Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria
menu
Polub nas na Facebooku

Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii żółtego sera marki Ryki. Zagrożeniem dla zdrowia mogą być wykryte bakterie Listeria monocytogenes.

Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o dwóch rodzajach żółtego sera firmy Ryki, w których podczas kontroli wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Mowa o dwóch rodzajach sera wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki - Gouda oraz Edam Rycki.

W przypadku sera żółtego Gouda, problem dotyczy opakowań 135-gramowych o numerze partii 180359 i dacie ważności 18.10.2019. Z kolei w przypadku sera Edam Rycki mowa również o 135-gramowych opakowaniach o numerze partii 060658 i dacie ważności 23.10.2019. 

Każdy, kto posiada te produkty powinien je wyrzucić, lub oddać do sklepu, w którym je kupił, a jeśli je spożył – pilnie skontaktować się z lekarzem, mogło bowiem dojść do zarażenia się bakterią Listerii i tym samym do rozwoju listeriozy.

Polecamy: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Listerioza jest chorobą szczególnie niebezpieczną dla niemowląt, kobiet w ciąży oraz osób starszych i o obniżonej odporności. Bakterie Listeria znajdziemy najczęściej w mięsie i mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, ale tutaj usunąć je można myjąc owoce i warzywa przed spożyciem. 

Zobaczcie na filmie, do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów:

Zobacz film: Do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów? Źródło: Co nas truje?

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy to gorączka z towarzyszącymi dreszczami, objawy grypopodobne, jak bóle mięśniowe, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
8
Polecamy
Popularne parówki wycofane ze sprzedaży.
Mogą być niebezpieczne dla zdrowia!
Popularne parówki wycofane ze sprzedaży. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia! TVN zdrowie
Te popularne mrożone warzywa są wycofane ze sprzedaży!
Groźne skażenie bakterią
Te popularne mrożone warzywa są wycofane ze sprzedaży! Groźne skażenie bakterią TVN zdrowie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Nietolerancja laktozy.
Czym jest i dlaczego jest tak niebezpieczna?
Nietolerancja laktozy. Czym jest i dlaczego jest tak niebezpieczna? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!