Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria
menu
Polub nas na Facebooku

Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii żółtego sera marki Ryki. Zagrożeniem dla zdrowia mogą być wykryte bakterie Listeria monocytogenes.

Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o dwóch rodzajach żółtego sera firmy Ryki, w których podczas kontroli wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Mowa o dwóch rodzajach sera wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki - Gouda oraz Edam Rycki.

W przypadku sera żółtego Gouda, problem dotyczy opakowań 135-gramowych o numerze partii 180359 i dacie ważności 18.10.2019. Z kolei w przypadku sera Edam Rycki mowa również o 135-gramowych opakowaniach o numerze partii 060658 i dacie ważności 23.10.2019. 

Każdy, kto posiada te produkty powinien je wyrzucić, lub oddać do sklepu, w którym je kupił, a jeśli je spożył – pilnie skontaktować się z lekarzem, mogło bowiem dojść do zarażenia się bakterią Listerii i tym samym do rozwoju listeriozy.

Polecamy: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Listerioza jest chorobą szczególnie niebezpieczną dla niemowląt, kobiet w ciąży oraz osób starszych i o obniżonej odporności. Bakterie Listeria znajdziemy najczęściej w mięsie i mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, ale tutaj usunąć je można myjąc owoce i warzywa przed spożyciem. 

Zobaczcie na filmie, do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów:

Zobacz film: Do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów? Źródło: Co nas truje?

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy to gorączka z towarzyszącymi dreszczami, objawy grypopodobne, jak bóle mięśniowe, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
8
Polecamy
Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży.
Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes
Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes TVN zdrowie
GIS ostrzega:
wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym.
Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu
GIS ostrzega: wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym. Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu TVN zdrowie
Nie tylko lody i jajka.
Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli?
Nie tylko lody i jajka. Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli? Dzień Dobry TVN
Unia Europejska zabroni sprzedaży niektórych produktów.
Co zniknie ze sklepowych półek?
Unia Europejska zabroni sprzedaży niektórych produktów. Co zniknie ze sklepowych półek? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie