Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zupa krem z pieczonej papryki
menu
Polub nas na Facebooku

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z papryki

Fot. kabVisio / Getty Images

Zupa krem z pieczonej papryki to bardzo ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią wyraziste w smaku dania. Można ją przygotować zarówno w wersji wegańskiej, jak i z mascarpone w wersji dla wegetarian. Sprawdźcie oba przepisy – są przepyszne!

Na sam początek prezentujemy nieco łatwiejszy przepis na zupę krem z pieczonej papryki w wersji wegańskiej:

  • 4 różnokolorowe papryki (2 żółte i 2 czerwone)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży tymianek
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula (należy ją drobno pokorić)

Przygotowanie:

  1. Paprykę należy pokroić na ćwiartki, wypestkować, następnie ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut (papryka i czosnek musza być miękkie). Właśnie – czosnek również należy upiec, najlepiej razem z papryką!
  2. Upieczoną paprykę można ułożyć w torebce foliowej na 15 minut (lub przełożyć ją do naczynia i przykryć folią na 30 minut) i po tym czasie zdjąć z niej skórę, co powinno być łatwe.
  3. Cebulkę pokrojoną bardzo drobno podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista, dodajemy liście laurowe, tymianek, zalewamy bulionem i dodajemy paprykę i czosnek.
  4. Całość gotujemy ok. 30 minut. Z zupy musicie wyjąć gałązki tymianku i liście laurowe. Resztę blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką.
Kcal (porcja) 51.6
Białko 1.6
Tłuszcz 2.1
Węglowodany 5.5
Błonnik 2.3

Teraz pora na kolejny przepis na zupę krem z czerwonej papryki – tym razem z serkiem mascarpone:

  • 1 kg czerwonej papryki (około 5-6 sztuk)
  • cebula
  • główka czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • świeży tymianek
  • ok. 3-4 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:

  1. Podobnie, jak w poprzednim przepisie, na sam początek pieczemy paprykę i obieramy ją ze skóry. Tym razem jednak do piekarnika dodajemy nie tylko czosnek, ale i pół cebuli, najlepiej zawiniętej w folię aluminiową.
  2. Na 15 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy świeże gałązki tymianku. Po upływie tego czasu (i odczekaniu aż papryka ostygnie, aby zdjąć z niej skórę), wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy połowę serka mascarpone i blendujemy na krem. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Zupę podawaj ze świeżym tymiankiem i mascarpone.

Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Jak go przygotować? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Źródło: Wiem, co jem 

Papryka – właściwości

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.

W papryce (odpowiednio czerwonej/zielonej/żółtej) znajdziemy:

  • Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
  • Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
  • Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
  • Niacyna - 0.979/0.480/0.890 mg
  • Witamina B6 - 0.291/0.224/0.168 mg
  • Kwas foliowy - 46/10/26 µg
  • Witamina A – 3131/370/200 IU
  • Witamina E – 1.58/0.37/ - mg
  • Witamina K - 4.9/7.4/ - µg

W papryce znajdziemy także liczne minerały, m. in wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe Dzień Dobry TVN
Zupa krem pomidorowa na wiele sposobów - z serem, grzankami, bazylią
Zupa krem pomidorowa na wiele sposobów - z serem, grzankami, bazylią Dzień Dobry TVN
Wegańskie curry z dynią - przepis
Wegańskie curry z dynią - przepis TVN zdrowie
Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis
Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany