jedzona samodzielnie, a spożywając ją z posiłkiem zapewniającym sytość, unikniemy braku kontroli nad ilością, którą jemy

Drugie śniadanie: Shake z awokado i truskawkami

  • 200 ml mleka sojowego
  • 30 g szpinaku
  • 60 g awokado
  • 150g truskawek

Miksujemy wszystkie składniki.

Obiad z deserem: Dorsz z fasolką szparagową i makaronem, 2 gałki lodów

  • 40 g makaronu pełnoziarnistego
  • pół cebuli
  • 150 g filetu z dorsza
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 100 pomidorów malinowych
  • 8 g parmezanu
  • przyprawy:czosnek, cytryna, sól, pieprz, ulubione zioła

Makaron i fasolkę gotujemy al dente. Dorsza skrapiamy cytryną, nacieramy czosnkiem, posypujemy przyprawami i pieczemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy fasolkę, makaron i mieszamy. Wykładamy na talerz i podajemy z dorszem, skrapiamy danie oliwą i posypujemy parmezanem.

Na deser możemy zjeść dwie gałki lodów lub loda na patyku do 200 kcal.

TIP dietetyczki: Lody, ze względu na ich konsystencję, jemy zwykle wolniej i uważniej niż inne słodycze – takie jak np. baton czy ciastka. Dzięki temu, będziemy odczuwać większą satysfakcję po zjedzeniu takiej słodkości, a kaloryczność jednej porcji, łatwo wpleść nawet w menu redukcyjne. Wybierając lody na gałki – miejmy świadomość, że najmniej kaloryczne są sorbety, na patyku – owocowe lody wodne. Dobrze wypadają również lody śmietankowe bez polewy – ich kaloryczność zwykle jest mniejsza niż 100 kcal na porcję.

Kolacja: Caprese

  • 100g mozzarelli light
  • mix sałat
  • 2 pomidory malinowe
  • 5 g oleju lnianego
  • oregano,bazylia, sól

Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na sałacie, polewamy olejem lnianym i posypujemy przyprawami.

Zobacz film: Czy latem łatwiej się odchudzać?

źródło: Zdrowie

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
6
Polecamy
Menu na kwarantannę.
Jedz mądrze i zdrowo
Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo TVN zdrowie
Menu dla mam od dietetyka.
Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy
Menu dla mam od dietetyka. Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy TVN zdrowie
Co jeść, żeby schudnąć?
Jadłospis, który służy zdrowiu
Co jeść, żeby schudnąć? Jadłospis, który służy zdrowiu Dzień Dobry TVN
Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować?
Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?
Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?