Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest gotu kola? Działanie i skutki uboczne wąkrotki azjatyckiej
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest gotu kola? Działanie i skutki uboczne wąkrotki azjatyckiej

gotu kola

Fot. iamporpla / Getty Images

Gotu kola to roślina wykazująca liczne właściwości prozdrowotne. Stosowana jest w kosmetyce jako składnik środków na poprawę bliznowacenia, przyspieszenie procesu gojenia ran i oparzeń, a także wspomagających produkcję kolagenu przez skórę. Zapobiega także depresji i zmniejsza niepokój.

Gotu kola od wielu lat wykorzystywana jest w medycynie chińskiej jako naturalny środek poprawiający pamięć, podnoszący zdolność do koncentracji i wydłużający życie. Stanowi źródło witaminy A, C, E i K oraz magnezu. Łagodzi problemy z krążeniem, zmiany skórne i trudno gojące się rany. Zwiększa odporność organizmu. Sprawdza się w terapii chorób układu nerwowego. Kosmetyki zawierające gotu kolę przeznaczone są dla osób o skórze podrażnionej, uszkodzonej, starzejącej się, naczynkowej lub suchej.

Co to jest gotu kola?

Gotu kola, znana w Polsce jako wąkrotka azjatycka, to wieloletnia roślina pełzająca z rodziny selerowatych. Określana bywa mianem dziwu wodnego, trawy tygrysiej, pokarmu dla mózgu, ziela pamięci i źródła długowieczności. Z uprawy gotu koli słynie cała Azja, południowa i centralna Afryka, Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa. Można ją spotkać również w Australii i na większości wysp południowego Pacyfiku. Rośnie głównie w pobliżu zbiorników wodnych.

Zawiera duże ilości substancji z grupy pentacyklicznych saponin triterpenowych. Do triterpentyn znajdujących się w gotu koli należą: bramozyd, azjatykozyd, centellozyd, braminozyd, madekasozyd, scefoleozyd i tankunizyd. Ponadto zawiera ona kwas azjatykowy, bramikowy, madekasowy, tankunikowy i centelikowy. Wśród innych jej składników wymienia się: monoterpeny, seskwiterpeny, związki poliacetylenowe, flawonoidy i cukry. Ponadto roślina jest bogata w witaminy A, C, K i E oraz magnez.

Działanie i właściwości gotu koli

Działanie gotu koli na ludzki organizm jest wszechstronne. Roślina stosowana jest jako środek poprawiający funkcjonowanie mózgu, gdyż reguluje pracę przekaźników nerwowych, które odpowiadają za przekazywanie informacji w mózgu. Chroni go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i neurotoksyn. Trwają badania nad wpływem gotu koli w leczeniu choroby Alzheimera. Niektórzy specjaliści są zdania, że roślina ta pozwala w pewnym stopniu odwrócić procesy utraty pamięci u osób dotkniętych tą chorobą. Poprawia poziom zdolności poznawczych i przyswajania informacji. Polecana jest szczególnie w stanach zwiększonego wysiłku umysłowego, bo wzmacnia pamięć i koncentrację.

Zobacz film: Czy mózg można trenować? Źródło: 36,6

Gotu kola obniża ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Charakteryzuje się aktywnością antyagregacyjną, która może zmniejszać negatywne efekty zastoju żylnego. Wskazana jest w zespole pozakrzepowym, przewlekłej niewydolności żylnej i guzkach krwawniczych odbytu. Niektórzy badacze donoszą, że zwiększa wydolność energetyczną organizmu, działa odprężająco oraz poprawia samopoczucie i jakość snu. Przyspiesza proces gojenia się wrzodów żołądka. Zalecana jest w chorobach zapalnych dróg moczowych, astmie, anemii, cholerze, cukrzycy, czerwonce, biegunkach, bólach brzucha i niestrawności. Zawarte w niej składniki aktywne mogą wpływać na wzmocnienie bariery ochronnej jelit. Gotu kola wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, uspokajające, antydepresyjne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.

Wąkrotka azjatycka w kosmetyce

Wąkrotka azjatycka posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stanowi częsty składnik środków poprawiających kondycję skóry, przyspieszających proces gojenia ran, owrzodzeń i oparzeń. Poprawia bliznowacenie i wspomaga produkcję kolagenu przez skórę. Wykorzystywana jest w leczeniu zmian skórnych w przebiegu trądziku, bielactwa, łuszczycy, pokrzywki i opryszczki. Łagodzi obrzęki nóg, cienie pod oczami, rozstępy, cellulit i objawy po ukąszeniu owadów. Znajduje się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery naczynkowej, wrażliwej, suchej, dojrzałej i skłonnej do zaczerwienień. Stanowi naturalny preparat na porost włosów. Ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej poprawia ukrwienie skóry głowy, odżywia i dotlenia cebulki włosowe. Kremy z wyciągiem z wąkroty sprawdzą się u osób, które mają predyspozycje do siniaków.

Gotu kola – działanie uboczne

Działania uboczne wywołane przez gotu kolę pojawiają się zwłaszcza w przypadku spożycia zbyt dużej dawki preparatu. Może powodować nadmierną senność, wysypkę, wrażliwość na promienie słoneczne, bóle i zawroty głowy, nudności, krwawienia błon śluzowych oraz zaburzenia nerwowe i ruchu. Nie stwierdzono innych skutków ubocznych gotu koli.

Przeciwwskazania do stosowania gotu koli

Wśród przeciwwskazań do stosowania gotu koli wymienia się niskie ciśnienie tętnicze krwi. Nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wysokie dawki gotu koli działają uspokajająco, dlatego nie powinno się jej zażywać razem z lekami wykorzystywanymi w terapii zaburzeń lękowych i snu.

Jak dawkować gotu kolę?

Dawkowanie gotu koli determinowane jest schorzeniem, które ma być leczone. Przykładowo w łagodzeniu oparzeń stosuje się 200 mg wyciągu z wąkrotki azjatyckiej, a w leczeniu choroby Alzheimera dzienne dawki sięgają nawet 600 mg. Jednakże zaleca się, aby nie przekraczały 4 g dziennie.

Gotu kola – jak stosować?

Wąkrota azjatycka może być stosowana wewnętrznie i zewnętrznie. Można z niej przygotować kompresy. Jest składnikiem kremów, żeli, maści, serum, toników, balsamów przeciwcellulitowych i ujędrniających biust oraz olejków na porost włosów. Gotu kolę można przyjmować w formie tabletki lub kapsułki. Z gotu koli przygotowywana jest także herbata, a właściwie napar z suszonych liści. Dostępna jest w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Opakowanie 120 tabletek kosztuje około 50 zł, a 100 g sproszkowanego ziela – 15–20 zł.

Bibliografia:

1. Król D., Wąkrota azjatycka ( Centella asiatica L.) – właściwości lecznicze, „Postępy Fitoterapii”, 2010, 2, s. 101-105.

2. Jagtap N.S., Khadabadi S.S., Ghorpade D.S. i wsp., Antimicrobial and antifungial activity of Centella asitaica (L.) Urban, Umbeliferae, “Research Journal of Pharmacy and Technology”, 2009, 2(2), s. 328-330.

3. Karłowicz-Bodalska K., Han S., Han T. i wsp., Centella asiatica (L.) Urban, syn. Hydrocotyle asiatica L. – wąkrota azjatycka – znana roślina lecznicza Dalekiego Wschodu, „Postępy Fitoterapii”, 2013, 4, s. 225-235.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
114
6
Polecamy
Różeniec górski na depresję, zmęczenie i inne dolegliwości.
Jakie właściwości ma arktyczny korzeń?
Różeniec górski na depresję, zmęczenie i inne dolegliwości. Jakie właściwości ma arktyczny korzeń? Dzień Dobry TVN
Lukrecja - właściwości i działanie.
Korzeń lukrecji w ciąży
Lukrecja - właściwości i działanie. Korzeń lukrecji w ciąży Dzień Dobry TVN
Gotu kola (wąkrotka azjatycka) – roślina o niezwykłych właściwościach
Gotu kola (wąkrotka azjatycka) – roślina o niezwykłych właściwościach TVN zdrowie
Boswellia serrata - działanie lecznicze, dawkowanie, skutki uboczne i przeciwwskazania 
Boswellia serrata - działanie lecznicze, dawkowanie, skutki uboczne i przeciwwskazania  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?