Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i który jest zdrowszy?

Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i który jest zdrowszy?

Zainteresował Cię ten artykuł?
barszcz biały

Fot: Slawomir Fajer / gettyimages.com

Żurek i barszcz biały – jedna z nich obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Mimo że wyglądają bardzo podobnie, to różni je sposób przygotowywania i – w zależności od tradycji rodzinnych i regionu – podawane są inaczej. Ale czy są zdrowe i czy warto jej w ogóle jeść?

Jak powstaje żurek, a jak barszcz biały?

Aby przygotować pierwszą z zup konieczny jest zakwas, zazwyczaj robi się go z mąki żytniej. Wystarczy do naczynia wsypać mąkę i zalać ją przegotowaną wodą. Następnie naczynie trzeba przykryć, najlepiej kawałkiem gazy. Prawdziwy barszcz biały przygotowywano z kiszonych liści rośliny o nazwie barszcz zwyczajny, zaliczanej do selerowatych. Dzisiaj już mało, kto przygotowuje go w ten sposób. Zakwas na barszcz biały robi się również z mąki, ale pszennej. O ile sposób jego przygotowywania się nie zmienia, to wsad zależy już od upodobań i gustu kucharza.

W niektórych regionach do żurku nie dodaje się ani kiełbasy, ani żadnej wędzonki, bo uznawany jest za potrawę typowo postną. Gdzie indziej barszcz biały gotuje się na włoszczyźnie. Czasem, aby stał się bardziej treściwy, doprawia się go śmietaną.

Tak naprawdę to, jak będzie wyglądał żurek czy barszcz biały, zależy od indywidualnych upodobań. Jedni nie wyobrażają ich sobie bez jajka, inni bez białej kiełbasy. Trzeba mieć także na uwadze, że im większy i treściwszy wkład tym większa jest kaloryczność zupy. Zazwyczaj porcja lekkiej zupy to nie więcej niż 100 kcal.

Zobacz film: Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze? Źródło: 36,6.

Dlaczego warto je jeść?

Teoretycznie obie zupy można rozróżnić po smaku. Zdaniem specjalistów od kuchni i tych, co mają bardziej wrażliwe podniebienie, żurek ma dużo ostrzejszy smak, zaś barszcz biały jest znacznie łagodniejszy. Cała reszta zazwyczaj nie widzi i nie czuje żadnej różnicy.

Na szczęście bez względu na to, po którą zupę sięgniemy, wartości odżywcze są praktycznie takie same. Zatem, dlaczego warto jej jeść? Przede wszystkim dla kwasu mlekowego. Związek ten pomaga zwalczyć grzybicę oraz groźne dla nas bakterie, dodatkowo wzmacnia odporność. Jeśli w zakwasie znalazł się czosnek zyskujemy dodatkową ochronę przed infekcjami.

Mimo że obie zupy powstają z mąki, to na korzyść żurku przemawia fakt, że powstał on z mąki żytniej, która uchodzi za zdrowszą i bardziej wartościową niż pszenica. Zresztą każda zupa zrobiona na zakwasie będzie zdrowsza i bogatsza w substancje odżywcze.

Poza wzmocnieniem odporności, kwas mlekowy utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, pobudza do pracy wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy, ułatwia przyswajanie żelaza oraz wapnia. Dodatkowo pomaga oczyścić organizm z toksyn, łagodzi dolegliwości typowe dla problemów z układem pokarmowym (głownie z żołądkiem), nerkami, trzustką. Badania pokazują, że mogą być pomocne w łagodzeniu stanów zapalnych w jelitach.

Zobacz film: Ile kalorii ma biała kiełbasa? Źródło: Wiem co jem

Trochę witamin

Zarówno w żurku, jak i w barszczu białym znajdziemy trochę witamin i minerałów. Obie zupy dostarczają witamin z grupy B, które poprawiają wygląd skóry oraz wspierają pracę układu nerwowego. Dlatego też zupy te polecane są osobom, które nie najlepiej radzą sobie ze stresem. Obie zawierają także witaminę A, która chroni oczy i zapobiega rozwojowi tzw. kurzej ślepoty. Ze względu na potas powinny po nie sięgać osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Dodatkowo zawierają trochę wapnia, żelaza oraz fosforu.

Jak wybrać dobry zakwas?

Bez względu na to, czy przygotowujemy żurek lub barszcz biały, na święta, czy bez specjalnej okazji, warto postawić na zakwas własnej roboty. Przepis nie jest skomplikowany, a dodatkowo zyskujemy pewność, że do zupy nie trafiły żadne ulepszacze ani konserwanty. Do naczynia, np. słoika wystarczy wsypać 7 łyżek mąki i zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Przykryć gazą lub ściereczką i odstawić w miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Zakwas trzeba kilka razy dziennie dokładnie zamieszać. Gotowy będzie po 4-5 dniach.

Jeśli jednak, mimo wszystko wolimy kupić gotowy zakwas, najlepiej wybierać ten w szklanych butelkach.

Zazwyczaj, jest on równie kwaśny, aromatyczny i nie zawiera konserwantów. Najlepszy będzie ten, który na dnie butelki ma biały osad. Powinien być dość gęsty i pokrywać dno warstwą o grubości ok. 2-3 cm.

Zobacz film: Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Źródło: Wiem co jem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
27
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Kolejny sezon programu 36,6°C! Zobacz jakie tematy zostaną poruszone w kolejnych odcinkach
Kolejny sezon programu 36,6°C! Zobacz jakie tematy zostaną poruszone w kolejnych odcinkach
Owsiki u dorosłych – przyczyny i objawy owsików u dorosłych
Owsiki u dorosłych – przyczyny i objawy owsików u dorosłych
Andrzej Michalik udowadnia, że cukrzyca nie oznacza rezygnacji z marzeń!
Andrzej Michalik udowadnia, że cukrzyca nie oznacza rezygnacji z marzeń!
Jak szybko rosną włosy? Sposób na szybko rosnące włosy
Jak szybko rosną włosy? Sposób na szybko rosnące włosy
Żylaki - miejsca powstawania, rodzaje, objawy, leczenie
Żylaki - miejsca powstawania, rodzaje, objawy, leczenie
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej